Dziwny sygnał dźwiękowy z deski rozdzielczej

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Color

Dziwny sygnał dźwiękowy z deski rozdzielczej

Post autor: Color »

Pojawił się parę dni temu - sygnał dźwiękowy, takie pojedyncze "elektroniczne plumkanie", nie przypominające dźwięku innych ostrzeżeń. Nie wyświetlają się żadne komunikaty, "ping" jest pojedynczy nie skorelowany z niczym, pojawia się od tak, jakby bez przyczyny. Bywa, że za parę chwili znów, a bywa, że długo nic, a później znowu.
Irytujące, zwłaszcza, że autko przyzwyczaiło mnie, że jak jest jakiś sygnał dźwiękowy to mam spojrzeć na ekran, co jest tego przyczyną, a tu nic.

Mieliście taki przypadek? Co może być powodem?
brayan

Re: Dziwny sygnał dźwiękowy z deski rozdzielczej

Post autor: brayan »

Przekroczenie dozwolonej prędkości
Color

brayan pisze: 01 gru 2025, 21:54 Przekroczenie dozwolonej prędkości
No więc nie. Przy spadku temperatury do 4°C jest jednorazowy sygnał i koniec.
Dzisiaj jeżdżąc po mieście w końcu odkryłem o co kaman. Sygnał dźwiękowy informuje o KAŻDEJ zmianie dopuszczalnej prędkości na drodze, którą się poruszamy. Za mało było wyświetlanie znaku dopuszczalnej prędkości i info dźwiękowe, jeśli ją przekraczamy. Teraz jeszcze jest dźwięk przy każdej zmianie...
Dla mnie za dużo, choć pewnie się przyzwyczaję.
KERAM

Post autor: KERAM »

Ale to można wyłączyć w menu
Color

KERAM pisze: 02 gru 2025, 21:34 Ale to można wyłączyć w menu
Gdzie? Podaj namiary
Pietrus417

Post autor: Pietrus417 »

To bardzo prosto wyłączyć 3 klikami na kierownicy
Na dźwigni kierunkowskazów wyczuj na samym początku przycisk - pojawi się menu asystentów

1 raz strzałką w dół na kierownicy i wyłączasz ostrzeżenie o prędkości a następnie zatwierdzasz OK
VW T-Roc 2024 1.5 TSI DSG7
Dokladny1

Post autor: Dokladny1 »

Nie kupujcie tego gówna- 39tys przebiegu wymiana intercoolera, 41tys przebiegu stuki w układzie kierowniczym, bardzo nieprecyzyjna skrzynia biegów trzeba biegi wyrywać i wcisnąć na siłę. Kupcie lepiej chińczyka lub dacie. Mimo małego przebiegu servis nie chce o niczym słyszeć bo po gwarancji, pisałem nawet do fabryki.wszystko 100% płatne a w serwisie na początek diagnostyka 500 zł wymiana intercoolera 4200zł.Porażka nigdy więcej wieśvagenów
Radio

Post autor: Radio »

To kup sobie chinola i nie zawracaj gitary.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Dokladny1

Post autor: Dokladny1 »

Kup wieśvagena przekonasz się co znaczy kontakt z serwisem po wyjeździe z salono
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Dokladny1 pisze: 06 gru 2025, 19:40 Kup wieśvagena przekonasz się co znaczy kontakt z serwisem po wyjeździe z salono
Ja mam bardrzo dobry kontakt z serwisem i z poprzednimi wieśwagenami i z t-rockiem.
Dzwonię jak się zbliża termin przegłądu, umawiamy się na dzień i godzinę, zostawiam samochód, robią co tam mają mają zrobić tj. co wynika z zaleceń producenta, potem drzwonią, że samochód już do odbioru, płacę i do następnego razu. Ostatnio za parę złotych zabierają samochód spod domu i dostarczają spowrotem więc jest jeszcze lepiej.
Fakt nie są idealni, miałem raz uwagę bo jak już myją to niech to robią troszkę porządniej. W takim Hyundayu na ten przykład serwis nie myje samochodu po przegłądzie :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
ODPOWIEDZ