Ładowanie akumulatora ładowarką CTEK MXS 5.0
Ładowanie akumulatora ładowarką CTEK MXS 5.0
Cześć, mam pytanie do użytkowników. Czy ktoś ładował akumulator w T-ROC (EFB+) bez odłączania akumulatora ładowarką CTEK MXS 5.0? Można to bezpiecznie uruchomić z funkcją recond? Według producenta ładowarki, podczas ładowania może być nawet 15,8 V w tym trybie. Bezpieczne to dla auta?
Od razu napiszę, że nie pytam czy to jest najlepsza ładowarka na świecie. Taką mam i nie chciałbym kupować innej. Chcę odrobinę akumulator podładować co jakiś czas a nie ładować go od zera.
Pozdrawiam
Od razu napiszę, że nie pytam czy to jest najlepsza ładowarka na świecie. Taką mam i nie chciałbym kupować innej. Chcę odrobinę akumulator podładować co jakiś czas a nie ładować go od zera.
Pozdrawiam
Re: Ładowanie akumulatora ładowarką CTEK MXS 5.0
Ja ładuję ale bez tego trybu ,jak potrzebujesz ratować akumulator to lepiej nowy kupić.
Ale ten tryb nie jest do ratowania tylko do przedłużania życia.
Według mnie ten tryb jest, jak aku już nie chce się normalnie ładować.
Próbowałem ładować w tym trybie aku do motocykla był rozładowany całkowicie, ale nic mu już nie pomogło .
Miałem tą ładowarkę. Ona nie potrafi do końca doładować aku. Zawsze ładuje na około 80%. A tryb recond to bajki. Kiedyś specjalnie z voltomierzem obserwowałem co ona robi. I w sumie nie robi nic. Dojdzie może go 14V i koniec. Testowane na dwóch ładowarkach i kilku Aku. Obecnie mam Bosch C30 i w końcu wiem że akumulator naładowany.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Oj widzę, że czytanie ze zrozumieniem kuleje. Poczytajcie instrukcję od tego produktu. Recond, jest to funkcja, która podnosi napięcie w pewnym momencie (a nie stale). Zalecane jest przez Cteka używanie jej co najmniej jeden raz w roku w celu utrzymania akumulatora w należytym stanie. Od taka profilaktyka i w tym celu chce ją używać.
Odnośnie tego do ilu % ta ładowarka ładuje akumulator. Wyraźnie napisałem, że nie jest to najlepsza ładowarka na świecie ale nie o tym ma to być dyskusja. Pytam, czy jest to bezpieczne dla auta z grupy VW? Wcześniej ładowałem dwie Toyoty i nie było żadnego problemu a akumulatory miały po około 10 lat. Natomiast do VW nawciskali tej elektroniki, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Odnośnie tego do ilu % ta ładowarka ładuje akumulator. Wyraźnie napisałem, że nie jest to najlepsza ładowarka na świecie ale nie o tym ma to być dyskusja. Pytam, czy jest to bezpieczne dla auta z grupy VW? Wcześniej ładowałem dwie Toyoty i nie było żadnego problemu a akumulatory miały po około 10 lat. Natomiast do VW nawciskali tej elektroniki, stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
-
Radio
Ładowałeś dwie Toyoty, ale nie podajesz ile miały lat, więc to żaden odnośnik. Ale chcesz to ryzykuj, zainteresowani z chęcią dowiedzą się czy udało się, czy nie.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Dlatego założyłem ten wątek aby się dowiedzieć czy ktoś ładował wspomnianą ładowarką z recond T-Roc'a czy nie. Wypowiedziała się cała masa ludzi, którzy nie ładowali. Liczyłem na wypowiedź ludzi, którzy ładowali albo na żadną. Ale tak to już w naszym kraju jest, nie mam pojęcia ale się wypowiem.
-
Radio
powiem tak, jeżeli Toyoty miały dużo elektroniki i nic się nie stało, to jest szansa że i w T-Roc‘u nic się nie stanie,ważne aby nie włączać zasilania poprzez stacyjkę.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport