Silnik 1.5 TSI ubywający płyn chłodzący.
Re: Silnik 1.5 TSI ubywający płyn chłodzący.
Ostatnio 31.03..25r.przy przebiegu ok 56 tys/km uzupełniłem płyn chłodzący było ok.2 cm poniżej minimum na zimnym płynie nie było żadnej sygnalizacji t roc 1,5 tsi manuał z mają 2021r..
Seat Leon, 1.5TSI, chłodniczka numer 04E145785, po zdjęciu rury dolotowej widać w środku jak zaświeci się latarką lekko różowy nalot. Przebieg od nowości 29k/rok 2019 końcówka, 1 rej. 2020. Niestety do wymiany. Najnowszy numer wg etka to już 04E145785P (trudno jeszcze dostępny jak widzę), udało mi się zamówić 04E145785M [800], zobaczymy jak to będzie wyglądało, tym razem zalewam g12evo, który nie wymaga specjalnych silikatów jak g13, a których w Leonie próżno szukać. Tak jak ktoś pisał, pewnie chodzi o korozję i reakcje chemiczne z materiałem użytym do produkcji. Ubytek około 200-300ml/600km, zaczęło się przy około 26500, na początku dolałem (z racji, że mały ubytek) i obserwowałem. Po tym jak drugi raz wziął, zdjąłem rurę i niestety stwierdziłem to co napisałem powyżej. W środę biorę się za wymianę. Pozdrawiam.
Witam silnik 1,5 automat 2022r 63tys przebieg od 2 tyg ubywa chłodniczego dolalem juz około 400ml dziś sprawdzałem olej ma przebarwienie chłodniczego czytałem o intercoolerze czy jego dysfunkcja może powodować dopływ chłodniczego do silnika?
Czy masz czujnik niskiego poziomu.płynu chłodniczego raczej nie ??? Jest pokazywany tylko niski poziom plynu do spryskiwaczy !ziachu pisze: ↑14 paź 2024, 8:13Niestety, miesiąc temu pierwszy raz czujnik pokazał niski poziom płynu chłodniczego. Dolałem do normalnego poziomu, ale dziś rano znowu susza w zbiorniczku. Samochód z 2020, 35kkm przebiegu![]()
Pogadam w ASO czy są skłonni partycypować w kosztach z uwagi na niski przebieg. Jak nie to czeka mnie kupa roboty.
wilczur pisze: ↑31 mar 2025, 22:09 Hej,
Dzisiaj odebrałem T-Crossa 1.5 z 2021 (poleasingowy, z oficjalnych salonów VW). Przejazd do domu (plus minus 20 kilometrów) i tak gdzieś na dziesiątym kilometrze komunikat "niska ilość płynu chłodniczego". Pierwsza myśl - nie dolali, spoko, dokupimy i wlejemy. Pod sam koniec jazdy już informacja o przegrzewaniu się silnika, więc sprawa potraktowana priorytetowo, szybko po płyn i nalewamy do wskaźnika max. Kontynuacja jazdy - dosłownie przejechałem może dwa kolejne kilometry - "silnik się przegrzewa". Znowu postój, zaglądam - płyn chłodniczy poniżej wskaźnika minimum. Od razu telefon do sprzedawcy, sprzedawca do ASO i jutro wpadają go zbadać. W razie gdyby ktoś był zainteresowany to będę tutaj dawał znać co się będzie dalej działo.
Nie wiedziałem że jest komunikat "niską ilość płynu chłodniczego ??? Wiem że jest komunikat niski.piziom płynu do spryskieaczy !.
Pozdrawiam
Co jest przyczyną ubywającego płynu chłodniczego ? Co konkretnie wymieniają w serwisie?
Właśnie wróciłem od mechanika facet kumaty 2 lata pracował w ASO VW sprawdził cały układ chłodzenia wszędzie sucho nic nie widać pewnie będzie intercooler gdzieś może przepuszczać ?.Przez 2 mieś.od kreski min.zeszło ok.3-4 cm było na dnie w zbiorniczku żadnej sygnalizacji nie było ??? uzupełniłem tydzień temu na razie OK będę obserwował ale pewnie skończy się wizytą w ASO gwarancja do mają 2026r.pojadę do Niemieckiego ASO VW napisze jak się to zakończyło auto t roc 1,5 tsi ok.63 tys/km.
T-ROC 1.5 DSG Przebieg 80 tys Wczoraj wymieniono mi intercooler na ten bez wady fabrycznej z końcówką M . Serwis oczywiście mnie wyśmiał kiedy im zasugerowałem,że to z winy złej konstrukcji VW się rozciekło. No cóż,auto po gwarancji. Korzystając z faktu,że przy wymianie intercoolera trzeba zdjąć kolektor zleciłem firmie specjalistycznej z Gliwic również czyszczenie kanałów dolotowych. Przyjechała ekipa 2 fachowców,naprawę wykonali u mnie w 2 godziny !!! Po naprawie jazda próbna. Czuć moc i większą elastyczność silnika. Widzę także różnicę w pracy skrzyni biegów. Mam wrażenie,że przy dodaniu gazu skrzynia nie musi tak często redukować biegu. Najfajniejsze jest to,że z roku na rok moc stale spadała a ja nie specjalnie zauważałem różnicę. Auto śmiga i cieszę się nim jak nówką