Silnik 1.5 TSI ubywający płyn chłodzący.

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
gregor36

Re: Silnik 1.5 TSI ubywający płyn chłodzący.

Post autor: gregor36 »

VWMANIAK pisze: 10 paź 2025, 14:02 T-ROC 1.5 DSG Przebieg 80 tys Wczoraj wymieniono mi intercooler na ten bez wady fabrycznej z końcówką M . Serwis oczywiście mnie wyśmiał kiedy im zasugerowałem,że to z winy złej konstrukcji VW się rozciekło. No cóż,auto po gwarancji. Korzystając z faktu,że przy wymianie intercoolera trzeba zdjąć kolektor zleciłem firmie specjalistycznej z Gliwic również czyszczenie kanałów dolotowych. Przyjechała ekipa 2 fachowców,naprawę wykonali u mnie w 2 godziny !!! Po naprawie jazda próbna. Czuć moc i większą elastyczność silnika. Widzę także różnicę w pracy skrzyni biegów. Mam wrażenie,że przy dodaniu gazu skrzynia nie musi tak często redukować biegu. Najfajniejsze jest to,że z roku na rok moc stale spadała a ja nie specjalnie zauważałem różnicę. Auto śmiga i cieszę się nim jak nówką :-)
Witam możesz podać numer części i na miary gdzie to wymieniałeś .
Dzięki
1.5 TSI Premium,manual
gregor36

Post autor: gregor36 »

Witam Panowie czy to jest numer tej poprawionej części ?? 04E145785P
1.5 TSI Premium,manual
Eddy18

Post autor: Eddy18 »

Dzisiaj zaprowadziłem swojego T-Roc 1,5 TSI DSG 2020 r., do ASO na wymianę intelcoolera, ponieważ ubywał płyn i stwierdzili nieszczelność. Przebieg 65 tys km., kupiłem używanego w marcu i już 3 razy dolewałem płynu chłodniczego, bo spadało poniżej minimum. Na szczęście naprawa w ramach gwarancji aut używanych ;)
Wachacz

Post autor: Wachacz »

Eddy18 pisze: 19 sty 2026, 12:29 Dzisiaj zaprowadziłem swojego T-Roc 1,5 TSI DSG 2020 r., do ASO na wymianę intelcoolera, ponieważ ubywał płyn i stwierdzili nieszczelność. Przebieg 65 tys km., kupiłem używanego w marcu i już 3 razy dolewałem płynu chłodniczego, bo spadało poniżej minimum. Na szczęście naprawa w ramach gwarancji aut używanych ;)
Ja mam t roca 1,5 tsi i też zaczał używać nieznacznie płyn chłodzący przy ok.60 tys/km wszystko szczelne sprawdzali przyrządem w ASO I też w ramach gwarancji 5 letniej ostatnio wymienili mi intercooler + Płyn chłodzący wyczścili doloty w Niemieckim ASO VW wszystko OK !!!
Wachacz

Post autor: Wachacz »

VWMANIAK pisze: 10 paź 2025, 14:02 T-ROC 1.5 DSG Przebieg 80 tys Wczoraj wymieniono mi intercooler na ten bez wady fabrycznej z końcówką M . Serwis oczywiście mnie wyśmiał kiedy im zasugerowałem,że to z winy złej konstrukcji VW się rozciekło. No cóż,auto po gwarancji. Korzystając z faktu,że przy wymianie intercoolera trzeba zdjąć kolektor zleciłem firmie specjalistycznej z Gliwic również czyszczenie kanałów dolotowych. Przyjechała ekipa 2 fachowców,naprawę wykonali u mnie w 2 godziny !!! Po naprawie jazda próbna. Czuć moc i większą elastyczność silnika. Widzę także różnicę w pracy skrzyni biegów. Mam wrażenie,że przy dodaniu gazu skrzynia nie musi tak często redukować biegu. Najfajniejsze jest to,że z roku na rok moc stale spadała a ja nie specjalnie zauważałem różnicę. Auto śmiga i cieszę się nim jak nówką :-)
A mi się jeszcze udało w ramach gwarancji do maja 26r t roc 1,5 tsi z 2021r.12.03.26r w Niemickim ASO VW wymienili mi nieszczelny intercooler wyczyścili wloty były oblepione wymienili płyn chłodzący wszystko OK czuć że auto lepiej jedzie 👍
corso

Post autor: corso »

Ten intercooler został poprawiony w którymś roku?
Indi

Post autor: Indi »

Po lekko ponad 2,5 roku użytkowania auta (przebieg 47 tys.) dolewka około 0,3 l. Po przejechaniu 500 - 600 km nic nie ubywa.
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
pshemus

Post autor: pshemus »

Byłem dziś w ASO (auto ma niecałe 3.5 roku, przebieg ok 23kkm) wymienić olej, przy okazji sprawdzali czy nie ma wycieków bo mi ubyło troche płynu (było mniej więcej w połowie między MAX i MIN), ale nie znaleźli nic, więc na razie dolewka.
ODPOWIEDZ