Cześć,
może to głupio zabrzmi, ale czy wąchał ktoś z Was bagnet od oleju silnikowego ?
U mnie czuć wyraźny zapach benzyny.
Zwróciłem na to uwagę po ty dziwnym komunikacie ROZGRZEJ SILNIK DO TEMPERATURY OLEJU 80 STOPNI, o którym napisałem wcześniej na forum.
Po przejrzeniu internetu można stwierdzić, że obecność paliwa w oleju to zjawisko dosyć powszechne.
Mój dziwny komunikat ma podobno (wg. ludzi z ASO) związek właśnie z benzyną w oleju - krótkie trasy, niedogrzany silnik = brak odparowania paliwa z oleju.
Jestem ciekaw czy u kogoś jest podobnie.
Może ktoś posiada większą wiedzę na ten temat.
benzyna w oleju silnikowym
Re: benzyna w oleju silnikowym
Jak nie rośnie stan oleju to nie ma się co martwić.
-
JanDzyndzel
No to na logike kolego, jesli olej smierdzi benzyna, to znaczy ze paliwo sie do oleju przedostaje i miesza.
A jesli sie przedostaje, a poziom sie nie podnosi, to jest szansa ze nie widzisz np spalania oleju
W konsekwencji może być tak, że taki olej traci swoje własciwosci smarne i negatywnie wplywa na długowiecznosc jednostki. Np przez wieksze nagarowanie spalanej mieszaniny olej-paliwo w okolicy pierscieni tłoka - przez co pierscienie przestaja trzymac.
Dlatego jesli ktos wierzy w te VW interwaly 2lata czy 30tys km, a jezdzi np 100% miasto i krotkie odcinki, to jest szansa na ubicie silnika znacznie szybciej.
Dlatego olej do wymiany co rok czy co 12tys km.
Zanim wsiadlem do Tcrossa, jezdzilem 5lat slawnym Purtechem w C3
) i tam nawet jak ktos pilnował paska (a to nie hylo trudne jesli np raz na rok robil serwis w ASO) to problemem byl wlasnie pobor oleju - ktory tez smierdzial paliwem, i pasek rozpuszczal nie olej a paliwo w oleju.....finalnie po 5latach moj c3 wciagal 0.3l oleju na 1tys km. Byl na granicy wymiany silnika dla normy podoru oleju 0w30....i zamiast mi wymienic silnik, stelantis zmienil olej na 5w30, ktory "uszczelnil" system chwilowo i odlożył wymiane mojego silnika ...co doprowadzilo mnie do oddania tego gruzu w rozliczeniu za vw
)
Dodam tylko ze samichod co roku mial serwis w aso i nie bylo to dluzej niz te 12tys km - i nie wystarczylo to do uratowania puretecha
od poboru zero ml w 5 lat doszedl do 0.3litra. Mialem go w automacie i nie byl palowany...a mimo to zdechl.
A jesli sie przedostaje, a poziom sie nie podnosi, to jest szansa ze nie widzisz np spalania oleju
W konsekwencji może być tak, że taki olej traci swoje własciwosci smarne i negatywnie wplywa na długowiecznosc jednostki. Np przez wieksze nagarowanie spalanej mieszaniny olej-paliwo w okolicy pierscieni tłoka - przez co pierscienie przestaja trzymac.
Dlatego jesli ktos wierzy w te VW interwaly 2lata czy 30tys km, a jezdzi np 100% miasto i krotkie odcinki, to jest szansa na ubicie silnika znacznie szybciej.
Dlatego olej do wymiany co rok czy co 12tys km.
Zanim wsiadlem do Tcrossa, jezdzilem 5lat slawnym Purtechem w C3
Dodam tylko ze samichod co roku mial serwis w aso i nie bylo to dluzej niz te 12tys km - i nie wystarczylo to do uratowania puretecha
Tcross R+ 1.5 2025
Kiedy podejmowałem decyzję o kupieniu T-Cross'a, brałem pod uwagę, na podstawie opinii zewnętrznych, mocne strony - silnik, skrzynię biegów, ocynkowaną karoserię...
(Na marginesie: najsłabsze opinie otrzymała elektronika)
Uzyskałem wtedy w ASO informację, że silniki do 2024 roku pobierały olej, bo miały (tu nie pamiętam słowa) pierścienie. Od 2025 roku pierścienie zostały poprawione.
Jeśli Twój samochód jest sprzed 2025 roku może pierścienie powodują migracje par benzyny do oleju...
To tylko teza.
(Na marginesie: najsłabsze opinie otrzymała elektronika)
Uzyskałem wtedy w ASO informację, że silniki do 2024 roku pobierały olej, bo miały (tu nie pamiętam słowa) pierścienie. Od 2025 roku pierścienie zostały poprawione.
Jeśli Twój samochód jest sprzed 2025 roku może pierścienie powodują migracje par benzyny do oleju...
To tylko teza.
-
JanDzyndzel
Prawie każdy pojazd a w zasadzie motor z bezposrednim wtryskiem ma aktualnie 2 problemy:
1. Przedostawanie sie paliwa do oleju
2. Nagarowanie
Smiem watpic w teorie ze vw cos poprawil zmieniajac pierscienie.
Wiem jedno, moj egz na te chwile po roku jazdy i 12tys km nie potrzebuje dolewek...czy ten stan się utrzyma? Nie wiem
1. Przedostawanie sie paliwa do oleju
2. Nagarowanie
Smiem watpic w teorie ze vw cos poprawil zmieniajac pierscienie.
Wiem jedno, moj egz na te chwile po roku jazdy i 12tys km nie potrzebuje dolewek...czy ten stan się utrzyma? Nie wiem
Tcross R+ 1.5 2025
No, no
wymieniać pierścienie w 5-letnim aucie
Do głowy by mi nie przyszło wąchanie bagnetu żeby nie ten komunikat o temperaturze oleju i próba znalezienia jego przyczyny.
Fakt, że samochód jest jeżdżony na krótkich odcinkach, a w roku pokonuje góra 10 tys. km
I tak też jest wymieniany olej, oczywiście w ASO.
Stan oleju idealny, nigdy nie było żadnych dolewek ani podwyższonego stanu.
W maju mam kolejny przegląd to zapytam ich o te pierścienie.
W sprawie komunikatu o nagrzaniu oleju do 80 stopni powiedzieli, że trzeba wgrać jakąś aktualizację oprogramowania sterownika silnika.
Zobaczymy
wymieniać pierścienie w 5-letnim aucie
Do głowy by mi nie przyszło wąchanie bagnetu żeby nie ten komunikat o temperaturze oleju i próba znalezienia jego przyczyny.
Fakt, że samochód jest jeżdżony na krótkich odcinkach, a w roku pokonuje góra 10 tys. km
I tak też jest wymieniany olej, oczywiście w ASO.
Stan oleju idealny, nigdy nie było żadnych dolewek ani podwyższonego stanu.
W maju mam kolejny przegląd to zapytam ich o te pierścienie.
W sprawie komunikatu o nagrzaniu oleju do 80 stopni powiedzieli, że trzeba wgrać jakąś aktualizację oprogramowania sterownika silnika.
Zobaczymy
W T-rocu też czuję ten zapach od nowości, oleju jak na razie nie ubywa i nie przybywa. W 1.2TSI w Skodzie musiałem kiedyś dolewać na autostradzie, tutaj nie miałem okazji.