Hak zakładanie/ściąganie
Hak zakładanie/ściąganie
Kupiłem bagażnik na rowery i dzisiaj pierwszy raz zamontowałem hak. Hak od momentu zakupy (październik 2024) był w miejscu gdzie kolo dojazdowe specjalnie wyżłobione miejsce. Można/demontaż wszystko działa ale mam pytanie odnośnie ponownego włożenia do koła dojazdowego. Czy ja coś źle robię ponieważ po zdjęciu haka pozostaje w nim czerwony kluczyk, którego nie da się wyjąć jak hak jest zdjęty i przez to nie pasuje już idealnie w miejsce w kole dojazdowym, w którym był od nowości. Ta część w której pozostaje kluczyk nie wchodzi już idealnie w swoje miejsce i jeżeli podłoga bagażnika jest w pozycji dolnej to teraz przez hak nie leży równo. Czy jest jakiś myk żeby wyjąć kluczyk z haka po jego zdemontowaniu z samochodu?
Re: Hak zakładanie/ściąganie
Tam jest taki dołek w który wchodzi kluczyk, zostaw żeby nie zgubić, tylko uważaj żeby nie urwać zaślepki. Jeśli koniecznie chcesz go wyjąć to o ile dobrze pamiętam, trzeba czymś walnąć w te metalowe kulki które utrzymują hak po zamontowaniu (np. młotkiem) - wtedy da się obrócić - "it's not a bug, it's a feature" 

odnosnie wyjecia kluczyka ja robie tak: przy demontazu haka nie przekręcam pokrętła do wyciągania na maksa tylko do momentu aż bedzie mozliwosc wysuniecia haka z otworu. Wtedy jestem w stanie wyciągnąć kluczyk bo pokretlo sie nie zablokuje w pozycji otwartej.
Opis dotyczy haka Westfalia model A40V
Opis dotyczy haka Westfalia model A40V
2.0TSI DSG 4Motion Premium Ravenna Blue/Black
Pakiet: Komfort, Drogowy, Sport, Zimowy, Siedzenia Komfortowe; Elektryczna Pokrywa Bagaznika
Pakiet: Komfort, Drogowy, Sport, Zimowy, Siedzenia Komfortowe; Elektryczna Pokrywa Bagaznika
W nic nie trzeba uderzać, miałem ten sam problem na początku i robię tak jak opisał to Dario. Przy ściąganiu haka przekręć pokrętło tylko do pozycji, w której hak wyskoczy z mocowania (gdzieś do połowy możliwego zakresu), wtedy nic się nie zablokuje a będziesz mógł wyciągnąć kluczyk. (Mam fabryczny hak)
Dzięki za podpowiedź. Przez ten wystający kluczyk nie chciało wejść w swoje miejsce w kole dojazdowym.Norville pisze: ↑25 lut 2025, 7:38 W nic nie trzeba uderzać, miałem ten sam problem na początku i robię tak jak opisał to Dario. Przy ściąganiu haka przekręć pokrętło tylko do pozycji, w której hak wyskoczy z mocowania (gdzieś do połowy możliwego zakresu), wtedy nic się nie zablokuje a będziesz mógł wyciągnąć kluczyk. (Mam fabryczny hak)
W poprzednim haku u mnie trzeba było wcisnąć lub stuknąć, może kwestia haka.