JJCC pisze: ↑16 wrz 2025, 17:58
W międzyczasie dostałem odpowiedź od VW na temat instrukcji obsługi (bo na nią się powołałem) że, cytat: "Informacje zawarte w instrukcji obsługi mają charakter ogólny i mogą nie odzwierciedlać wszystkich możliwych wariantów wyposażenia".
Czyli instrukcję obsługi można traktować jak coś nie wiążącego. Czyli np. jeśli producent napisał, że olej mam wymieniać co 30 000 km, to rozumiem, że jak będę wymieniał co 50 000 km. to nic się nie stanie i gwarancji nie utracę bo instrukcja obsługi ma charakter ogólny. Pani z UOKiK-u sama się uśmiała z takiego tłumaczenia ASO VW.
Wg. mnie to co napisałeś w temacie instrukcji jest zwykłą nadinterpretacją, ponieważ co innego opis w instrukcji WSZYSTKICH dostępnych systemów możłiwych do skonfigurowania w zamawianym samochodzie a co innego to co się zamówiło i otrzymało.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to mimo, że w konfiguracji samochodu NIE MAM systemu Side Assist to w instrukcji jest ten system i jego działanie opisane to na podstawie tego, że jest to opisane w instrukcji nie mogę się na tym opierać ponieważ nie zamówiłem tego systemu przy konfiguracji samochodu.
Podobnie opis i funkcje systemu Infotainment: gdzie jest np. taki zapis:
W trybie multimedialnym można odtwarzać pliki multimedialne z nośników danych za pośrednictwem systemu Infotainment.
W zależności od wyposażenia można stosować następujące nośniki danych:
- Nośnik pamięci USB, np. pendrive USB.
- Urządzenie Bluetooth, np. telefon komórkowy.
- Karta SD.
To też nie jest wiążace bo w wersji mojego systemu audio nie ma możliwości odtwarzania bezpośrednio z karty SD bo system nie ma takiego gniazda.
Podobnie z indukcyjnym ładowanie telefonu itd. itp.
To oczywiście nie stoi w sprzeczności z tym co napisałeś, że jeśli coś zostało zamówione bo było dostępne do zamówienia i jest opisane w instrukcji powinno być w samochodzie dostarczonym i działać tak jak jest to opisane w instrukcji. I tutaj pełna zgoda.
Co do meritum czyli opisu systemu, o którym toczy się dyskusja to instrukcja opisuje konkretnie ten system numer 1. oraz dwa kolejne:
1.Asystent ruszania na wzniesieniu
2.Asystent zjazdu w dół
3.Asystent zjeżdzania ze wzniesienia
Każdy z nich jest opisany jak działa, kiedy się uaktywnia i kiedy się wyłącza.
Odkopałem swoja zamówienie i w nim jest napisane, że mój model w wyposażeniu ma następujacy wpis:
Asystent podjazdu
Co do nazwy jak widać nie jest to nazwa, która jest tożsama z nazwami używanymi w instrukcji obsługi, które zacytowałem powyżej 1. 2. 3.
Można się tylko domyślać, przez pewne domniemanie bo w opisie wyposażenia pojazdu nie ma opisu jak to działa, że jest to inna nazwa systemu z punktu 1. czyli Asystenta ruszania na wzniesieniu. Czy jednak tak naprawdę jest? Moje spojrzenie na to na samym końcu wpisu.
To tyle jeśłi chodzi o merytorykę i twarde opisy z mojego zamówienia/opisu pojazdu i mojej instrukcji.
Nie wiem czy u mnie ten system działa jak opisywany tutaj Hill Holder bo mając włączony na stałe Auto Hold to w momencie zatrzymania na podjeździe hamulec się zaciąga i potem można spokojnie ruszyć i działanie z mojego punktu widzenia jest dokładnie takie samo jak Hill Holder'a bo samochód się w momencie ruszania nie stoczy.
I teraz czy włączony Auto Hold nie jest to Asystent podjazdu z opisu wyposażenia samochodu.
Muszę jednak to sprawdzić czyli wyłączyć Auto Hold i zobaczyć czy wtedy zadziała system jak typowy Hill Holder.
Jak nie zadziała to biorąc pod uwagę to co napisałem o stalym Auto Hold niespecjalnie mnie to chyba obejdzie ale moze

R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.