Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Pietrus417

Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia

Post autor: Pietrus417 »

Cześć wszystkim!

Czy ktoś może sprawdzał co jakiś czas jak wygląda spód samochodu (bez osłon)?

Jak wygląda zabezpieczenie antykorozyjne w naszych t-rockach. Czy może po 2 latach ruda zaczyna tańczyć? :D

Pozdro!
VW T-Roc 2024 1.5 TSI DSG7
Radio

Re: Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia

Post autor: Radio »

T-Roc z 2018r, zero rdzy na podwoziu, za to tylne wahacze rude, mocowania wydechu rdza na krawędziach, półośki z rdzawym nalotem, przód czysty
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Bercik92

Post autor: Bercik92 »

A czy ktoś zabezpieczał podwozie? I najczęściej czym?
jusza

Post autor: jusza »

Zawsze zabezpieczałem podwozie i profile zamknięte. Kiedyś zabezpieczano podwozie środkami bitumicznymi, profile woskami. Nigdy nie miałem problemów z rdzą.
Jesienią, ubiegłego roku, kupiłem T-Cross'a. Wszystko zostało zabezpieczone woskiem - teraz taka technologia. Cały proces trwał tydzień, kosztował (w Krakowie) 3,2 tys.
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

Bercik92 pisze: 03 mar 2026, 15:43 A czy ktoś zabezpieczał podwozie? I najczęściej czym?
Niby wszędzie piszą, że samochody słabo zakonserwowane ale VW mnie zaskoczył. Fabrycznie cały spód samochodu pryśnięty taką pomarańczową masą plus okolice kielichów przednich amortyzatorów. Mnóstwo wosku w profilach bo miałem sople z zaschniętego wosku. Dodatkowo nadkola i jakieś części pod maską pryśnięte woskiem. Uważam, że nie warto robić dodatkowych zabiegów. To nie japoniec.
Radio

Post autor: Radio »

jusza pisze: 03 mar 2026, 16:07 Wszystko zostało zabezpieczone woskiem - teraz taka technologia. Cały proces trwał tydzień, kosztował (w Krakowie) 3,2 tys.
Następny właściciel być może podziękuje, czego życzę.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
jusza

Post autor: jusza »

Radio pisze: 03 mar 2026, 20:20
jusza pisze: 03 mar 2026, 16:07 Wszystko zostało zabezpieczone woskiem - teraz taka technologia. Cały proces trwał tydzień, kosztował (w Krakowie) 3,2 tys.
Następny właściciel być może podziękuje, czego życzę.
Nie lubię zmieniać często samochodów. Rocznie przejeżdżam niecałe 10 tyś kilometrów. Długo się przyzwyczajam do automatycznej, nawykowej obsługi. Pewnie tym znów będę jeździł z 15 lat. Potrzebuję mieć pewność, że ten czas nie zaskoczy mnie, przynajmniej dziurami w karoserii.
Choć obawiam, bo idea sztucznego postarzania produktu trwa, że zaskoczy inaczej.
Bercik92

Post autor: Bercik92 »

jusza pisze: 03 mar 2026, 16:07 Zawsze zabezpieczałem podwozie i profile zamknięte. Kiedyś zabezpieczano podwozie środkami bitumicznymi, profile woskami. Nigdy nie miałem problemów z rdzą.
Jesienią, ubiegłego roku, kupiłem T-Cross'a. Wszystko zostało zabezpieczone woskiem - teraz taka technologia. Cały proces trwał tydzień, kosztował (w Krakowie) 3,2 tys.
U mnie chce za 4.5 tys...
ODPOWIEDZ