Co sądzicie o T rocu 2026?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Gomul89

Re: Co sądzicie o T rocu 2026?

Post autor: Gomul89 »

Largo pisze: 02 mar 2026, 18:07 Cześć. Mój pierwszy post także na wstępie chciałbym się przywitać :) przychodzę z małym zapytaniem. Otóż mocno chodzi mi po głowie zakup nowego t-roca i jedyne, co mnie jakoś wstrzymuje to skrzynia dq200. Wiadomo, że pewnie auto byłoby ze mną do końca gwarancji tylko, ale jednak jakoś z tyłu głowy siedzi człowiekowi ten internetowy "mit" awaryjności tej skrzyni. Macie jakieś doświadczenie z nią i na przykład porównanie z jej działaniem w pierwszej generacji? Ah i jakie jest wasze zdanie na temat coastingu/żeglowania? Zawsze człowiek w dieslu czekał na postoju żeby zgasić auto, żeby turbo przestygło, a tutaj silnik gaśnie w czasie jazdy. Jakoś mój prosty mózg nie pojmuje tego ;)
A czy w dizlu była turbina chłodzona cieczą? Czekało się chyba aby olej schłodził turbo. W pierwszej generacji jak i tu turbo jest chłodzone cieczą. Nawet jak zgasisz samochód to jest pompka, która jeszcze działa przez jakiś czas i tłoczy płyn.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Largo pisze: 02 mar 2026, 18:07 Cześć. Mój pierwszy post także na wstępie chciałbym się przywitać :)

Ja także chciałbym Cię przywitać.
Szkoda że 2 posty wyżej nie doczytałeś że "tak że" jako "tak więc" to zupełnie inne słowo niż "także jako "również".
Sorry, piszmy ze zrozumieniem.
Jedzcie dzieci, to zdrowe vs Jedzcie, dzieci, to zdrowe.
Twoja stara piła leży w garażu vs Twoja stara piła, leży w garażu

Tak że - słowo roku 2026!
Tak iż kolejny raz muszę napisać, że zamiast tego "tak że" lepiej napisać "azaliż". Bo i tu, także, "a zaliż" (sobie coś, np. lody) też się różni od "azaliż".
Wqr.icie się na mnie ale przynajmniej ortografię poprawicie!
Tucs-roc

Tak że (tak więc, azaliż) różnica między tak że a także jest jak między T-roc a T-rex.
Tak że (tak więc, azaliż) piszę częściowo także (też, również) na temat.
Largo

Post autor: Largo »

Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników II generacji z wykupionym pakietem z HUD. Czy HUD wyświetla wskazówki z nawigacji z android auto lub Apple CarPlay, nawet jeżeli nie wykupiło się pakietu nawigacji fabrycznej vw?

To chyba moja ostatnia zagwozdka w konfigurowaniu style, ta nawigacja plus asystent głosowy. Nie wiem, czy to warte jakichkolwiek pieniędzy?

BTW dzięki za lekcję ortografii. Niestety szybkie pisanie na telefonie ze słownikiem nie sprzyja poprawnej polszczyźnie ;)
Tucs-roc

Ja cały czas mam z tyłu głowy ze moge byc postrzegany jako Adam Miauczyński lub Zofia Frał. Ale ja to trochu dla jaj, a nie z jakiejś misji.
Więc teraz w stylu Stanisława Anioła z Alternatyw :)
Ponieważ prawidłowo napisano zagwozdka to rozgrzeszam :)
WojtekBigos

Post autor: WojtekBigos »

Largo pisze: 02 mar 2026, 19:37 Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników II generacji z wykupionym pakietem z HUD. Czy HUD wyświetla wskazówki z nawigacji z android auto lub Apple CarPlay, nawet jeżeli nie wykupiło się pakietu nawigacji fabrycznej vw?

To chyba moja ostatnia zagwozdka w konfigurowaniu style, ta nawigacja plus asystent głosowy. Nie wiem, czy to warte jakichkolwiek pieniędzy?

BTW dzięki za lekcję ortografii. Niestety szybkie pisanie na telefonie ze słownikiem nie sprzyja poprawnej polszczyźnie ;)
HUD nie wyświetla informacji z nawigacji z Android Auto. Możesz wyświetlać wskazówki z nawigacji w zegarach za kierownicą. Pewnie z iOS jest podobnie. Fabryczna nawigacja VW pozwala wyświetlać info z nawigacji na HUD - na jeździe testowej miałem okazję sprawdzić.
Tucs-roc

Jaki HUD wodę mąci ;) Choc w oryginale przez "ch".
Pado

Post autor: Pado »

WojtekBigos pisze: 02 mar 2026, 20:51
Largo pisze: 02 mar 2026, 19:37 Mam jeszcze jedno pytanie do użytkowników II generacji z wykupionym pakietem z HUD. Czy HUD wyświetla wskazówki z nawigacji z android auto lub Apple CarPlay, nawet jeżeli nie wykupiło się pakietu nawigacji fabrycznej vw?

HUD nie wyświetla informacji z nawigacji z Android Auto. Możesz wyświetlać wskazówki z nawigacji w zegarach za kierownicą. Pewnie z iOS jest podobnie. Fabryczna nawigacja VW pozwala wyświetlać info z nawigacji na HUD - na jeździe testowej miałem okazję sprawdzić.
Wg mnie wyświetla, jutro sprawdzę. Hud się konfiguruje w menu co ma wyświetlać

Asystent głosowy IDA niestety jest kiepski
R line 2025 II generacja

Obrazek
Galux20

Post autor: Galux20 »

Largo
Skrzynia 200 jest wystarczająca do 1.5
Pewnie mniej wytrzyma niz mokra.
Zaletą jej jest prosty montaz ,demontaz.
Stosunkowo tanie części, taniej niz do mokrych.
Niby nie trzeba ,wymien olej w skrzyni co 50 tys km.
Mniejszy koszt , niz w dsg mokrym.
Do mnie przyjezdza wielu przedstawicieli octawiami, golfami.
Przebiegi ponad 100tys km
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
Largo

Post autor: Largo »

Dzięki za info! Tak mi się wydaje, że jeżeli chodzi o DQ200 to będzie ok. Czas pokaże. Mam sportsvana 1.6 tdi kupionego przy przebiegu 170K i teraz ma 240K z DQ200 i nigdy nie było nic tam robione oprócz wymian oleju, dlatego zdziwiły mnie te komentarze w internecie.

Co do HUD to dopytuje, ponieważ na wielu filmach na YT połączenie Apple CarPlay wskazuje na HUD kierunki, aczkolwiek, gdzieś rzucił mi się w oczy komentarz, że te kierunki, nawet z iOS są możliwe tylko do wyświetlania przy wykupionej fabrycznej nawigacji i teraz to już sam nie wiem. Oczywiście nie jest to dla mnie "deal breaker", ale zastanowiło mnie to mocno. Podobno nawigacja i IDA mają jakiś miesięczny darmowy okres próbny. Może wtedy to przetestuje i ewentualnie później wykupię, bo chyba tak można nie?
ODPOWIEDZ