Nowy Tcross - czego w nim nie lubie, co mnie w nim irtyruje.

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Tucs-roc

Re: Nowy Tcross - czego w nim nie lubie, co mnie w nim irtyruje.

Post autor: Tucs-roc »

Jan Dzyndzel:
- szkoda ze Stonic nie ma czegoś typu 1.4-1.6/ 140-160 koni
- Captur 1.3 158 automat nie bardzo?
pshemus

Post autor: pshemus »

Captur ma jedną fajną opcję - konfigurujesz w tablecie których asystentów NIE chcesz mieć i wtedy jednym guzikiem po odpaleniu silnika wyłączasz te, które wybrałeś. Oczywiście niektóre da się wyłączyć na stałe, ale asystenta pasa się nie da (i chyba obecnie rozpoznawania znaków też nie), więc jest to o wiele wygodniejsza opcja niż w VW gdzie trzeba po odpaleniu wszystko odklikać.

Tyle że rozmiarowo Captur jest jak T-Roc a nie jak T-Cross, za to jakimś cudem wewnątrz jest węzszy, zarówno w kabinie jak i w bagażniku. Za to z tyłu pasażerowie mają więcej miejsca niz w T-Crossie i T-Rocu.
lajosz

Post autor: lajosz »

pshemus pisze: 13 lip 2025, 20:23 Captur ma jedną fajną opcję - konfigurujesz w tablecie których asystentów NIE chcesz mieć i wtedy jednym guzikiem po odpaleniu silnika wyłączasz te, które wybrałeś.
Popatrzcie do jakiego absurdu doszło, czyli ci kretyni z UE NA SIŁĘ wrzucili te bzdety pod postacią asystentów czegoś tam i dodatkowo one MUSZĄ być włączane podczas odpalania samochodu.
90% użytkowników TEGO NIE CHCE, a mimo to, ta banda unijnych błaznów z uporem godnym osła trzyma się tej kretyniady.

Asystenci ? ... OK ... niech sobie będą, ale to powinno działać ODWROTNIE, czyli z defaultu powinny być WYŁĄCZONE, a dopiero jak użytkownik chce, to może sobie włączyć te które chce i ten wybór powinien być zapamiętany.
JanDzyndzel

Post autor: JanDzyndzel »

Tucs-roc pisze: 13 lip 2025, 15:10 Jan Dzyndzel:
- szkoda ze Stonic nie ma czegoś typu 1.4-1.6/ 140-160 koni
- Captur 1.3 158 automat nie bardzo?
Watek jest o Tcross....trzymajmy sie tego... ale jak juz pojawil sie offtop to odpowiem.

Jezdzilem Capturem Etech przez 2 dni - w sumie fajne auto, bardzo fajnie jezdzi - zeby nie przygoda z zamowieniem ktorego nie mogli zrealizowac przez brak podgrzewanej szyby z pakietu zimowego- co finalnie skutkowalo nieprzyjeciem do realizacji mojego zamowienia przez kolejne miesiace - to bym pewnie takim jezdzil....ale ze nie bylo tej szyby i nie było...a w miedzyczasie pojawily sie w salonach pierwsze demowki - i tam zobaczzylem jak brzydki jest srodek w wersji Alpine (a moze nazywa sie jakos inaczej ta topowa) - a taka musialem zamowic wkladajac wszstko co chcialem do tego samochodu - to anulowalem zamowienie ;-)
1.3 z EDC natomiast to najgorszy naped jakim w zyciu jezdzilem - do tego mimo ze byl to mHev palil wiecej ... niz jakikolwiek inny pojazd ktory mialem w uzyciu bez emhev, ponad 10L srednio :> natomiast Etech fajny, jak zrobia przod pasujacy do tyłu, to moze sobie go zamowie po rozstaniu z TCrossem. Palil mi tyle co LBX... czyli kolo 5,5L.
Tcross R+ 1.5 2025
JanDzyndzel

lajosz pisze: wczoraj, 6:48
Asystenci ? ... OK ... niech sobie będą, ale to powinno działać ODWROTNIE, czyli z defaultu powinny być WYŁĄCZONE, a dopiero jak użytkownik chce, to może sobie włączyć te które chce i ten wybór powinien być zapamiętany.
Bo wiekszosc ludzi nie umie zrobić nic w takim samochdzie, wsiada odpala i jedzie...nie wlacza tego sami w zyciu... to musi byl wlaczone...ale musi tez jak w renault miec proste wylaczanie, w VW nie jest zle z wylaczaniem asystentow, w REnault jest prawie idealnie, jeden guzik...natomiast wedlug mnie to powinno byc sprawoane z kluczykiem, ustawienia powinny byc pamietane per kluczyk...tak proste jak fotele z pamięcią ktore od 100lat sa w samochodach.
Tcross R+ 1.5 2025
lajosz

JanDzyndzel pisze: wczoraj, 8:30Bo wiekszosc ludzi nie umie zrobić nic w takim samochdzie, wsiada odpala i jedzie...nie wlacza tego sami w zyciu
Gdyby uznali że to są świetne rozwiązania, to by tego poszukali i włączali sami.

Jakim cudem wcześniej ci wszyscy ludzie jeździli BEZ tego "dobrodziejstwa" ?

Mój pierwszy samochód to był Maluch, następnie Fiat 125 P, następnie Polonez ... później .... przez 25 lat żadnego samochodu i dopiero od 3 lat VW T-Cross.
NIGDY nie brakowało mi asystentów ... JAKICHKOLWIEK i .... nadal nie brakuje, a już WYBITNIE wk_rwia mnie ten asystent pasa i Start-Stop.
JanDzyndzel pisze: wczoraj, 8:30... to musi byl wlaczone...
Dlaczego musi ?
JanDzyndzel

Bo jak Ci pisalem, nie patrz przez swoj krotki horyzont, oprocz Ciebie vw kupuje co roku pareset tysiecy ludzi..i ma pasowac wiekszosci, a nie tylko tobie, a do tego byc w zgodzie z rozporzadzeniami EU.
Aktualnie kazdy samochod nowy sprzedawany w EU musi miec aktywnych asystentow i tyle w temacie.
Producent moze sie jedynie wykazac sprytem przy wylaczaniu tych systemow. I tak, mamy tu sprytne Renault...sredniego vw...i takie drewno jak lexus czy toyota, gdzie trzeba wykonac pierdzilion klikow co odpalenie, a do tego asystenci sa natretni.
Tcross R+ 1.5 2025
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

W T roc mało co jest natrętne. A asystentów traktuje w kontekście udogodnien a nawet elementy ratujące zdrowie i życie.
Z innej beczki - przed T roc mialem Kię Stonic, auto moim zdaniem podobne designem do T roca i T crossa właśnie
lajosz

JanDzyndzel pisze: wczoraj, 18:51Bo jak Ci pisalem, nie patrz przez swoj krotki horyzont, oprocz Ciebie vw kupuje co roku pareset tysiecy ludzi..i ma pasowac wiekszosci, a nie tylko tobie
Czy ta wymieniona przez Ciebie większość, domagała się asystentów ?
Pytam, bo nie słyszałem o masowych petycjach narodów europejskich w sprawie konieczności montowania asystentów w samochodach.
JanDzyndzel pisze: wczoraj, 18:51, a do tego byc w zgodzie z rozporzadzeniami EU.
No to już jest kuriozum.
Ma być zgodne z rozporządzeniami UE :lol:

Gdyby UE ustaliła, że od dzisiaj samochody mają mieś kwadratowe koła i trójkątną kierownicę to też byś napisał, że OK ... jest ŚWIETNIE, bo UE wie co robi ?

UE ustaliła przecież nie jedną głupotę, patrz krzywizna bananów, ślimak jako ryba, "przyspawane" do butelek nakrętki i inne bzdety NIKOMU DO NICZEGO NIE POTRZEBNE.
Mamy się przystosować, bo banda unijnych kretynów wymyśla idiotyzmy ?
JanDzyndzel pisze: wczoraj, 18:51Aktualnie kazdy samochod nowy sprzedawany w EU musi miec aktywnych asystentow i tyle w temacie.
No więc właśnie ... o tym napisałem wyżej.
UE niczym kiedyś ZSRR pędzi prosto na betonową ścianę, a na powszechną krytykę reaguje przyciskaniem gazu.

Popatrz co się dzieje .... Chiny za chwilę wyeliminują europejską motoryzację CAŁKOWICIE, a ci idioci z UE ... zielony ład, nakrętki, LGBT, eliminacja pierdzących krów i cele klimatyczne .... no debile po prostu (jak ci z KC PZPR czy ZSRR) którzy na problemy wynikające WPROST z socjalizmu proponują ... jeszcze więcej socjalizmu i jeszcze więcej lewackiej, z gruntu głupiej ideologii.

Z tego co napisałeś ... po prostu godzisz się na to bez mrugnięcia okiem, bo .... no UE kazali, to "trzeba" .

Przy tym wszystkim NIE MAM NIC do nowoczesności (czyli np. rzeczonych asystentów) pod warunkiem że TO DZIAŁA sensownie lub w ogóle działa.
Sam piszesz przecież, że:
JanDzyndzel pisze: wczoraj, 18:51Producent moze sie jedynie wykazac sprytem przy wylaczaniu tych systemow
Czyli NIKT TEGO NIE CHCE, bo gdyby ktoś chciał, to po co kombinować przy wyłączaniu ?
Większość ludzi to WYŁĄCZA , bo po pierwsze NIE DZIAŁA jak trzeba, a po drugie, zwyczajnie wk_rwia, ale .... "akceptuje" bo UE kazała.
Nie rozumieją lub nie chcą zrozumieć, że to od nich samych i ich wyborów zależy, czy banda unijnych błaznów nadal będzie uważać się za zbawcó świata ich kosztem czy nie.

============
Moim zdaniem, cała ta UE (jak kiedyś ZSRR) pierd_olnie z hukiem i zostanie tylko smród.
ODPOWIEDZ