Braki w doposażeniu T-roca

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
pshemus

Re: Braki w doposażeniu T-roca

Post autor: pshemus »

JJCC pisze: 03 paź 2025, 19:57 Teraz przyszła mi jedna myśl do głowy. Był okres gdzie na T-roca czekało się bardzo długo bo brakowało komponentów. Czy Asystent podjazdu nie powinien mieć jakiegoś czujnika pochyłu? Bo skąd by miał wiedzieć, że stoi pod górkę? A może wypychali samochody bez tego czujnika i klientom nic nie mówili, aby nie blokować produkcji? To są moje rozkminy. Ale jeśli okazałoby się, że to prawda, to oznaczałoby, że świadomie oszukiwali klientów. Dziś jeździłem Skodą Scalą i tam działa asystent podjazdu, a też to grupa VW.
Tego dokładnie dotyczył mój wpis o systemie pre-crash - i informowali o tym.

Scala, T-cross, Taigo, Arona - to wszystko auta z ręcznym ręcznym - trzeba by porównać z Karoqiem, Atecą, Tiguranem, Golfem 8 ze zbliżonego rocznika.
Kriss

Post autor: Kriss »

W moim t crosie działa idealnie ,przy auto hołd po co miał by być drugi system.
Paw791

Post autor: Paw791 »

Auto hold służy też by nie trzymać nogę na hamulcu np. w korkach a nie tylko jako asystent jazdy po górkę.
2.0 TSI 4 MOTION DSG
pshemus

Post autor: pshemus »

Sprawdziłem na górce oznaczonej 12% i jak puściłem hamulec to zaczął się cofać. Jako że to automat to od razu zahamowałem - więc wygląda na to, że to faktycznie nie działa.
No chyba że tam trzeba jakieś gusła odprawić typu wcisnąć hamulec na minimum 5 sekund, odczekać aż obroty spadną, splunąć przez lewe ramię i puścić hamulec.
marcin255

Post autor: marcin255 »

"Asystent ruszania na wzniesieniach może przez maksymalnie dwie sekundy utrzymać ciśnienie hamowania przyłożone przez kierowcę przez wciśnięcie pedału hamulca, i przy ruszaniu na wzniesieniach – w zależności od kąta nachylenia i ustawienia pedału przyspieszenia – automatycznie puścić hamulce. Umożliwia to komfortowe ruszanie bez staczania się samochodu. *

* W granicach możliwości systemu"
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
JJCC

Post autor: JJCC »

A sprawdzałeś, czy u Ciebie działa? Bo z tego co mi się wydaje to u nikogo nie działa.
JACK
Adaśko

Post autor: Adaśko »

Witam. Mam T-Roca 1.5 automat kupionego w lipcu tego roku i u mnie również nie działa asystent podjazdu. Dodam, że jest wymieniony w specyfikacji pojazdu bezpośrednio nad auto - holdem.
JJCC

Post autor: JJCC »

Czy jest tu może jakiś prawnik, który też ma T-roca? Może powinniśmy przygotować jakiś pozew zbiorowy?
JACK
Radio

Post autor: Radio »

Wy tak na poważnie? :-)
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Galux20

Post autor: Galux20 »

Radio
Mi wszystko w aucie dziala jak nalezy.
Rocznik 2023