skrzynia automat - strasznie głośne metaliczne zgrzyty przy zmianie biegu z wstecznego na D

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Trok

Re: skrzynia automat - strasznie głośne metaliczne zgrzyty przy zmianie biegu z wstecznego na D

Post autor: Trok »

trokbp pisze: 03 wrz 2025, 14:54 Witam wszystkich.
Mam podobny temat (celowo nie piszę problem, bo może ten typ tak ma), dlatego dopisuję tu ten post a nie tworzę nowego tematu.
W troku 1,5 ze skrzynią DSG, w czasie powolnej jazdy przez spowalniacze (zazwyczaj 2 bieg), słychać dzwonienie/stukanie z okolic przodu pojazdu (tylko przy otwartych oknach). Wrażenie jest takie, jakby poluzowane były jakieś osłony, ale nie "stuka" to za każdym razem, na pewno na nierównościach drogi (nie spowalniaczach) i przy wyższej prędkości (30-40 km/h) tego nie słychać.
Z mojej obserwacji wynika, że jak napęd jest "spięty" (większe siły przenosi skrzynia), wówczas tego dźwięku nie ma, ale przy "luźniejszej" jeździe stukanie słychać.
Gdzieś wyczytałem, że tak pracują sprzęgła w tej skrzyni, ale zastanawiam się czy tak być powinno.
Ktoś z Was z takim układem napędowym (napęd tylko przód), zaobserwował, bądź zna to zjawisko?
Samochód odebrany w marcu, aktualnie przebieg to około 9300 km. Zjawisko jest obserwowane od około kwietnia/maja.
Prawie pół roku obserwujesz nieprawidłowe objawy i nic nie robisz? Może warto zgłosić się z problemem do ASO?
VW T-ROC 2022, 1.5 DSG
Spinner

Re: skrzynia automat - strasznie głośne metaliczne zgrzyty przy zmianie biegu z wstecznego na D

Post autor: Spinner »

Gdybym słyszał stukanie/dzwonienie, wszystko jedno, czy z przodu, czy z tyłu pojazdu to waliłbym do ASO i raczej nie dałbym się spławić gadką, że tak pracuje jakiś podzespół, a jeśli tak pracuje, to "proszę mi to naprawić".
2.0 tsi, dsg, 4motion
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

Trok pisze: 03 wrz 2025, 20:59
Gomul89 pisze: 03 wrz 2025, 19:58 Potwierdzam taką przypadłość również u mnie. Można starać się wywołać wrzucając tryb manualny i jechać na 1 biegu.
Tak z ciekawości zapytam, czemu kupiłeś automat, skoro jeździsz w manualu?
Sam się zastanawiam. Samochód ładny ale napęd do d..y. Osobiście jestem fanem e-CVT ale żona uparła się na VW. Życie...
trokbp

Post autor: trokbp »

Trok pisze: 03 wrz 2025, 21:03
Mam podobny temat (celowo nie piszę problem, bo może ten typ tak ma), dlatego dopisuję tu ten post a nie tworzę nowego tematu.
W troku 1,5 ze skrzynią DSG, w czasie powolnej jazdy przez spowalniacze (zazwyczaj 2 bieg), słychać dzwonienie/stukanie z okolic przodu pojazdu (tylko przy otwartych oknach). Wrażenie jest takie, jakby poluzowane były jakieś osłony, ale nie "stuka" to za każdym razem, na pewno na nierównościach drogi (nie spowalniaczach) i przy wyższej prędkości (30-40 km/h) tego nie słychać.
Z mojej obserwacji wynika, że jak napęd jest "spięty" (większe siły przenosi skrzynia), wówczas tego dźwięku nie ma, ale przy "luźniejszej" jeździe stukanie słychać.
Gdzieś wyczytałem, że tak pracują sprzęgła w tej skrzyni, ale zastanawiam się czy tak być powinno.
Ktoś z Was z takim układem napędowym (napęd tylko przód), zaobserwował, bądź zna to zjawisko?
Samochód odebrany w marcu, aktualnie przebieg to około 9300 km. Zjawisko jest obserwowane od około kwietnia/maja.
Prawie pół roku obserwujesz nieprawidłowe objawy i nic nie robisz? Może warto zgłosić się z problemem do ASO?
Jak zaznaczyłem na początku, może nie jest to problem, tylko normalna przypadłość tego napędu (tego egzemplarza).
Druga sprawa, mam gwarancję, na ten moment samochód jeździ normalnie, bez innych objawów, jak trzeba będzie, skorzystam z gwarancji.
Trzecia sprawa, nie jestem typem użytkownika, który ze wszystkim jeździ do ASO. Będzie przegląd, zapytam, jak się wczesniej rozpadnie, naprawią na gwarancji.
Ostatnia rzecz, zadałem pytanie o wrażenia i ewentualne opinie innych użytkowników w konkretnym temacie, nie prosiłem o ocenę mojego postepowania.
T-roc 1,5, DSG, R-line Plus 2025
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

trokbp pisze: 04 wrz 2025, 9:04
Trok pisze: 03 wrz 2025, 21:03
Jak zaznaczyłem na początku, może nie jest to problem, tylko normalna przypadłość tego napędu (tego egzemplarza).
Druga sprawa, mam gwarancję, na ten moment samochód jeździ normalnie, bez innych objawów, jak trzeba będzie, skorzystam z gwarancji.
Trzecia sprawa, nie jestem typem użytkownika, który ze wszystkim jeździ do ASO. Będzie przegląd, zapytam, jak się wczesniej rozpadnie, naprawią na gwarancji.
Ostatnia rzecz, zadałem pytanie o wrażenia i ewentualne opinie innych użytkowników w konkretnym temacie, nie prosiłem o ocenę mojego postepowania.
Prosze daj znać co powiedzą. Nie chodzi o szukanie usterek ale warto dzielić się wrażeniami oraz uwagami. Ja miałem jeszcze inne "problemy" z DSG. Ostatecznie była jazda porównawcza wraz z rzeczoznawcą, adaptacje, podgląd parametrów podczas jazdy z komputerem itd. Drugi TRoc jeszcze gorzej jeździł więc ostatecznie TTTM w wielu rzeczach. To, co dla mnie jest usterką inni nawet nie zauważą. Co do grzechotania to udawało mi się wymusić czasami. Jak mi się nudzi to testuję w różnych kombinacjach auto. Normalnie na codzień nikt pewnie tak nie jeździ.
trokbp

Post autor: trokbp »

Jak coś ustalę w czasie wizyty, to dam znać. Być może wybiorę się wcześniej niż na przegląd, bo mam też inną sprawę w salonie do załatwienia, to jak będę, od razu zapytam.
T-roc 1,5, DSG, R-line Plus 2025
ODPOWIEDZ