Może się komuś przyda:
samochód przeskanowany VCDS-em
2 błędy: B1916F2 i B1916F4 - czyli padnięta bateria podtrzymująca napięcie.
Sprawa podobno czeka prędzej czy później każdy samochód wyposażony w system SOS (ok. 4-5 lat użytkowania).
Wymiana w ASO ok. 1200 zł, ale mogło być gorzej - wymiana zepsutego sterownika OCU - 3779 zł
Niestety nie znalazłem tej baterii w samochodzie, wtedy spróbowałbym wymienić sam. Koszt oryginału ok. 500 zł
Gdzie znajduje się bateria podtrzymująca (eCall/SOS)?
Bateria ta jest zintegrowana z modułem sterującym systemem powiadamiania o wypadkach (eCall), znanym jako moduł OCU (Online Connectivity Unit).
Lokalizacja: Moduł ten najczęściej znajduje się pod deską rozdzielczą, w okolicach kolumny kierowniczej lub za zestawem wskaźników (licznikiem). Czasami dostęp do niego wymaga demontażu dolnej osłony deski rozdzielczej nad nogami kierowcy.
Funkcja: Zapewnia zasilanie dla systemu SOS w razie wypadku, gdy główny akumulator zostanie odłączony lub uszkodzony.
Przyczyna poszukiwań: Najczęstszym powodem szukania tej baterii jest komunikat o błędzie systemu eCall (zielona/czerwona dioda przy przycisku SOS na podsufitce) lub błąd diagnostyczny informujący o zużyciu baterii buforowej.
Ważne informacje dotyczące wymiany:
Dostęp: Wymiana samej baterii wewnątrz modułu OCU może być utrudniona (często moduł trzeba wymontować i otworzyć).
Typ baterii: Jest to zazwyczaj specjalistyczny akumulator litowy o konkretnych parametrach, niedostępny w zwykłych sklepach z bateriami.
Kasowanie błędów: Po wymianie baterii zazwyczaj konieczne jest podłączenie komputera diagnostycznego (np. VCDS, ODIS) w celu skasowania zapisanego błędu w sterowniku 75 (Telematics).
======================================
Na pewno niema jej za radiem (tak mi właśnie wskazało AI).
Wczoraj wybebeszyłem ten przedni panel od zegarów w stronę pasażera i wymontowałem radio.
Zegarów demontować już mi się nie chciało.
Trzeba będzie zapłacić i niech się martwią fachowcy z ASO.
Zastanawia mnie tylko koszt tej operacji w skali naszego kraju.
Mam informację od kilku ASO, które określają koszt od 750 do 1250 zł.
Spora różnica
zurit pisze: ↑03 kwie 2026, 21:26
Na pewno niema jej za radiem (tak mi właśnie wskazało AI).
Wczoraj wybebeszyłem ten przedni panel od zegarów w stronę pasażera i wymontowałem radio.
Zegarów demontować już mi się nie chciało.
Trzeba będzie zapłacić i niech się martwią fachowcy z ASO.
Zastanawia mnie tylko koszt tej operacji w skali naszego kraju.
Mam informację od kilku ASO, które określają koszt od 750 do 1250 zł.
Spora różnica
JanDzyndzel pisze: ↑05 kwie 2026, 17:18
I takie cos, to skok na kase...jak mozna zrobic baterie/akumulator zintegrowana z jakims modulem.
Banda nieudacznokow wymyslila debilne rozwiazanie.
Nie debilne, tylko głęboko przemyślane, zwłaszcza pod względem techniczno-finansowym. Jeśli marża generowana na sprzedaży pojazdu jest niewystarczająca, szuka się dodatkowych pieniędzy w obsłudze posprzedażowej. Podobnie jest w IT, płacisz za upgrade, bug fixing itpd...
Podobno jeśli coś jest głupie, a działa, to głupie nie jest... Z punktu widzenie VW na pewno...
zurit pisze: ↑02 kwie 2026, 20:38
Może się komuś przyda:
samochód przeskanowany VCDS-em
2 błędy: B1916F2 i B1916F4 - czyli padnięta bateria podtrzymująca napięcie.
Sprawa podobno czeka prędzej czy później każdy samochód wyposażony w system SOS (ok. 4-5 lat użytkowania).
Wymiana w ASO ok. 1200 zł, ale mogło być gorzej - wymiana zepsutego sterownika OCU - 3779 zł
Niestety nie znalazłem tej baterii w samochodzie, wtedy spróbowałbym wymienić sam. Koszt oryginału ok. 500 zł
U nas za połowe ceny ogarniemy temat na poczekaniu.