Komunikat na ekranie

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
lajosz

Komunikat na ekranie

Post autor: lajosz »

Witam szanowne grono.

Od około 2 miesięcy, za każdym razem jak uruchamiam samochód, pokazuje mi się na ekranie infotainment komunikat jak poniżej:

Obrazek

Wcześniej pojawiał się po prostu zegar (taki analogowy ze wskazówkami) i to było OK, bo nie zawsze miałem ochotę włączać radio.

Teraz jest jak piszę.

Próbowałem już wszystkiego, a przynajmniej tak mi się wydaje że wszystkiego :) i .... no za cholerę nie mogę się tego pozbyć.
Owszem, mogę po prostu przycisnąć OK albo włączyć radio i wtedy komunikat znika, ale .... nie o to chodzi.

Czy ktoś wie, jak wyłączyć to na stałe ?
zurit

Re: Komunikat na ekranie

Post autor: zurit »

może winny we connect ?
lajosz

zurit pisze: 25 cze 2024, 21:12może winny we connect ?
No więc właśnie ... nie wiem, bo we connect już nie istnieje.
Teraz jest po prostu aplikacja Volkswagen i to ona jest przypisana do auta.

Zresztą .. sprawa jest dziwna, bo jak VW zaprzestał wspierania i obsługi we connect, to po instalacji w/w aplikacji Volkswagen po prostu wszelkie ustawienia z we connect przeszły z automatu na aplikację Volkswagen .
Inaczej pisząc .. nic nie musiałem na nowo konfigurować.

Nawet odinstalowałem w ogóle WSZYSTKO, czyli wszystko co miało cokolwiek wspólnego z samochodem, po czym już w samochodzie, wywaliłem wszystko co było, czyli profil użytkownika i generalnie wszystko jak leci co miało cokolwiek wspólnego z we connect.

Po wszystkim, zainstalowałem na nowo wszystko i przypisałem do aplikacji Volkswagen
Wszytko działa, ale .... ten idiotyczny komunikat nie znika.
marcin255

Post autor: marcin255 »

Jak panel wlaczony to już zgodziłeś się na warunki , jak włączasz to przed jesteś informowany o warunkach , ot i chyba wszystko. Ja tak mam.
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
lajosz

marcin255 pisze: 26 cze 2024, 20:01 Jak panel wlaczony to już zgodziłeś się na warunki , jak włączasz to przed jesteś informowany o warunkach , ot i chyba wszystko. Ja tak mam.
Chyba się nie zrozumieliśmy.

Otóż (jak już pisałem wyżej) tego komunikatu NIE BYŁO przez około 1.5 roku, a przecież MUSIAŁEM się zgodzić na warunki żeby móc korzystać z tego całego Infotainment.

Jak już się zgodziłem na warunki, to po jaką cholerę ten kretyński komunikat o warunkach ?
Zgodziłem się, czyli ... przyjąłem do wiadomości, więc po co o tym przypominać ?
marcin255

Post autor: marcin255 »

Unia ?
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
UżytkownikVW2025

Post autor: UżytkownikVW2025 »

Ja za każdym razem po uruchomieniu samochodu otrzymuje komunikat :

"Aktualne ustawienia transmisji danych to: Udostępnij moją pozycję. Wyjaśnienia dotyczące ustawień ich dopasowania można znaleźć w Control Center"

Wie ktoś jak to usunąć żeby nie oglądać tego za każdym razem po odpaleniu samochodu? ASO nie wie.Dzięki za pomoc.
Użytkownik_21

Post autor: Użytkownik_21 »

Cześć,
Odświeżam temat bo mam niestety ten sam problem:
Po każdorazowym włączeniu zapłonu pojawia się komunikat "Aktualne ustawienie transmisji danych to...."
Za każdym razem trzeba to kliknąć bo inaczej siedzi na wyświetlaczu i nie daje spokoju.
Macie jakąś radę?
Leo

Post autor: Leo »

ChatGPT doradza jak poniżej.
Komunikat „Ustawienia pojazdu zostaną teraz zmienione” (lub podobny) w Volkswagenie T-Roc zwykle pojawia się, gdy:
• samochód zmienia profil kierowcy,
• aktywowany jest inny tryb jazdy,
• system przywraca ostatnie zapisane ustawienia,
• włączasz auto po zmianach wprowadzonych w menu.
To nie jest błąd, tylko informacja – ale jeśli pojawia się zbyt często lub bez powodu, można to ograniczyć / wyłączyć kilkoma sposobami:
W menu (zwykle):
MENU → Ustawienia → Profil użytkownika → Rozpoznawanie kierowcy → Wyłącz
2. Ustaw jeden profil kierowcy jako domyślny
Jeśli masz kilka profili (Gość, Kierowca 1, Kierowca 2), wybór domyślnego zapobiega ciągłym zmianom.
3. Sprawdź, czy nie ma aktywnego trybu ładowania ustawień
Czasem komunikat pojawia się przy problemach z:
• systemem infotainment,
• zasilaniem,
• akumulatorem.
Warto zrobić restart systemu multimediowego (przytrzymaj przycisk zasilania ekranu ~10 sekund).
4. Zresetuj ustawienia do fabrycznych w infotainmencie
MENU → Ustawienia → Przywróć ustawienia fabryczne
(tylko dla infotainment, nie dla całego auta)
To często usuwa błędne komunikaty.
5. Sprawdź akumulator
Jeśli akumulator jest słaby, systemy mogą się restartować i wyświetlać nietypowe komunikaty.
W ASO zlecają test stanu akumulatora.
Leo

Post autor: Leo »

Zapomniałem wczoraj napisać co u mnie było powodem tego komunikatu. Otóż kupiłem innego T-ROCa, a starego sprzedałem w salonie. Salon zapewniał, że nie muszę nic robić, aby usunąć stary samochód z konta myVolkswagen, bo oni sami to robią z automatu. Niestety na koncie miałem cały czas dwa samochody i stąd był ten komunikat. Wywaliłem z mojego konta starego VW do kosza i komunikat już się nie pojawia. Warto więc zajrzeć na myVolkswagen i zobaczyć czy tam nie jest coś nabrojone. - Pozdrawiam wszystkich.
ODPOWIEDZ