Pasywny TPMS Konrtolka ciśnienia w oponie
-
Bercik1916
Pasywny TPMS Konrtolka ciśnienia w oponie
Witam u mnie w T-ROC 1,5 tsi 2020r jest pasywny TPMS czyli nie mam czujnika ciśnienia w oponach .Pali mi się kontrolka niskie ciśnienie prawa tylna opona ,opony sprawdzone wszystkie ok.Komputer nie pokazuje żadnych błędów czujników abs bo przy takim przypadku może być walnięty,co trzeba zrobić sprawdzić żeby to wyeliminować?
Re: Pasywny TPMS Konrtolka ciśnienia w oponie
Po wymianie opon to się stało? Zasada jest taka, wymieniasz opony lub pompujesz - wchodzisz w ustawienia i zapisujesz nowe parametry. Kontrolka powinna zniknąć a jeżeli po chwili znowu wyskakuje błąd a jak twierdzisz czujnik abs jest ok to może być uszkodzona zębatka przy kole.
VW T-Roc 1.5 TSI ACT Final Edition DSG

-
Bercik1916
Było to na letnich oponach i jest teraz na zimowych,kasuje kontrolkę normalnie w systemie i po kilku lub kilkunastu kilometrach wraca te same koło.
Sprawdzić ciśnienie czy jest takie same na osi.
-
Bercik1916
Ciśnienie sprawdzone reset kontrolki i po paru kilometrach wraca
Może uznasz, że to głupia uwaga, ale czy na pewno masz system pasywny ?
Objawy wskazują na walnięty czujnik w kole.
Wydaje mi się, że pasywny TPMS nie wskazuje, w którym kole jest mniej powietrza tylko informuje o ogólnym spadku ciśnienia w którymś z nich.
Bez wskazania w którym.
Objawy wskazują na walnięty czujnik w kole.
Wydaje mi się, że pasywny TPMS nie wskazuje, w którym kole jest mniej powietrza tylko informuje o ogólnym spadku ciśnienia w którymś z nich.
Bez wskazania w którym.
-
Bercik1916
Na pewno jest pasywny było to sprawdzane,powiedzieli mi w warsztacie że może być to czujnik ABS lecz nie ma pewności bo komputer nic nie pokazuje i mogę być parę złoty w plecy.Jest tam jeszcze zębatka która może być uszkodzona.Pasywny TPMS pokazuje dane koło lecz nie pokazuje wartości ciśnienia.
Miałem podobnie w biegłym roku o tej mniej więcej porze. Zauważyłem, że komunikat pojawiał się tylko jak jeździłem po zabłoconej gruntowej drodze. A więc musiało to mieć coś wspólnego z brudzeniem się czy zachlapywaniem elementu abs, koronki może ?
2.0 tsi, dsg, 4motion
-
Bercik1916
U mnie jest to od czerwca ,pompuje opony kasuje kontrolkę i po kilku kilometrach wraca najdłużej był spokój po zmianie opon chyba po dwustu kilometrach wróciło.