Dolewka oleju do skrzyni DQ 200

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Waldzior

Dolewka oleju do skrzyni DQ 200

Post autor: Waldzior »

Zamiast rozwijać temat wygłuszenia pod maską lepiej zapoznajcie się z tym materiałem https://www.youtube.com/watch?v=VqfxQgS1BPw
Postanowiłem sam to zrobić , mam na myśli dolewkę oleju do skrzyni , czynność ta okazała się bardzo prosta , jak ktoś chce się sam tym zająć to służę radą .
zurit

Re: Dolewka oleju do skrzyni DQ 200

Post autor: zurit »

Akurat temat wygłuszenia maski ma wg. mnie ciekawy aspekt społeczno - motoryzacyjny.
A mianowicie, zobaczcie o jakich pierdołach my tu dyskutujemy np. wygłuszenie maski, papierowa instrukcja obsługi, parowanie lamp itp.
Niewiele nt. poważnych awarii czy większych problemów z naszymi t-crossami.
A to oznacza, że kupiliśmy bardzo solidne i bezproblemowe auta !!!

Zobaczcie na to forum t-roca obok, tam to dopiero mają problemy ze swoimi wozami :D
Spinner

Post autor: Spinner »

Też uważam, że powinniśmy więcej dyskutować o wojnie na Ukrainie i problemach UE.
2.0 tsi, dsg, 4motion
Pipper

Post autor: Pipper »

Waldzior pisze: 09 mar 2025, 19:44 Zamiast rozwijać temat wygłuszenia pod maską lepiej zapoznajcie się z tym materiałem https://www.youtube.com/watch?v=VqfxQgS1BPw
Postanowiłem sam to zrobić , mam na myśli dolewkę oleju do skrzyni , czynność ta okazała się bardzo prosta , jak ktoś chce się sam tym zająć to służę radą .
Dobry temat znany z innych modeli z DQ200.
Temat wygłuszenia załatwiony, kupiłem sobie. 180pln i po sprawie. Kwestia przeróbki termicznej nad katalizatorem przy grodzi.
Temat z innej beczki, dziura od spodu tylnego zderzaka, powinna być zaślepka, czy to tak jest - miejsce na hak wyjeżdżany?
Pozdrawiam.
JanDzyndzel

Post autor: JanDzyndzel »

Ja tam z dq200 i 1.5 widze inny problem....soft fabryczny wydaje sie byc tak ekologiczny, ze ten samochod, jego responsywnoac na pedal gazu, gdy np. chcemy dynamicznie wlaczyc sie do ruchu albo przeskoczyc na pas obok w korku ....pedal gazu jest jak gumowy, a samochod jest jak woz z weglem. 2lata temu jezdzilem 1.0 z dsg nowa fabia...i wydawala mi sie narawde fajna..a teraz po 50h jazdy nowym 150KM 1.5 z dsg...mam wrazenie ze zaczyna mnie irytowac ta mulowatosc....ta skrzynia albo zamula samochod trzymajac obroty ponizej 1tys...albo przeciaga...tryb sport wcale nie jest jakis lepszy.
Przy 150KM z tak szybka skrzynia ten samochod powinien latac....byc jak ważka...a jest jak najbardziej nieudany mhev.
Pipper

JanDzyndzel pisze: 13 mar 2025, 19:58 Ja tam z dq200 i 1.5 widze inny problem....soft fabryczny wydaje sie byc tak ekologiczny, ze ten samochod, jego responsywnoac na pedal gazu, gdy np. chcemy dynamicznie wlaczyc sie do ruchu albo przeskoczyc na pas obok w korku ....pedal gazu jest jak gumowy, a samochod jest jak woz z weglem. 2lata temu jezdzilem 1.0 z dsg nowa fabia...i wydawala mi sie narawde fajna..a teraz po 50h jazdy nowym 150KM 1.5 z dsg...mam wrazenie ze zaczyna mnie irytowac ta mulowatosc....ta skrzynia albo zamula samochod trzymajac obroty ponizej 1tys...albo przeciaga...tryb sport wcale nie jest jakis lepszy.
Przy 150KM z tak szybka skrzynia ten samochod powinien latac....byc jak ważka...a jest jak najbardziej nieudany mhev.
Też to mam i dopiero po gwarancji ten ekoterroryzm będzie można zlikwidować...
Tryb sport troszkę pomaga w temacie na starcie.
JanDzyndzel

Ciekawe czy starsze roczniki maja lepsze softy....ogladam na YT Pertyna, i on przeklinal ostatnie roczniki vw z 1.5, ale chyba w zeszlym roku chwalil tcrossa....moze to byl modelowy 2024...moj 2025 niestety jest gumowy.
Pipper

JanDzyndzel pisze: 14 mar 2025, 20:22 Ciekawe czy starsze roczniki maja lepsze softy....ogladam na YT Pertyna, i on przeklinal ostatnie roczniki vw z 1.5, ale chyba w zeszlym roku chwalil tcrossa....moze to byl modelowy 2024...moj 2025 niestety jest gumowy.
Starsze skrzynie, czyli przed 24, przed ostatnimi normami...
Kamiq z manualem podobno fajniej jeździ... Ale to manual, nie automat.
Ciekawe ile braki w oleju, a ile program ekoterrorystyczny?
JanDzyndzel

Panie, jesli myslisz ze brak szklanki oleju w skrzyni powoduje gorsze osiagi calego samochodu....to odsylam do medyka.
Gdyby oleju bylo na tyle malo, ze skrzynia bylaby niedosmarowana, to pewnym jest że zatarła by sie w max kilkaset km.
Gdyby tak bylo, ze vw celowo niedolewa szklanki oleju...to:
A) czemu daje gw na auto na 2lata bez limitu km?
B) czemu za 1890pln mozna dokupic gw na 5lat i 100tys km
C) a w najgrubszej opcji vw safe+ jest do 150tys km?
To kiedy ta niedoskarowana skrzynia staje? Ile trzeba przejechac?
Pierwsze co siada w dq200 to sprzegla przy jezdzie miejskiej...60tys km i mogą byc juz do roboty przy jezdzie w korkach.
Tylko jak raz sprzegla sa suche...;-)
Pipper

JanDzyndzel pisze: 15 mar 2025, 6:37 Panie, jesli myslisz ze brak szklanki oleju w skrzyni powoduje gorsze osiagi calego samochodu....to odsylam do medyka.
Gdyby oleju bylo na tyle malo, ze skrzynia bylaby niedosmarowana, to pewnym jest że zatarła by sie w max kilkaset km.
Gdyby tak bylo, ze vw celowo niedolewa szklanki oleju...to:
A) czemu daje gw na auto na 2lata bez limitu km?
B) czemu za 1890pln mozna dokupic gw na 5lat i 100tys km
C) a w najgrubszej opcji vw safe+ jest do 150tys km?
To kiedy ta niedoskarowana skrzynia staje? Ile trzeba przejechac?
Pierwsze co siada w dq200 to sprzegla przy jezdzie miejskiej...60tys km i mogą byc juz do roboty przy jezdzie w korkach.
Do tej pory miałem klasyczne hydrokinetyki, które przy niedoborach oleju pracowały dziwnie. Co do gwarancji, to mam te 5 lat.
Ale olej w skrzyni zmienię latem i wlejemy już zadaną ilość.
ODPOWIEDZ