Komunikaty o awarii światła cofania
-
Kropichrust
Komunikaty o awarii światła cofania
Cześć,
Kupiliśmy auto maju 2026. VW T-cross 1,5 TSI 150 KM. Od początku przy wrzucaniu wstecznego pojawia się komunikat „sprawdź lewe światło cofania”. Niby pierdoła, ale to jest nowe auto. Był już na serwisie 3 razy, wymienili tylną lampę i dalej nic. Czy ktoś miał z tym problem? Na razie przebieg 3500 km. Ciekawe co będzie w zimie…
Kupiliśmy auto maju 2026. VW T-cross 1,5 TSI 150 KM. Od początku przy wrzucaniu wstecznego pojawia się komunikat „sprawdź lewe światło cofania”. Niby pierdoła, ale to jest nowe auto. Był już na serwisie 3 razy, wymienili tylną lampę i dalej nic. Czy ktoś miał z tym problem? Na razie przebieg 3500 km. Ciekawe co będzie w zimie…
-
Kropichrust
Re: Komunikaty o awarii światła cofania
Tak to wygląda jak się pojawia. Sama lampa działa ok, światło świeci. Zdarza się, że przy przełączaniu na wsteczny obraz na komerze błyska na chwile.
Dalej nic, a za chwilę piszesz:Kropichrust pisze: ↑04 lip 2026, 10:12 Był już na serwisie 3 razy, wymienili tylną lampę i dalej nic.
-
Kropichrust
Bo lampa działa tylko wyskakuje komunikat. Serwis twierdził że to przez to że lampa robiła zwarcie bo była nieszczelna. Wymienili a komunikaty jak były tak są. Teraz się zastanawiam czy to awaria czy po prostu soft się losowo wiesza
Co by to nie było ... samochód jest na gwarancji, więc serwis MUSI usunąć WSZYSTKIE problemy, w tym pojawiający się bez przyczyny komunikat.
-
Kropichrust
Dokładnie tak jest. Mają takin obowiązek. Na razie mam wrażenie, że sami nie wiedzą co zrobić. Najgorsze jest to, że kupujemy nowe auto, żeby mieć komfort bezproblemowej jazdy, a tutaj co chwilę jeżdżę na serwis i na dodatek VW nie daje auta zastępczego. Jak będę miał więcej informacji to będę na bieżąco aktualizował. Może komuś się przyda w przyszłości.
Jak to nie dają ?
To BARDZO DZIWNE.
Mi dali i to w dodatku IDENTYCZNY model, nawet rocznik i kolor się zgadzały.
Co prawda ... NIE NAPRAWILI zgłoszonej awarii, ale jak wyżej, czyli dali samochód zastępczy.
Nie naprawili tłumacząc, że (ogólnie pisząc) ten typ tak ma.
Powiedziałem im wtedy, że samochód zastępczy tak nie ma, a jest IDENTYCZNY jak ten mój, na co pan z ASO VW pokazał mi jakąś niemiecką ekspertyzę twierdząc, że ten mój konkretny już tak ma.
Jako że nie miałem zamiaru kopać się z koniem, to była to moja pierwsza i zarazem ostatnia wizyta w ASO Volkswagena.
Natomiast awarię BEZ PROBLEMU usunął lokalny (znany) mechanik w dosłownie 20 minut.
Nie przeszkadzało to jednak ASO VW dzwonić do mnie w sprawie przeglądu czy tam innej wymiany oleju.
Za każdym razem odmawiałem + powiedziałem, żeby JUŻ DO MNIE NIGDY WIĘCEJ NIE DZWONILI, ale ... jak grochem o ścianę, więc zablokowałem ich numer.
-
Kropichrust
Nie dają bo tłumaczą się, że taka jest polityka VW. Jak jedzies na umówiony serwis to auto zastępcze jest Twoim problemem, jak laweta Cię zgarnie z drogi to jest gwarancja mobilności i auto zastępcze na 3 dni. Czy możesz mi proszę napisać co u Ciebie było przyczyną i jak to mechanik usunął? Może im po prosu powiem co mają zrobić
Ogólnie to serwisuje mnie VW Tychy.
Jeszcze raz ... MI DALI, a dlaczego ? ... nie mam pojęcia, po prostu dali i tyle.
Co było przyczyną ... nie wiem, a awaria to nieprawidłowo działający wentylator klimatyzacji w momencie nastawy na drugą pozycję, bo na każdej innej działa prawidłowo.Kropichrust pisze: ↑05 lip 2026, 20:19 Czy możesz mi proszę napisać co u Ciebie było przyczyną i jak to mechanik usunął?
Tak jak pisałem ... ASO VW ... NIE NAPRAWIŁO problemu twierdząc, że tak działający wentylator to normalna sprawa.
Natomiast lokalny mechanik do którego pojechałem, ogarnął to w 20 minut.
Obserwowałem to siedząc na krześle w jego warsztacie.
Co dokładnie robił ? .... nie wiem, ale też nie specjalnie mnie to interesowało, bo dla mnie ważne było żeby niczego przy okazji nie zepsuł lub nie zamienił jakiejś części (auto było nowiutkie) na inną.
Widziałem tylko, że wymontował przedni panel z tymi pokrętłami od klimy, powyciągał jakieś kabelki, coś posprawdzał jakimś ustrojstwem i chyba wymienił jakąś małą pierdółkę, po czym poskładał wszystko i .... NAPRAWIONE , czyli wentylator zaczął działać prawidłowo na pozycji drugiej, a przypomnę, że ASO VW twierdziło, że wszystko jest OK.