Cześć!
mam T-Roca z 2025r, jestem pierwszym właścicielem i pojawił się pierwszy problem. Wycieraczki przednie, mimo ustawionej pozycji neutralnej (wyłączone) potrafią się włączać samoczynnie. Jedno, dwa machnięcia co jakiś czas. Apogeum było dzisiaj, gdzie na dystansie 30km włączyły się 27x ..
W serwisie w Bielsku-Białej dowiedziałem się, że problem jest im znany i zgłaszało go kilku klientów innych modeli ale w żadnym aucie wada nie pojawiła się podczas jazdy testowej a komputer nie wykazuję błędów a zatem wg ASO samochód jest sprawny a rozwiązania na tego problemu producent i tak nie ma więc serwisant życzył szerokiej drogi.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem?
Samoczynnie włączające się wycieraczki
Re: Samoczynnie włączające się wycieraczki
Cześć, spotkałem się z takim problemem. ASO dość długo walczyło z tym zaczynając od programowania asystenta deszczu, sprawdzania błędów (których nie było) oraz sugerowania, że to wina brudnej szyby, owadów czy załamania światła. Po presji z mojej strony i zdecydowanej prośbie serwis wymienił cały zespół przełączników z manetkami na kolumnie kierowniczej. Od tego dnia problem został całkowicie wyeliminowany, a zdarzało się, że podczas 5km podróży potrafiły machnąć na sucho 45 razy… przy wyłączonym asystencie wycieraczek. Oczywiście z każdą wizytą w serwisie i rozbieraniem auta problem coraz bardziej narastał. Przypuszczam, że dochodziło do zwarcia podczas poruszania kierownicą albo wskutek drgań – i wtedy zaczynało się dziać, co się działo.
Polecam nagrać filmik przedstawiający problem - mój T-roc również nie chciał z serwisiem współpracować podczas jazd próbnych…
Polecam nagrać filmik przedstawiający problem - mój T-roc również nie chciał z serwisiem współpracować podczas jazd próbnych…
Re: Samoczynnie włączające się wycieraczki
Napomnę jeszcze, że serwisy ASO aut grupy VAG mają swój wewnętrzny kanał, w którym przekazują sobie informacje między sobą, więc mój przypadek powinien być tam odnotowany. Mój serwis (które serwisuje VW i Skody) spotkał się z tym problemem w Volkswagen po raz pierwszy, ale zdarzały się takie sytuacje w Kodiaqach i Superbach 3.