Ładowanie akumulatora

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
RYNIO

Ładowanie akumulatora

Post autor: RYNIO »

Witam
Mam VW tcrosa 1.5tsi 7dsg start stop 2024r ok.11.000km.Przebywam w miejscu gdzie są mrozy do 20 stopni przez cały styczeń ,samochód stał cały miesiąc tylko dwa razy był odpalany na krótkie przejażdżki ,chciałem się dowiedzieć czy ktoś ładował akumulator EFB start stop bez wyciągania z samochodu i w jaki sposób podłączyć prostownik .Mam prostownik microprocesowy MARPOL do tych akumulatorów .Słyszałem , plus podłączamy do akumulatora minus do masy samochodu. Czy nic się nie wydarzy i nie będę miał problemów z gwarancją. Czy nie będzie śladu w komputerze samochodu ,że akumulator był ładowany.
Proszę o rzeczowe odpowiedzi
Kriss

Re: Ładowanie akumulatora

Post autor: Kriss »

Wczoraj swojego ładowałem bo stał dwa tygodnie , podłączone do klem.
pshemus

Post autor: pshemus »

Odnośnie gwarancji - przy ostatniej wizycie w ASO z T-rociem stwierdzili, że mam trochę słabo naładowany i sami sugerowali żeby sobie sprawić ładowarkę - więc raczej nie ma się czego obawiać, no chyba że źle podepniesz i coś zepsujesz.
Waldzior

Post autor: Waldzior »

Moim zdaniem nie ma bezpieczniejszego prostownika niż transformatorowy , biorąc pod uwagę sytuacją że podpinasz go do NIE ODŁĄCZONEGO AKUMULATORA od instalacji samochodu , naprawiałem prostownik , który był rodzajem przetwornicy , prostownik ten uszkodził WSZYSTKIE sterowniki w samochodzie , co się okazało , oscyloskop pokazał regularne szpilki napięciowe o wartości 80V to one dokonały uszkodzeń , w prostowniku transformatorowym takie zdarzenie nie ma miejsca , dlatego jako elektronik nie polecam takiego ładowania akumulatora prostownikiem typu przetwornica.
JanDzyndzel

Post autor: JanDzyndzel »

Sugeruje jednak doczytać, akumulatory agm czy efb lepiej ładowac sprytnymi ładowarkami...a nie czymsc co daje stabilne jak skała stałe napiecie...
Krzywa ładowania tych aku jest inna i wymaga innego podejscia.
No i nie uzywac ładowarek firmy krzak, :-) sa dobre ladowarki ktore sa bezpieczne. Wystarczy poszukac info w necie, recenzje na yt.
Tcross R+ 1.5 2025
Waldzior

Żaden PROSTOWNIK nie daje stabilnego jak skała napięcia , poczytaj sobie o tym.
JanDzyndzel

Zapytaj ai, czy zwykly prostownik sie nadaje do agm.
Nawet mozesz poszukac o samochodowych modulach BMS, ktore wymagaja resetu po wymianie akumulatora, zeby nowego nie traktowac parametrami ładowania z tego ktory wlasnie zdechl.
Ale nie tylko o samo ladowanie chodzi, a np o wylaczenie s&s przez modul bsm, po wykryciu akumulatora ktory przestaje trzymac parametry. I to nie dzieje sie 3dni przed, a potrafi wydarzyc sie np 2lata przed tym zanim aku padnie zupelnie.
Jako pkt odniesienie, odsylam do tego jak elektryka i elektronika jest rozwiazana w volvo. Tam fabryczny aku jak i fabryczne żarowki (jesli samochod takie gdzies ma) czy xenony potrafia wytrzymac 10lat. Mowie o modelach od ok 2016r. conajmniej. Wczesniej bylo gorzej, ale tez niezle.
Tcross R+ 1.5 2025
Waldzior

Jeżeli ty polegasz na AI to nie mamy o czym pisać .
Radio

Post autor: Radio »

Temat rodzaju prostownika był już kilkakrotnie poruszany, dlaczego nie odszukacie tylko tworzycie nowe teorie?
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
JanDzyndzel

Waldzior pisze: 01 lut 2026, 19:41 Jeżeli ty polegasz na AI to nie mamy o czym pisać .
Wskaz informacje, ze jest inaczej niz opisalem dla agm. :-)
Tcross R+ 1.5 2025
ODPOWIEDZ