Elektryczna klapa bagażnika

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
jerrylee8

Elektryczna klapa bagażnika

Post autor: jerrylee8 »

Witam wszystkich.
Przekopałem już tyle stron w poszukiwaniu odpowiedzi i jakoś nie dotarłem do jednoznacznej odpowiedzi. A mianowicie:

Mam w VW T-Roc z elektryczną klapą bagażnika,
- otwieranie / zamykanie klapy znaczkiem VW na klapie działa tak jak powinno
- otwieranie / zamykanie klapy przyciskiem w drzwiach kierowcy działa jak powinno
- otwieranie środkowym przyciskiem na pilocie klapa bagażnika otwiera się
natomiast:
- zamykanie środkowym przyciskiem na pilocie klapa ni chole...y się nie zamyka

Ktoś podpowie co i jak bo nie wiem czy tak ma być czy coś jest nie tak ?
andy1951

Re: Elektryczna klapa bagażnika

Post autor: andy1951 »

Przytrzmaj pilota dłużej
Sebas

Post autor: Sebas »

I z daleka nie zadziała z pilota, trzeba być przy samochodzie.
jerrylee8

przytrzymywanie przycisku nie pomaga
a sprawdzałem stojąc daleko i blisko z boku samochodu i zaraz przy klapie
raz chyba zadziałało (już nie jestem pewny bo strasznie zimno było a kombinowałem) ale otworzyłem klapę z pilota, wdusiłem i przytrzymałem przycisk w klapie do zamykania (samochód zareagował dźwiękiem zapamiętania położenia) i wtedy nie mogłem zamknąć tym przyciskiem ale pilotem tak przytrzymując przycisk na pilocie (tylko nie wiem czy wcześniej nie zablokowałem drzwi przyciskiem zamykania) a potem klapa.

Może ktoś podać procedurę jak to powinno działać prawidłowo bo na filmikach widzę, że działa bez problemu ale nie widać szczegółów dotyczących kombinacji. W Tiguanie to działa a niektórzy twierdzą że w T-Rocu nie i jeszcze są informację dotyczące wersji samochodów że w 5 osobowych działa a w 7 osobowych nie ze względów bezpieczeństwa. T-Roc jest naturalnie 5 osobowy :)
turzol

Post autor: turzol »

Który rok pojazdu? W przedlifcie bez problemu można zaprogramować moduł klapy do zamykania i otwierania klapy z pilota bez konieczności stania przy samochodzie. Dodatkowo zamykanie/otwieranie przyciskiem ze środka niezależnie od stanu zapłonu.
https://www.facebook.com/vagstudiotychy/- Diagnostyka & Retrofit | Doposażenia premium | VAS Odis Online Autoryzacja | tel.607196811
jerrylee8

2020r. to jeszcze jest przedlift. Mogę prosić jak zaprogramować albo jakiś namiar ?
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

w polifcie 2023 jest tak:
- otwieranie / zamykanie klapy znaczkiem VW na klapie/przyciskiem na klapie - otwiera i zamyka bez względu na stan zapłonu
- otwieranie / zamykanie klapy przyciskiem w drzwiach kierowcy - otwieranie bez względu na stan zapłonu, by zamknąc musi być zapłon
- otwieranie środkowym przyciskiem na pilocie - otwieranie bez względu na stan zapłonu
- zamykanie środkowym przyciskiem na pilocie - nie zamyka się bez względu na stan zapłonu i czas wciskania przycisku
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
jerrylee8

JacK666 no to ja mam tak samo przed liftem 2020
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

jerrylee8 pisze: 18 sty 2026, 16:45 JacK666 no to ja mam tak samo przed liftem 2020
I tak jak opisałem było od momentu odebrania samochodu z salonu czyli raczej żadna aktuallzacja a było ich sporo w tym jedna duża OTA i jedna duża w salonie VW tego nie zespsuły ani nie wpłynęły na działanie.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
jerrylee8

JacK666 pisze: 18 sty 2026, 16:56
jerrylee8 pisze: 18 sty 2026, 16:45 JacK666 no to ja mam tak samo przed liftem 2020
I tak jak opisałem było od momentu odebrania samochodu z salonu czyli raczej żadna aktuallzacja a było ich sporo w tym jedna duża OTA i jedna duża w salonie VW tego nie zespsuły ani nie wpłynęły na działanie.
turzol pisze: 18 sty 2026, 10:37 Który rok pojazdu? W przedlifcie bez problemu można zaprogramować moduł klapy do zamykania i otwierania klapy z pilota bez konieczności stania przy samochodzie. Dodatkowo zamykanie/otwieranie przyciskiem ze środka niezależnie od stanu zapłonu.
A tak mnie zastanawia czy zamontowany hak holowniczy nie ma wpływu na tę funkcję zamykania z pilota ?
ODPOWIEDZ