Lewe przednie światło pozycyjne

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
lajosz

Lewe przednie światło pozycyjne

Post autor: lajosz »

Witam szanowne grono.

Dzisiaj pojawił się błąd/ostrzeżenie, żeby sprawdzić lewe przednie światło pozycyjne, czyli na tablicy żółty trójkącik + podświetlony przycisk od świateł awaryjnych.

Sprawdziłem i ... rzeczywiście nie działa, co jest o tyle ciekawe, że NIGDY ani razu nie zostało włączone.
Jest to niestety świtało LED, więc ... HGW jak z wymianą.

No ale ... nie działa to nie działa i teraz pytanie ... czy ktoś z Was już kiedyś robił coś takiego ?
Czyli czy da radę samodzielnie wymienić TYLKO samą żarówkę LED ? ... czy niestety trzeba kupić całą lampę (z halogenem) która kosztuje 750zł :shock:

Poniżej zdjęcie z zaznaczeniem o które konkretnie światło chodzi.

Obrazek
zurit

Re: Lewe przednie światło pozycyjne

Post autor: zurit »

Pewny jesteś, że to LED ?
U mnie raczej jest żarówka, no ale ja mam tanią wersję wyposażenia.
Tak czy owak zajrzyj do nadkola od strony przodu samochodu. U mnie jest taka okrągła zaślepka, która sugeruje dojście do tej właśnie lampy od tyłu.
Pewnie po jej odkręceniu jest dojście do lampy.
lajosz

zurit pisze: 03 lis 2025, 20:34 Pewny jesteś, że to LED ?
U mnie raczej jest żarówka, no ale ja mam tanią wersję wyposażenia.
Tak czy owak zajrzyj do nadkola od strony przodu samochodu. U mnie jest taka okrągła zaślepka, która sugeruje dojście do tej właśnie lampy.
Pewnie po jej odkręceniu jest dojście do lampy.
Tak, to NA PEWNO LED , bo skoro prawa jest LED-owa, to lewa również taka musi być.
Inaczej pisząc, prawa świeci prawie na niebiesko (zimny LED) .

O tej zaślepce oczywiście wiem, ale pytam czy ktoś już kiedyś próbował coś robić z tymi LED-ami, czyli wymieniać na własną rękę, bo coś mi się wydaje, że ta lampa jest zintegrowana i po prostu nie da się wymienić LED-a i trzeba kupić całą lampę.

No chyba, że ktoś coś wie, czyli już wyciągnął kiedyś tą lampę na zewnątrz i domowym sposobem wymienił TYLKO LED-a.

========
Dzisiaj wieczorem to się stało, więc ... już mi się nie chciało grzebać.
Jutro zajrzę ... może to tylko kabel ?
zurit

Ok, tylko po co ta zaślepka ?
lajosz

zurit pisze: 03 lis 2025, 21:01Ok, tylko po co ta zaślepka ?
Wydaje mi się, że część lampy powyżej tego co zaznaczyłem na zielono, to halogeny przeciwmgielne, czyli po prostu są to już zwykłe żarówki które można wymienić.

Tak czy siak, jutro NA PEWNO odkręcę tą zaślepkę i zobaczę co i jak.
zurit

Daj znać o rezultatach. Pewnie za jakiś czas i mnie to czeka :D
lajosz

Dzisiaj nie miałem weny do sprawdzania, tym bardziej że nigdzie dzisiaj nie jeździłem, ale ... zadzwonili do mnie z VW, że otrzymali powiadomienie z We Connect o przedmiotowej sprawie, czyli że coś nie tak z tą lampą i pytają czy chcę umówić wizytę w serwisie.
Do najbliższego (czyli tego z którego dzwonili) serwisu VW mam 80 kilometrów, ale jak już dzwonią to pytam .. ile taka impreza kosztuje ?
Pani odpowiada, że UWAGA 385zł za samą tylko diagnozę.
Pytam ją ... ile w takim razie napraw ?
Ona, że przełączy mnie do serwisu.
OK ... przełączyła, a pan po drugiej stronie nie potrafił (lub nie chciał) odpowiedzieć konkretnie ile to będzie kosztować, bo nie wie co może być przyczyną i musi to dopiero stwierdzić.
OK .. mówię w takim razie do pana, że możliwości są trzy:
-- zerwany kabel
-- popsuta dioda
-- błąd w oprogramowaniu który wyłączył (HGW dlaczego) akurat to światło
Czyli ... odpowiedzi powinny być również trzy z podanie cen .. ile to może orientacyjnie kosztować.
Pan ponownie to samo, czyli ... musi zobaczyć .

Natomiast zadzwoniłem również do lokalnego, znanego i BARDZO DOBREGO elektryka samochodowego z informacją i podaniem co się dzieje, w jakim samochodzie ... jaki rocznik itd. itp.

Elektryk od razu konkretnie:
-- jak lampa zintegrowana (czyli LED), to niestety wymiana lampy, czyli koszt lampy + usługi, to około 500-600zł
-- Jak LED osobno, bo mówił że tak czasami bywa, ale to rzadkość, to wtedy koszt niewielki ... ale trzeba poczekać na dostawę tej diody, bo to nie jest coś co się często psuje, więc ... trzeba poczekać na dostawę jakieś dwa tygodnie i wtedy koszt tej diody + usługa to około 200zł.
-- można również regenerować lampę, ale ona akurat nie wykonuje takich usług, natomiast powiedział, że ci którzy się tym zajmują biorą za naprawę około 200-300 zł.
zurit

Przyglądałem się dzisiaj swojej. Faktycznie z zewnątrz nie widać żeby tam była jakaś żarówka.
U mnie akurat nie ma fabrycznie halogenów więc ta górna część reflektora jest pusta.
Czyli w moim przypadku również w grę wchodzi wymiana całego reflektora ?
I ciągle ta niejasność - po co jest ta zaślepka ? :D
A tak z ciekawości ,który jest rocznik Twojego t-crossa ?
lajosz

Sprawa wyjaśniona.

Podjechałem do elektryka i .... Okazało się, że kuna przegryzła kable :)
Spokojnie mogłem zrobić to sam, ale ... skoro już byłem u tego elektryka, to ... zrobił.
Koszt 150zł.
zurit

Ten reflektor, którego zdjęcie wrzuciłeś faktycznie w razie awarii podlega wymianie na nowy.
Koszt 789 zł + oczywiście wymiana.
Ciekawostką natomiast są reflektory tylne. Można wymienić żarówki w poszczególnych ich elementach: kierunkowskaz i wsteczny.
Jeśli awarii ulegnie sektor odpowiedzialny za stop - wymianie podlega cała lampa - koszt 1419 zł + robocizna.

Odkręcałeś tą zaślepkę w nadkolu ? :D
ODPOWIEDZ