Zapytanie o możliwą usterkę w silniku
Zapytanie o możliwą usterkę w silniku
Witam. Od paru dni w głowie siedzi mi jedna myśl. Niedawno kupiłem nowego t Roca 1.5tsi aktualny przebieg wynosi 700km.pech chciał że pod moją nie obecność pewna osoba przejechała się samochodem. Zapaliła go i w ciągu minuty na( zimnym silniku) dała gaz w podłogę aby przejechać się kilkuset metrowym odcinkiem drogi. Mam obawy czy może np pierścienie tłokowe "dostały po dupie" sorki że o to pytam bo trochę jestem panikarzem i nie chciałbym aby z tego powodu np silnik brał olej a do tej pory staram się go oszczędzać i nie katować 
Re: Zapytanie o możliwą usterkę w silniku
Powiem ci, że wiele razy włączając się do ruchu na zimnym dałem w palnik. Zawsze jak rodzice kupowali samochód to docieranie na autostradzie i sprawdzanie Vmax. Nigdy nic się nie działo:)
Bez przesady, te silniki to nie są z guw...litu robione żeby zaraz się zacierały. Jednorazowy gaz w podłodze to nic strasznego, ale młodemu możesz uszy natrzeć to mu nie zaszkodzi a na pewno na przyszłość pomoże.
VW T-Roc 1.5 TSI ACT Final Edition DSG

Silniki może i nie ale podobno pierścienie tłokowe już tak
a czy 1500obr to nie jest za mało np na jazdę po mieście?
Ja bym cię wydziedziczył....
Volkswagen T-Roc Final Edition 1.5 TSI 110 kW / 150 KM DSG 7-stopniowa
Nic mu nie będzie, po minucie olej już wszędzie dotarł więc spokojnie.Bercik92 pisze: ↑09 gru 2025, 20:52 Witam. Od paru dni w głowie siedzi mi jedna myśl. Niedawno kupiłem nowego t Roca 1.5tsi aktualny przebieg wynosi 700km.pech chciał że pod moją nie obecność pewna osoba przejechała się samochodem. Zapaliła go i w ciągu minuty na( zimnym silniku) dała gaz w podłogę aby przejechać się kilkuset metrowym odcinkiem drogi. Mam obawy czy może np pierścienie tłokowe "dostały po dupie" sorki że o to pytam bo trochę jestem panikarzem i nie chciałbym aby z tego powodu np silnik brał olej a do tej pory staram się go oszczędzać i nie katować![]()
Ten silnik kręci się do ponad 6 tys. obrotów wieć trzeba tych obrotów używać
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Tak bardzo przywiązany jesteś do tej puszki na kółkach? Ja już wyrosłem z rozczulania się nad samochodem. Z drugiej strony rozumiem, ja mogę dać w palnik ale nikt inny już nie
Dokładnie moje klocki są MOJE...
Volkswagen T-Roc Final Edition 1.5 TSI 110 kW / 150 KM DSG 7-stopniowa
Nic temu silnikowi nie będzie to precyzyjny silnik bardzo spasowany dlatego jest olej takiej specyfikacji jak 0W20 nie inny jak piszą "woda"aby bardzo szybko dotarł w miejsca smarowania i wszystko OK