Virtual Cockpit Pro - wymiana zegarów

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
Y@rek

Re: Virtual Cockpit Pro - wymiana zegarów

Post autor: Y@rek »

Elektronika samochodowa w produkcji jest tania jak barszcz, a w cennikach dodatków wychodzi odwrotnie. Zobaczcie jak łączone są w pakiety te wszystkie dodatki. Ktoś je dobierał i łączył w pakiety po badaniach marketingowych i psychologicznych.
Mój VW też ma dokupione bajery, więc jestem również "typowym" klientem. Pakiety dodatków kupiłem świadomie pod siebie wiedząc, że za kilka lat mój T-Roc cenowo będzie bliższy podstawowej wersji, niż wypasionej. Myślę, że reakcja niektórych osób zabierających tu głos jest przesadzona.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Tucs-roc pisze: 29 sty 2025, 19:29 Sama ta dyskusja świadczy o tym że ludzie są różni.
I jeszcze dochodzi do tego- chcieć a móc, w tym zasoby biletów Narodowego Banku Polskiego :)
Pieniądze rzecz nabyta, choć trzeba je zawsze wydawać z rozsądkiem ;-)
Życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie radości z zakupów ;-)
No i ostatnie, które tu już padało, trumny kieszeni nie mają ;-)

A na poważnie, warto stosować w miarę proste zasady.
Ustalić maksymalną górną graniczną kwotę budżetu jaką możemy wydać bezproblemowo na samochód bez nadszarpnięcia płynności finasowej.
Po zakupie od razu zacząć odkładać na kolejny.
Dosyś szybko 5-6 lat wymieniać na nowy z racji tego, że jeszcze wtedy za używany jakieś pieniądze dostaniemy.
W takim trybie najtrudniej kupić ten pierwszy nowy a potem to już z górki.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Y@rek pisze: 29 sty 2025, 20:07 Elektronika samochodowa w produkcji jest tania jak barszcz, a w cennikach dodatków wychodzi odwrotnie. Zobaczcie jak łączone są w pakiety te wszystkie dodatki. Ktoś je dobierał i łączył w pakiety po badaniach marketingowych i psychologicznych.
Mój VW też ma dokupione bajery, więc jestem również "typowym" klientem. Pakiety dodatków kupiłem świadomie pod siebie wiedząc, że za kilka lat mój T-Roc cenowo będzie bliższy podstawowej wersji, niż wypasionej. Myślę, że reakcja niektórych osób zabierających tu głos jest przesadzona.
Sorry, drażni mnie strasznie słowo bajery.
Czy kamera cofania, keyless, elektryczna klapa, aktywny tempomat, ogrzewanie foteli czy kierownicy, czujniki parkowania czy nawet subwoofer to bajery. Nie, to żadne bajery to wszystko przydatne dodatki ułatwiające eksploatację i jazdę.
Kiedyś tych dodatków wymienionych wyżej nie było, teraz trafiły nawet do popularnych tanich samochodów.

Ale kiedyś nie było w samochodzie niczego a ABS, 2 poduszki, szyby elektryczne z przodu czy centralny zamek to były bajery.
Wszystko jest relatywne czy dzisiaj ktoś sobie wyobraza obecny samochód bez tych bajerów?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Ale na ten przykład auta byly krótsze, węższe itp. Stąd kamera cofania czy rozne czujniki się teraz bardziej przydają niż kiedyś:)
T roc ma 182 cm a mercedesy z lat 80.mialy 168 szerokości:)
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

Dla mnie Virtual Cockpit Pro był obowiązkowy. Zupełnie inny odbiór auta wewnątrz a np. olałem światła Led Plus, bo mi do szczęścia nie były potrzebne i dodatkowo brzydko wyglądają światła dzienne w zderzaku. W innym wątku na temat TRoca 2025 były głosy, że tablety są be. Z mojego doświadczenia w długiej sprzedaży auta golasa, wystarczyło zamontować tablet z aliexpress jako radio i momentalnie klienci się znaleźli. Pierwsze co kupujący robili to zabawa radiem a reszta ich nie interesowała. Morał taki, że ile ludzi tyle zdań.
Awatar użytkownika
JacK666

Tucs-roc pisze: 29 sty 2025, 20:40 Ale na ten przykład auta byly krótsze, węższe itp. Stąd kamera cofania czy rozne czujniki się teraz bardziej przydają niż kiedyś:)
Kiedyś była tylko opona D-124 i komu to przeszkadzało :-)
Indi

Post autor: Indi »

JacK666 pisze: 29 sty 2025, 21:03
Tucs-roc pisze: 29 sty 2025, 20:40 Ale na ten przykład auta byly krótsze, węższe itp. Stąd kamera cofania czy rozne czujniki się teraz bardziej przydają niż kiedyś:)
Kiedyś była tylko opona D-124 i komu to przeszkadzało :-)
A jeszcze wcześniej jeździło się dorożkami, z automatyczną skrzynią biegów, dwa konie na paliwo ekonomiczne .... ech kiedyś to było ....
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Awatar użytkownika
Y@rek

Post autor: Y@rek »

"Sorry, drażni mnie strasznie słowo bajery" ..... a ile razy parkujesz "automatycznie" swoim samochodem 5 a może 10 x dziennie ?
Awatar użytkownika
JacK666

Y@rek pisze: 31 sty 2025, 19:24 "Sorry, drażni mnie strasznie słowo bajery" ..... a ile razy parkujesz "automatycznie" swoim samochodem 5 a może 10 x dziennie ?
Raz zaparkowałem bo ten dodatek w przypadku skrzyni manualnej jest średnio użyteczny.
Zresztą jakbyś czytał co wcześniej pisałem, to jasno to już wyartykułowałem, że akurat Park Assist, który mam w samochodzie to nie jest to coś co jest mi potrzebne z powodów jak wyżej, w odróżnienie od innych udogodnień, których używam i nie traktuje ich jako bajery tylko jako przydatne wyposażenie.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Zaś inne auta maja kamery 360 które może i lepszym rozwiązaniem, ale się tak człek przyzwyczai do tego a pojedzie do biednej Grecji na wakacje gdzie auto wypożyczane nie ma nawet tylnych czujników parkowania :)
ODPOWIEDZ