Ładowanie akumulatora
-
Radio
Re: Ładowanie akumulatora
Przerost treści nad formą ...powiedz mi po co kombinujesz? podłącz jakikolwiek stabilizowany zasilacz 12V o mocy nie mniejszej niż 2A i wymieniaj aku.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Do tej pory wymieniajac akumulator w VW odpinałem stary, podpinałem nowy.
Odpalałem silnik, pokazywała się cała lista kontrolek i błędów, ruszałem i po przejechaniu kilkuset metrów kontrolki po kolei gasły i wszystko wracało do normy.
W T-rocu nie miałem potrzeby jeszcze odpinać akumulatora ale czy zachowa się inaczej?
Odpalałem silnik, pokazywała się cała lista kontrolek i błędów, ruszałem i po przejechaniu kilkuset metrów kontrolki po kolei gasły i wszystko wracało do normy.
W T-rocu nie miałem potrzeby jeszcze odpinać akumulatora ale czy zachowa się inaczej?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
-
Radio
W Troku nie wymieniałem jeszcze aku ale wymieniałem w Tiguanach i tam należało przeprowadzić jeszcze adaptację nowego aku.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Polecam unikasz skasowania pamięci a akumulator i tak trzeba zakodowaćPiotrEdu pisze: ↑16 sty 2026, 10:50 A co powiecie o takim rozwiązaniu:
https://allegro.pl/oferta/podtrzymanie- ... 0083007245
Tylko jeszcze nie wiem gdzie jest takie złącze diagnostyczne w VW t-Rock i czy magę się z takim czymś tam wbić.
1.5 TSI Premium,manual
Czasami z sentymentem wspominam dawną prostotę gdy brak napięcia powodował konieczność nastawienia zegarka i ewentualnie zaprogramowanie stacji radiowych. 
VW T-Roc Life Plus 1.5 TSI
Tydzień temu nie mogłem odpalić samochodu (T-Cross, 1,5, automat, 2025r.)
Mechanik pomocy drogowej, tak zrozumiałem z jego słów, stwierdził, że zawiesił się system. Zdjął klemę z akumulatora na ok. 5-10 sekund, potem założył.
Samochód odpalił, na wyświetlaczu nie zapaliła się żadna kontrolka, a ustawienia pozostały bez zmian.
Czy może to oznaczać, że dane przechowywane/podtrzymywane są (ale jakim zasilaniem) przez jakiś minimalny czas?
Mechanik pomocy drogowej, tak zrozumiałem z jego słów, stwierdził, że zawiesił się system. Zdjął klemę z akumulatora na ok. 5-10 sekund, potem założył.
Samochód odpalił, na wyświetlaczu nie zapaliła się żadna kontrolka, a ustawienia pozostały bez zmian.
Czy może to oznaczać, że dane przechowywane/podtrzymywane są (ale jakim zasilaniem) przez jakiś minimalny czas?
Może w układzie jest jakiś podtrzymujący kondensator?
Moje wcześniejsze pytanie było zainspirowane sytuację gdy np. kiedyś będę musiał wyciągnąć akumulator na dłużej (np. 48h).
Moje wcześniejsze pytanie było zainspirowane sytuację gdy np. kiedyś będę musiał wyciągnąć akumulator na dłużej (np. 48h).
VW T-Roc Life Plus 1.5 TSI
Odpinałem aku na dobre kilka minut (potrzebowałem przypiąć się do klemy z kabelkiem) i poza tym co pisał JacK666 nic innego się nie stało. Był nawet w tym czasie w serwisie, nie zgłaszali żadnych błędów.
A co do ustawień - obstawiam że wsadzili tam jakiegoś Flasha a nie RAM, więc samo nie wyparuje przez brak zasilania.
A co do ustawień - obstawiam że wsadzili tam jakiegoś Flasha a nie RAM, więc samo nie wyparuje przez brak zasilania.