Reflektory LED Plus -> LED Matrix
Reflektory LED Plus -> LED Matrix
Nie znam niemieckiego, ale jeśli wujek Google tłumacz mnie nie wkręca, to gościowi udało się przerobić zwykłe reflektory Led Plus na Led Matrix tylko kodowaniem. Ja za to dałem 3700 chyba i dodatkowo w bonusie dostałem wąsa z przodu i najkrótsze dynamiczne kierunkowskazy w historii motoryzacji z tyłu.
https://www.t-rocforum.de/threads/codie ... icht.5608/
https://www.t-rocforum.de/threads/codie ... icht.5608/
Re: Reflektory LED Plus -> LED Matrix
LED plus to są podstawowe światła w trocu.
?
W life mam automat krótkie / długi.
Do jazdy dziennej w głównym reflektorze.
Trochę zimą brakuje matrixow, pobocza to ryzyko wielkie
?
W life mam automat krótkie / długi.
Do jazdy dziennej w głównym reflektorze.
Trochę zimą brakuje matrixow, pobocza to ryzyko wielkie
1.5 DSG 6,0 spalanie
-
W Life i R-line jest Led basic (można dokupić plus lub matrixy), w Style Led plus (można dokupić matrixy). Między basic i plus jest różnica w wyglądzie. Matrixy w wizualicji w konfiguratorze wyglądają jak plus, więc kto wie.
Ja sobie podniosłem światła mijania w menu.
Wiem, że basic muszą być systemowo słabsze ze względu na brak spryskiwaczy.
Może tu da się znaleC rezerwy w oświetleniu.
?
Basict mam też w crafterach ,generalnie jestem z nich nawet zadowolony w porównaniu do matrixow w audi.
W matrixach ludzie mi czasem mi mrugają, bo nie widzą odcięcia krótkie/długie
Wiem, że basic muszą być systemowo słabsze ze względu na brak spryskiwaczy.
Może tu da się znaleC rezerwy w oświetleniu.
?
Basict mam też w crafterach ,generalnie jestem z nich nawet zadowolony w porównaniu do matrixow w audi.
W matrixach ludzie mi czasem mi mrugają, bo nie widzą odcięcia krótkie/długie
1.5 DSG 6,0 spalanie
Plusy też nie mają spryskiwaczy.
-
Jeżeli nie mylę się to od 5/6 lat VW nie montuje spryskiwaczy reflektorów ponieważ ponoć nie są one potrzebne, gdzieś wyczytałem że chodzi o moc lamp, jeżeli mają poniżej 2 tys lumenów to spryskiwacze nie są potrzebne, a jak jest naprawdę to trzeba by było spytać VW, dodam że na życzenie i za odpłatnością można zamówić spryskiwacze.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
-
Do T-roca można domówić spryskiwacze? Fabrycznie, w ASO czy u Zdzicha Tunera?
Mam w Seacie spryskiwacze do reflektorów z H7 i H1. Spryskiwacze były raczej w pakiecie zimowym niż z powodu nadmiaru lumenów
Chyba, że były obowiązkowe w ksenonach i w innych wersjach też dawali.
Mam w Seacie spryskiwacze do reflektorów z H7 i H1. Spryskiwacze były raczej w pakiecie zimowym niż z powodu nadmiaru lumenów
Chyba, że były obowiązkowe w ksenonach i w innych wersjach też dawali.
O ile dobrze pamiętam gdzieś czytałem (może nawet tutaj), że spryskiwacze montują do aut sprzedawanych na północ Europy bo LEDy mają tendencję do zalepiania się śniegiem (oddają za mało ciepła). W Polskim cenniku nie widziałem, przynajmniej w wersji poliftowej, może wcześniej były.
Jeśli żródło światła (bez względu na to czy to jest halogen czy palnik ksenowowy czy led) zamonotowane w lampie ma poniżej 2000 lumenów to nie ma obowiązku montowania spryskiwaczy takiej lampy oraz systemu samopoziomowania lamp.pshemus pisze: ↑11 gru 2023, 18:44 O ile dobrze pamiętam gdzieś czytałem (może nawet tutaj), że spryskiwacze montują do aut sprzedawanych na północ Europy bo LEDy mają tendencję do zalepiania się śniegiem (oddają za mało ciepła). W Polskim cenniku nie widziałem, przynajmniej w wersji poliftowej, może wcześniej były.
Spryskiwacze były obowiązkowe w światłach ksenonowych tych pierwszych o mocy palnika 35W gdzie strumień światła miał 2500-3000 lumenów a potem pojawiły się palniki ksenowowe 25W, po to o zmniejszonej mocy, by strumień miał tylko max 2000 lm.
Z tego wynika jedno ledy w t-roc mają max 2000 lm.
Bezpośrednie porówananie do np. golfa sportsvana z ksenowami 35 watowymi ledy w wersji led-plus w t-roc świecą zdecydowanie bardziej równowiernie i szerzej na boki ale nie jakoś jaśniej.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.