Zapytanie o możliwą usterkę w silniku

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Bercik92

Zapytanie o możliwą usterkę w silniku

Post autor: Bercik92 »

Witam. Od paru dni w głowie siedzi mi jedna myśl. Niedawno kupiłem nowego t Roca 1.5tsi aktualny przebieg wynosi 700km.pech chciał że pod moją nie obecność pewna osoba przejechała się samochodem. Zapaliła go i w ciągu minuty na( zimnym silniku) dała gaz w podłogę aby przejechać się kilkuset metrowym odcinkiem drogi. Mam obawy czy może np pierścienie tłokowe "dostały po dupie" sorki że o to pytam bo trochę jestem panikarzem i nie chciałbym aby z tego powodu np silnik brał olej a do tej pory staram się go oszczędzać i nie katować 🤷
Gomul89

Re: Zapytanie o możliwą usterkę w silniku

Post autor: Gomul89 »

Powiem ci, że wiele razy włączając się do ruchu na zimnym dałem w palnik. Zawsze jak rodzice kupowali samochód to docieranie na autostradzie i sprawdzanie Vmax. Nigdy nic się nie działo:)
Mariusz52

Post autor: Mariusz52 »

Bez przesady, te silniki to nie są z guw...litu robione żeby zaraz się zacierały. Jednorazowy gaz w podłodze to nic strasznego, ale młodemu możesz uszy natrzeć to mu nie zaszkodzi a na pewno na przyszłość pomoże.
VW T-Roc 1.5 TSI ACT Final Edition DSG
Obrazek
Bercik92

Post autor: Bercik92 »

Silniki może i nie ale podobno pierścienie tłokowe już tak 😉 a czy 1500obr to nie jest za mało np na jazdę po mieście?
Gomul89

Bercik92 pisze: 10 gru 2025, 15:14 Silniki może i nie ale podobno pierścienie tłokowe już tak 😉 a czy 1500obr to nie jest za mało np na jazdę po mieście?
Problemy z pierścieniami były w 1.2 i 1.4 na początku produkcji. Obecne 1.0 i 1.5 tsi w grupie VAG, to jedyne co im się chyba udało. :evil:
Andriuun

Post autor: Andriuun »

Gomul89 pisze: 09 gru 2025, 22:06 Powiem ci, że wiele razy włączając się do ruchu na zimnym dałem w palnik. Zawsze jak rodzice kupowali samochód to docieranie na autostradzie i sprawdzanie Vmax. Nigdy nic się nie działo:)
Ja bym cię wydziedziczył....
Volkswagen T-Roc Final Edition 1.5 TSI 110 kW / 150 KM DSG 7-stopniowa
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Bercik92 pisze: 09 gru 2025, 20:52 Witam. Od paru dni w głowie siedzi mi jedna myśl. Niedawno kupiłem nowego t Roca 1.5tsi aktualny przebieg wynosi 700km.pech chciał że pod moją nie obecność pewna osoba przejechała się samochodem. Zapaliła go i w ciągu minuty na( zimnym silniku) dała gaz w podłogę aby przejechać się kilkuset metrowym odcinkiem drogi. Mam obawy czy może np pierścienie tłokowe "dostały po dupie" sorki że o to pytam bo trochę jestem panikarzem i nie chciałbym aby z tego powodu np silnik brał olej a do tej pory staram się go oszczędzać i nie katować 🤷
Nic mu nie będzie, po minucie olej już wszędzie dotarł więc spokojnie.
Ten silnik kręci się do ponad 6 tys. obrotów wieć trzeba tych obrotów używać
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Gomul89

Andriuun pisze: 12 gru 2025, 13:47
Gomul89 pisze: 09 gru 2025, 22:06 Powiem ci, że wiele razy włączając się do ruchu na zimnym dałem w palnik. Zawsze jak rodzice kupowali samochód to docieranie na autostradzie i sprawdzanie Vmax. Nigdy nic się nie działo:)
Tak bardzo przywiązany jesteś do tej puszki na kółkach? Ja już wyrosłem z rozczulania się nad samochodem. Z drugiej strony rozumiem, ja mogę dać w palnik ale nikt inny już nie :twisted:
Andriuun

Post autor: Andriuun »

Gomul89 pisze: 12 gru 2025, 16:23
Andriuun pisze: 12 gru 2025, 13:47
Tak bardzo przywiązany jesteś do tej puszki na kółkach? Ja już wyrosłem z rozczulania się nad samochodem. Z drugiej strony rozumiem, ja mogę dać w palnik ale nikt inny już nie :twisted:
Dokładnie moje klocki są MOJE...
Volkswagen T-Roc Final Edition 1.5 TSI 110 kW / 150 KM DSG 7-stopniowa
Wachacz

Post autor: Wachacz »

Nic temu silnikowi nie będzie to precyzyjny silnik bardzo spasowany dlatego jest olej takiej specyfikacji jak 0W20 nie inny jak piszą "woda"aby bardzo szybko dotarł w miejsca smarowania i wszystko OK👍
ODPOWIEDZ