JJCC pisze: ↑03 paź 2025, 19:57
Teraz przyszła mi jedna myśl do głowy. Był okres gdzie na T-roca czekało się bardzo długo bo brakowało komponentów. Czy Asystent podjazdu nie powinien mieć jakiegoś czujnika pochyłu? Bo skąd by miał wiedzieć, że stoi pod górkę? A może wypychali samochody bez tego czujnika i klientom nic nie mówili, aby nie blokować produkcji? To są moje rozkminy. Ale jeśli okazałoby się, że to prawda, to oznaczałoby, że świadomie oszukiwali klientów. Dziś jeździłem Skodą Scalą i tam działa asystent podjazdu, a też to grupa VW.
Tego dokładnie dotyczył mój wpis o systemie pre-crash - i informowali o tym.
Scala, T-cross, Taigo, Arona - to wszystko auta z ręcznym ręcznym - trzeba by porównać z Karoqiem, Atecą, Tiguranem, Golfem 8 ze zbliżonego rocznika.
Sprawdziłem na górce oznaczonej 12% i jak puściłem hamulec to zaczął się cofać. Jako że to automat to od razu zahamowałem - więc wygląda na to, że to faktycznie nie działa.
No chyba że tam trzeba jakieś gusła odprawić typu wcisnąć hamulec na minimum 5 sekund, odczekać aż obroty spadną, splunąć przez lewe ramię i puścić hamulec.
"Asystent ruszania na wzniesieniach może przez maksymalnie dwie sekundy utrzymać ciśnienie hamowania przyłożone przez kierowcę przez wciśnięcie pedału hamulca, i przy ruszaniu na wzniesieniach – w zależności od kąta nachylenia i ustawienia pedału przyspieszenia – automatycznie puścić hamulce. Umożliwia to komfortowe ruszanie bez staczania się samochodu. *
* W granicach możliwości systemu"
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Witam. Mam T-Roca 1.5 automat kupionego w lipcu tego roku i u mnie również nie działa asystent podjazdu. Dodam, że jest wymieniony w specyfikacji pojazdu bezpośrednio nad auto - holdem.