Front Assist - działanie
-
Re: Front Assist - działanie
Prawdopodobnie radar do kalibracji lub wymiany.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
https://www.youtube.com/watch?v=rpPBfguOdUg
No ni hu hu nie działa to u mnie tak jak na powyższym filmie. Ani kontrolki sygnalizacji odstępu (ta biała z dwoma samochodami i wykrzyknikiem pomiędzy nimi z podkreśleniem sugerującym odstęp)
Ani czerwonej kontrolki, ani piszczenia. Mimo ustawienia na ostrzeganie wczesne. Ale radar ewidentnie działa bo pojawiają się pojazdy na wyświetlaczu i widzę jak się do nich zbliżam.
Trzeba będzie zgłosić to do ASO i niech go skalibrują porządnie.
No ni hu hu nie działa to u mnie tak jak na powyższym filmie. Ani kontrolki sygnalizacji odstępu (ta biała z dwoma samochodami i wykrzyknikiem pomiędzy nimi z podkreśleniem sugerującym odstęp)
Ani czerwonej kontrolki, ani piszczenia. Mimo ustawienia na ostrzeganie wczesne. Ale radar ewidentnie działa bo pojawiają się pojazdy na wyświetlaczu i widzę jak się do nich zbliżam.
Trzeba będzie zgłosić to do ASO i niech go skalibrują porządnie.
Radar działa bo w ACC trzyma dystans i mogę ten dystans regulować i nie jest to jazda na zderzaku poprzedzającego auta.
W Front Assist raczej skończyłoby się to konkretnym dzwonem zanim by zareagował. Ewidentnie system nie potrafi wykorzystać wskazań radaru w Front Assist, mimo, że wyglądają poprawnie na wyświetlaczu.
To jeszcze zapytam programistycznie (żeby się w ASO nie nabijali):

-
W codziennej jeździe pokazuje "ikonę zderzenia" bez żadnych innych sygnałów. Ta ikona pojawia się chyba powyżej jakiejś prędkości, bo w mieście nigdy jej nie miałem.
Jak sytuacja jest podbramkową to daje sygnał dźwiękowy i ikonę hamuj, po czym system sam zaczyna hamować jak nie ma reakcji ze strony kierowcy. Przy włączonym i wyłączonym ACC działa tak samo.
Do tego jeszcze dochodzi napinanie pasów i zamykanie okien, ale nie wiem w ramach jakich systemów to działa.
Hamowania ze 140 do 0 nie da się zapomnieć...
A on ci na to
:

W modelu 2023 (czyli tym co produkują od wakacji 2022) pre-crash assist nie ma, więc mniej atrakcji zapewni.
Mnie cross-traffic alert zatrzymał przy minimalnej prędkości a i tak nie wiedziałem co się dzieje
Mnie cross-traffic alert zatrzymał przy minimalnej prędkości a i tak nie wiedziałem co się dzieje
Wyłączony na pewno nie jest. Jak się go wyłączy to od razu pojawia się żółta ikona, której nie sposób przeoczyć

Tak jakby ustawienie ostrzeganie wczesne było gorzej niż ustawienie późne.
Pre-crash to zupełnie inna bajka.
Znajdę wolną chwilę to podjadę do ASO i wezmę testowego t-roca by sprawdzić jak w salonowym to działa. System powinien minimalizować skutki a mam wrażenie, że po prostu kompletnie nie reaguje albo reaguje zdecydowanie za późno :/ I nie chodzi by go używać na co dzień i mu ufać w pełni ale jednak wolałbym by działał poprawnie. Przynajmniej tak jak na wrzuconym przeze mnie, kilka postów wyżej, filmiku z YT.
Ale są też filmy że nie widzi samochodu już nie kartonów i nikt nie wie dlaczego ? Jak znajdę to wrzucę.VDR pisze: ↑22 maja 2023, 21:21 @wachacz Jeśli mówisz o tych eksperymentach na kartonach, w dodatku bez widoku z wnętrza pojazdu i tego co widać na wyświetlaczu to nie jestem nimi zainteresowany. Wybacz ale YT jest zalany mnóstwem pseudofachowców, którzy chcą zabłysnąć a często mają mgliste pojęcie o tym o czym mówią.
Instrukcja mówi wprost - że system rozpoznaje pojazdy, pojazdy dwukołowe oraz pieszych i nijak karton nawet obklejony folią aluminiową nie koniecznie w te ramy musi się łapać. To nie są testy na podstawie których można w ogóle cokolwiek powiedzieć, co najwyżej można potraktować jako formę jakiegoś żartu.
Ewidentnie działanie tego systemu w moim samochodzie muszę zweryfikować bo nawet nie wyświetla się kontrolka sygnalizacja odstępu kiedy zmniejszam dystans do poprzedzającego auta. Wygląda, tak jakby system był źle skalibrowany albo coś w tym stylu.
@ziomekatomek - a w codziennej jeździe piszczy gdy zbyt szybko podjedziesz do jakiegoś auta albo kontrolka sygnalizacji odstępu się pojawia ?