Ładowanie akumulatora

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Radio

Re: Ładowanie akumulatora

Post autor: Radio »

Przerost treści nad formą ...powiedz mi po co kombinujesz? podłącz jakikolwiek stabilizowany zasilacz 12V o mocy nie mniejszej niż 2A i wymieniaj aku.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Do tej pory wymieniajac akumulator w VW odpinałem stary, podpinałem nowy.
Odpalałem silnik, pokazywała się cała lista kontrolek i błędów, ruszałem i po przejechaniu kilkuset metrów kontrolki po kolei gasły i wszystko wracało do normy.

W T-rocu nie miałem potrzeby jeszcze odpinać akumulatora ale czy zachowa się inaczej?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Radio

Post autor: Radio »

W Troku nie wymieniałem jeszcze aku ale wymieniałem w Tiguanach i tam należało przeprowadzić jeszcze adaptację nowego aku.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
gregor36

Post autor: gregor36 »

PiotrEdu pisze: 16 sty 2026, 10:50 A co powiecie o takim rozwiązaniu:
https://allegro.pl/oferta/podtrzymanie- ... 0083007245
Tylko jeszcze nie wiem gdzie jest takie złącze diagnostyczne w VW t-Rock i czy magę się z takim czymś tam wbić.
Polecam unikasz skasowania pamięci a akumulator i tak trzeba zakodować
1.5 TSI Premium,manual
PiotrEdu

Post autor: PiotrEdu »

Czasami z sentymentem wspominam dawną prostotę gdy brak napięcia powodował konieczność nastawienia zegarka i ewentualnie zaprogramowanie stacji radiowych. :)
VW T-Roc Life Plus 1.5 TSI
jusza

Post autor: jusza »

Tydzień temu nie mogłem odpalić samochodu (T-Cross, 1,5, automat, 2025r.)
Mechanik pomocy drogowej, tak zrozumiałem z jego słów, stwierdził, że zawiesił się system. Zdjął klemę z akumulatora na ok. 5-10 sekund, potem założył.
Samochód odpalił, na wyświetlaczu nie zapaliła się żadna kontrolka, a ustawienia pozostały bez zmian.
Czy może to oznaczać, że dane przechowywane/podtrzymywane są (ale jakim zasilaniem) przez jakiś minimalny czas?
PiotrEdu

Post autor: PiotrEdu »

Może w układzie jest jakiś podtrzymujący kondensator?
Moje wcześniejsze pytanie było zainspirowane sytuację gdy np. kiedyś będę musiał wyciągnąć akumulator na dłużej (np. 48h).
VW T-Roc Life Plus 1.5 TSI
pshemus

Post autor: pshemus »

Odpinałem aku na dobre kilka minut (potrzebowałem przypiąć się do klemy z kabelkiem) i poza tym co pisał JacK666 nic innego się nie stało. Był nawet w tym czasie w serwisie, nie zgłaszali żadnych błędów.

A co do ustawień - obstawiam że wsadzili tam jakiegoś Flasha a nie RAM, więc samo nie wyparuje przez brak zasilania.
ODPOWIEDZ