Skrzynia DSG DQ200
Re: Skrzynia DSG DQ200
Pewnie podniesienie obrotow pomaga.
Na gwarancji tego nie zrobie
Na gwarancji tego nie zrobie
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna
…do usunięcia post.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2025, 21:49 przez holek1994, łącznie zmieniany 3 razy.
Jakos tak dziwnie trzyma skrzynir na obrotach.
Żałuję,ze dopłaciłem do modulscji trybu pracy silnika i skrzynii.
Jezdzilbym na dynamicu
To byly jakies grosze 500 zł .
Żałuję,ze dopłaciłem do modulscji trybu pracy silnika i skrzynii.
Jezdzilbym na dynamicu
To byly jakies grosze 500 zł .
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna
Wyciek z mechatroniki
Podczas wymiany oleju (po przejechaniu blisko 45 tys.) stwierdzono lekki zaciek (wyglądał na wyschnięty) z mechatroniki. Panowie z serwisu zawołali mnie, pokazali i wyjaśnili, że skoro na gwarancji to wymiana. Zostałem umówiony na 3 grudnia.
Podobne przypadki? Ktoś? Coś?
Poza w/w spód OK bez śladu rdzy. Auto garażowane pod chmurką.
Podczas wymiany oleju (po przejechaniu blisko 45 tys.) stwierdzono lekki zaciek (wyglądał na wyschnięty) z mechatroniki. Panowie z serwisu zawołali mnie, pokazali i wyjaśnili, że skoro na gwarancji to wymiana. Zostałem umówiony na 3 grudnia.
Podobne przypadki? Ktoś? Coś?
Poza w/w spód OK bez śladu rdzy. Auto garażowane pod chmurką.
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Witam. Mam 2 małe pytania dotyczące tej skrzyni. Przebieg 800km
1. Dzisiaj zauważyłem że łagodnie ruszając z miejsca i przy zmianie z 1-2 bieg czuć zmianę biegów (może nie to co szarpanie ale jednak) oraz delikatne "kangurowanie" to jest normalne? Jakoś nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo robiłem głównie trasy
2. Podczas zmiany niektórych biegów widać,"podbijanie obrotów" o jakieś 200obr czy to też jest normalne? Dodam że mam lekką nogę i niestety nie mam w ustawieniach wyboru trybów jazdy
1. Dzisiaj zauważyłem że łagodnie ruszając z miejsca i przy zmianie z 1-2 bieg czuć zmianę biegów (może nie to co szarpanie ale jednak) oraz delikatne "kangurowanie" to jest normalne? Jakoś nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi bo robiłem głównie trasy
2. Podczas zmiany niektórych biegów widać,"podbijanie obrotów" o jakieś 200obr czy to też jest normalne? Dodam że mam lekką nogę i niestety nie mam w ustawieniach wyboru trybów jazdy
1. Też tak mam.Bercik92 pisze: ↑19 gru 2025, 22:19 Witam. Mam 2 małe pytania dotyczące tej skrzyni. Przebieg 800km
2. Podczas zmiany niektórych biegów widać,"podbijanie obrotów" o jakieś 200obr czy to też jest normalne? Dodam że mam lekką nogę i niestety nie mam w ustawieniach wyboru trybów jazdy![]()
2. Też tak mam. Obroty podbija przy spokojnej jeździe. Jak będziesz jeździł dynamiczniej to skrzynia zmieni charakterystykę i nie będzie podbijania.
Zapytam standardowo, czy na zimnym masz delikatne drgania/szarpania czy kangurowanie na 3 biegu? Po 15 min jak się olej rozgrzeje biegi wchodzą bardzo dobrze.
Z czystego lenistwa nie piszę a przeklejam z AI zasady docierania dsg:Bercik92 pisze: ↑19 gru 2025, 22:19 Witam. Mam 2 małe pytania dotyczące tej skrzyni. Przebieg 800km
2. Podczas zmiany niektórych biegów widać,"podbijanie obrotów" o jakieś 200obr czy to też jest normalne? Dodam że mam lekką nogę i niestety nie mam w ustawieniach wyboru trybów jazdy![]()
"Docieranie nowej skrzyni DSG (i silnika) wymaga ostrożności przez pierwsze 1000–1500 km, polegającej na unikaniu pełnego obciążenia, wysokich obrotów i jazdy na stałej prędkości. Należy zmiennie operować obrotami (1500-4000 obr./min), dbając o układanie się elementów sprzęgieł. Po tym okresie zaleca się spokojną jazdę, a w przypadku wymiany sprzęgieł/oleju – wykonanie adaptacji skrzyni.
Kluczowe zasady docierania skrzyni DSG:
Początkowe 1000-1500 km: Unikaj ruszania z pełnym gazem, gwałtownego przyspieszania (kickdown) oraz jazdy z bardzo wysokimi obrotami.
Zmienne obciążenie: Unikaj jazdy na długich dystansach ze stałą prędkością (np. autostrada na tempomacie), ponieważ silnik i skrzynia potrzebują zmiennych obciążeń, aby elementy ułożyły się prawidłowo.
Delikatność na zimnym silniku: Skrzynia DSG, zwłaszcza "sucha" (DQ200), wymaga łagodnego traktowania, dopóki olej nie osiągnie właściwej temperatury roboczej.
Unikaj przeciążenia: Nie holuj przyczepy i nie obciążaj samochodu maksymalnie przed upływem okresu docierania.
Wymiana oleju: Warto rozważyć wcześniejszą wymianę oleju (np. po 2-3 tys. km) w przypadku mokrych skrzyń DSG, aby usunąć opiłki z procesu docierania.
Prawidłowe docieranie zmniejsza ryzyko przedwczesnych awarii sprzęgieł lub mechatroniki.
VW T-ROC 2022, 1.5 DSG
Zapytam standardowo, czy na zimnym masz delikatne drgania/szarpania czy kangurowanie na 3 biegu? Po 15 min jak się olej rozgrzeje biegi wchodzą bardzo dobrze.
Nie zauważyłem tego. I ogólnie dzięki za odpowiedzi.
Nie zauważyłem tego. I ogólnie dzięki za odpowiedzi.