Cześć, zamówiłem T-Roca, odbiór koło października ale chciałem się przygotować. Z racji tego, że auto głównie do miasta i nie mieszkam w górach to chciałem zakupić opony całoroczne. Nie chcę tutaj podnosić dyskusji o zasadności mojego wyboru. Ale mam problem z parametrami. Według oferty auto ma przyjechać na oponach z oznaczeniem: 215/50R18 96 W. W sklepach z oponami, całoroczne opony o tych parametrach są żadne lub jakiś dziwnych producentów. Z kolei jak wyklikam dobór opony według auta to do T-Roca proponują ten sam rozmiar i ale np. 92 W, tj. opony o niższej nośności. Parametry wystarczają z zapasem ale czy orientuje się ktoś, czy legalnie mogę takie opony zamontować? Ubezpieczyciel może mieć problem?
Pozdrawiam
opony całoroczne 215/50 R18
Re: opony całoroczne 215/50 R18
Dziwne, mój fabrycznie właśnie na 92W przyjechał. Może w tej ofercie jest błąd?
Mój wyjechał z salonu na Falken Azenis FK453CC 215/50R18 92 W. Ale to było w 2023 roku 
Natomiast na stronie WV można kupić całe koła zimowe 18 cali z oponami Conti 215/50R18 92 V.

Natomiast na stronie WV można kupić całe koła zimowe 18 cali z oponami Conti 215/50R18 92 V.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Jak się domyślam zamówiłeś 1.5 DSG. W takim przypadku opony 96W to albo pomyłka albo przewymiarowanie. Spokojnie wystarczy 92W, a nawet 92V, tym bardziej, że chcesz jeździć głównie w mieście. Ja uwzględniłbym parametry eksploatacyjne, w tym poziom hałasu mający wpływ na komfort jazdy. Skoro chcesz opony całoroczne, to raczej nie zejdziesz poniżej 70dB. M.in. dlatego używam opony sezonowe ze wskaźnikiem hałasu 68-69 dB. Różnica 1dB jest już zauważalna. Nie słyszałem, by ubezpieczyciel interesował się "legalnością" opon i parametrami. W razie czego istotna jest jakość i stopień zużycia.troczek pisze: ↑wczoraj, 17:59 Cześć, zamówiłem T-Roca, odbiór koło października ale chciałem się przygotować. Z racji tego, że auto głównie do miasta i nie mieszkam w górach to chciałem zakupić opony całoroczne. Nie chcę tutaj podnosić dyskusji o zasadności mojego wyboru. Ale mam problem z parametrami. Według oferty auto ma przyjechać na oponach z oznaczeniem: 215/50R18 96 W. W sklepach z oponami, całoroczne opony o tych parametrach są żadne lub jakiś dziwnych producentów. Z kolei jak wyklikam dobór opony według auta to do T-Roca proponują ten sam rozmiar i ale np. 92 W, tj. opony o niższej nośności. Parametry wystarczają z zapasem ale czy orientuje się ktoś, czy legalnie mogę takie opony zamontować? Ubezpieczyciel może mieć problem?
Pozdrawiam
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Do czasu wypadku nikt się nie zainteresuje.
Przy szczeg. Kontroli w Danii sprawdzano mi parametry opony,zimowki
Przy szczeg. Kontroli w Danii sprawdzano mi parametry opony,zimowki
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna
Jakie masz opony? Ja jeżdżę na Goodyear całoroczne i niestety nie są najcichsze.Trok pisze: ↑dzisiaj, 11:48Jak się domyślam zamówiłeś 1.5 DSG. W takim przypadku opony 96W to albo pomyłka albo przewymiarowanie. Spokojnie wystarczy 92W, a nawet 92V, tym bardziej, że chcesz jeździć głównie w mieście. Ja uwzględniłbym parametry eksploatacyjne, w tym poziom hałasu mający wpływ na komfort jazdy. Skoro chcesz opony całoroczne, to raczej nie zejdziesz poniżej 70dB. M.in. dlatego używam opony sezonowe ze wskaźnikiem hałasu 68-69 dB. Różnica 1dB jest już zauważalna. Nie słyszałem, by ubezpieczyciel interesował się "legalnością" opon i parametrami. W razie czego istotna jest jakość i stopień zużycia.troczek pisze: ↑wczoraj, 17:59 Cześć, zamówiłem T-Roca, odbiór koło października ale chciałem się przygotować. Z racji tego, że auto głównie do miasta i nie mieszkam w górach to chciałem zakupić opony całoroczne. Nie chcę tutaj podnosić dyskusji o zasadności mojego wyboru. Ale mam problem z parametrami. Według oferty auto ma przyjechać na oponach z oznaczeniem: 215/50R18 96 W. W sklepach z oponami, całoroczne opony o tych parametrach są żadne lub jakiś dziwnych producentów. Z kolei jak wyklikam dobór opony według auta to do T-Roca proponują ten sam rozmiar i ale np. 92 W, tj. opony o niższej nośności. Parametry wystarczają z zapasem ale czy orientuje się ktoś, czy legalnie mogę takie opony zamontować? Ubezpieczyciel może mieć problem?
Pozdrawiam
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Goodyeary całoroczne mają 71dB, więc nie mogą być najcichsze. Uwzględnij też, że na poziom hałasu słyszalnego od kół duży wpływ ma także rodzaj nawierzchni. Pewnie zauważyłeś, że są cichutkie (mniejszość) i te głośniejsze. No ale na to nic nie poradzisz, możesz tylko używać cichsze opony. Ja używam: lato - Pirelli Powergy 92W 68dB, zima: Nokian WR Snowproof 92V 69dB. Uważam, że wymienione opony spełniają moje oczekiwania eksploatacyjne, a także ekonomiczne.strzelec pisze: ↑dzisiaj, 13:00Jakie masz opony? Ja jeżdżę na Goodyear całoroczne i niestety nie są najcichsze.Trok pisze: ↑dzisiaj, 11:48Jak się domyślam zamówiłeś 1.5 DSG. W takim przypadku opony 96W to albo pomyłka albo przewymiarowanie. Spokojnie wystarczy 92W, a nawet 92V, tym bardziej, że chcesz jeździć głównie w mieście. Ja uwzględniłbym parametry eksploatacyjne, w tym poziom hałasu mający wpływ na komfort jazdy. Skoro chcesz opony całoroczne, to raczej nie zejdziesz poniżej 70dB. M.in. dlatego używam opony sezonowe ze wskaźnikiem hałasu 68-69 dB. Różnica 1dB jest już zauważalna. Nie słyszałem, by ubezpieczyciel interesował się "legalnością" opon i parametrami. W razie czego istotna jest jakość i stopień zużycia.troczek pisze: ↑wczoraj, 17:59 Cześć, zamówiłem T-Roca, odbiór koło października ale chciałem się przygotować. Z racji tego, że auto głównie do miasta i nie mieszkam w górach to chciałem zakupić opony całoroczne. Nie chcę tutaj podnosić dyskusji o zasadności mojego wyboru. Ale mam problem z parametrami. Według oferty auto ma przyjechać na oponach z oznaczeniem: 215/50R18 96 W. W sklepach z oponami, całoroczne opony o tych parametrach są żadne lub jakiś dziwnych producentów. Z kolei jak wyklikam dobór opony według auta to do T-Roca proponują ten sam rozmiar i ale np. 92 W, tj. opony o niższej nośności. Parametry wystarczają z zapasem ale czy orientuje się ktoś, czy legalnie mogę takie opony zamontować? Ubezpieczyciel może mieć problem?
Pozdrawiam
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Z tym ubezpieczycielem - raczej poważniejsze przypadki typu auto ma 17 i 18 a ktoś (samowolka) dal 19-ki.