Soft w RLine + zyje swoim życiem po odpaleniu auta

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
JanDzyndzel

Soft w RLine + zyje swoim życiem po odpaleniu auta

Post autor: JanDzyndzel »

MAm dwie obserwacje które mnie irytują nieco:

1 - Główne zegary - mam jakieś tam wybrane zegary z dostępnych w menu i na środku mam ustawione chwilowe spalanie - BArdzo często po postoju i odpaleniu auta zamiast chwilowego spalania pojawia mi się tam KOMPAS - wtf - jakbym chciał kompas to bym se go tam ustawił ale jest mi on zupełnie niepotrzebny - szczególnie ze info przy nim jest iż jest niedostępny - bo nie opłaciłem map VW i nie zamierzam tego robic, bo jade na androidach

2. Panel klimy żyje swoim życiem po ponownym odpaleniu - Czasem potrafi wystartować z włączonym grzaniem szyby, czasem potrafi zmienić temp, czsem ustawia siłę nawiewu na 50% - to tez jest zaskakujące, bo wyłączam samochod na innych ustawieniach. Raz mi sie zdarzyło, że jakos szybko chciałem wyłączyć start-stop i dioda sie nie zaświeciła a sam s&s był wyłączony w systemie...logika podświetlania się zmieniła...to musi dzialac na jakiejś komunikacji do głównego komputera...i sie to potrafi rozjechać. Jak i wczytać jakies przypadkowe ustawienia początkowe, wtf co za amatorzy to robią i jak testują. Załuje że nie ma tu natywnego Androida, tylko jakis VW gniot.

Ktos ma podobne problemy ?

Gdzies w menu jest chyba możliwość sprawdzenia wersji softu - możecie się podzielić co tam u Was sa za wersje ?

nie robie z tym samochodem nic co by moglo powodować takie problemy poza podłączeniem telefonu po BT z android AUTO :P
lajosz

Re: Soft w RLine + zyje swoim życiem po odpaleniu auta

Post autor: lajosz »

JanDzyndzel pisze: 28 lut 2025, 8:04KOMPAS - szczególnie ze info przy nim jest iż jest niedostępny - bo nie opłaciłem map VW
Podejrzewam, że jest to CELOWA zagrywka VW.
Nie masz map od VW ? ..... czyli nie zapłaciłeś ? ... no to będziemy ci przypominać co chwilę że ich nie masz poprzez wyświetlanie tego zasranego kompasu.

=============
Tak na marginesie, to pojawiają się pomysły (nie tylko u VW) żeby na tym ekraniku pojawiały się UWAGA reklamy i to takie których NIE DA SIĘ POMINĄĆ czy wyłączyć.
Jeśli to wejdzie, to będziemy mieli powrót do zupełnie zewnętrznych lub innych ale z możliwością wbudowania (np. chińskich) ekranów pozbawionych tej głupoty.
JanDzyndzel pisze: 28 lut 2025, 8:04Panel klimy żyje swoim życiem po ponownym odpaleniu - Czasem potrafi wystartować z włączonym grzaniem szyby, czasem potrafi zmienić temp, czsem ustawia siłę nawiewu na 50% - to tez jest zaskakujące, bo wyłączam samochod na innych ustawieniach.
Jeśli masz automatyczną klimę, to ... ona będzie się tak zachowywać w KAŻDYM samochodzie, bo tak działa automatyczna klimatyzacja, czyli jeśli ustawiłeś temperaturę np. 21 stopni, to automat zrobi wszystko (wyższe obroty wentylatorów itp. itd) żeby jak najszybciej osiągnąć zadaną temperaturę, a jak ja osiągnie, to ogólnie pisząc ... uspokaja się.
Automatyczne grzanie szyby też może wynikać z pomiarów temperatury wewnątrz i na zewnątrz auta i jak stwierdzi, że szyba może być zaparowana, to włącza automat który ją nagrzeje, a tym samym odparuje.

Dlatego ja kupiłem swojego T-Crossa ... CELOWO z ręczną klimą, bo to ja chcę decydować jak ma to działać i kiedy.

JanDzyndzel pisze: 28 lut 2025, 8:04Raz mi sie zdarzyło, że jakos szybko chciałem wyłączyć start-stop i dioda sie nie zaświeciła
.... i nie zaświeci się przez jakieś 10 do 14 sekund cokolwiek byś nie robił i jest tak ZAWSZE kiedy odpalasz zimne auto albo długo nieodpalane.
Dlatego kupiłem na Aliexpress kabelek który podłączasz pomiędzy wyłącznik Start-Stop, a wtyczkę łączącą i on sam WYŁĄCZA w jasną cholerę ten cały zasrany Start-Stop, czyli Start-Stop NADAL jest aktywny, tyle że nie musisz pamiętać żeby go za każdym razem wyłączać, bo robi to automat.
pshemus

Post autor: pshemus »

Mam co prawda T-roca, ale spostrzeżenia odnośnie klimy mam podobne - prawdopodobnie gromadzi się tam jakaś pojemność i włącza któryś tryb tak jakbyś dotknął, czasem wystarczy położyć rękę na lewarku. Najczęściej włącza mi się tryb mocnego nawiewu albo menu. OBD nie wykazuje żadnych błędów, więc to pewnie przypadłość systemu dotykowego. Upierdliwa, ale do przeżycia, zdarza mi się raz na jakiś czas.

Co do kompasu - to pytanie czy odpalając auto masz już podpięty telefon z włączoną nawigacją? Bo jak ją włączasz, to on przełącza się zawsze na kompas, w dodatku najczęściej z błędem "kompas niedostępny", trzeba przestawić na inny tryb strzałką na kierownicy, wrócić i potem już normalnie pokazuje.

Guzik S-S po odpaleniu silnika przez jakieś 2-3 sekundy jest nieaktywny, więc się nie zapala po naciśnięciu.
JanDzyndzel

pshemus pisze: 28 lut 2025, 9:13 Mam co prawda T-roca, ale spostrzeżenia odnośnie klimy mam podobne - prawdopodobnie gromadzi się tam jakaś pojemność i włącza któryś tryb tak jakbyś dotknął, czasem wystarczy położyć rękę na lewarku. Najczęściej włącza mi się tryb mocnego nawiewu albo menu. OBD nie wykazuje żadnych błędów, więc to pewnie przypadłość systemu dotykowego. Upierdliwa, ale do przeżycia, zdarza mi się raz na jakiś czas.

Co do kompasu - to pytanie czy odpalając auto masz już podpięty telefon z włączoną nawigacją? Bo jak ją włączasz, to on przełącza się zawsze na kompas, w dodatku najczęściej z błędem "kompas niedostępny", trzeba przestawić na inny tryb strzałką na kierownicy, wrócić i potem już normalnie pokazuje.

Guzik S-S po odpaleniu silnika przez jakieś 2-3 sekundy jest nieaktywny, więc się nie zapala po naciśnięciu.
O widzisz, dzięki z rzeczowe odpowiedzi...czyli to może być ten sam case, co był z guzikami na kierownicy... że to ustrojstwo jest zbyt czułe...albo nie wiem ...wrażliwe na neutrina kosmiczne. ale wszystko u mnie jest jak u CIebie.... z Guzikiem S-S to raz mi sie zdarzylo, że wyłączałem na bank ... myslalem ze jest wyłaczony, a smaochod sie wyłaczył na swiatłąch...i logika podswietlania guzika była jakby odwrócona.

Myślę żę OBD tu nie pomożę bo panel klimy działa pewnie na jakimś innym standardzie. w poprzednich samochodach nie mialem nigdy polaczenia po OBD do Klimy...tak mi sie wydaje przynajmniej.
JanDzyndzel

JanDzyndzel pisze: 28 lut 2025, 8:04Panel klimy żyje swoim życiem po ponownym odpaleniu - Czasem potrafi wystartować z włączonym grzaniem szyby, czasem potrafi zmienić temp, czsem ustawia siłę nawiewu na 50% - to tez jest zaskakujące, bo wyłączam samochod na innych ustawieniach.
lajosz pisze: Jeśli masz automatyczną klimę, to ... ona będzie się tak zachowywać w KAŻDYM samochodzie, bo tak działa automatyczna klimatyzacja, czyli jeśli ustawiłeś temperaturę np. 21 stopni, to automat zrobi wszystko (wyższe obroty wentylatorów itp. itd) żeby jak najszybciej osiągnąć zadaną temperaturę, a jak ja osiągnie, to ogólnie pisząc ... uspokaja się.
Automatyczne grzanie szyby też może wynikać z pomiarów temperatury wewnątrz i na zewnątrz auta i jak stwierdzi, że szyba może być zaparowana, to włącza automat który ją nagrzeje, a tym samym odparuje.

Dlatego ja kupiłem swojego T-Crossa ... CELOWO z ręczną klimą, bo to ja chcę decydować jak ma to działać i kiedy.

Coś kolego ... kombinujesz.. to nie jest moj pierwszy samochod...a chyba 5ty z automatyczna klima... i tylko w tym vw dzieja sie takie jaja. A mialem i mam pojazdy z bardziej zaawansowanymi ficzerami niz to co jest w VW i działą to dobrze.
Spinner

Post autor: Spinner »

Moje 3 grosze. U mnie w T-Roc'u climatronic działa bez zarzutu. Jakie parametry ustawię, od takich klima, po ponownym włączeniu startuje startuje. Nie ma także żadnego samoczynnego włączania grzania szyby czy lusterek. Podsumowując, wszystko działa normalnie tzn. jak w każdym innym samochodzie, którym kiedykolwiek jeździłem. Samoczynne włączanie grzania szyby czy innego, równie prądożernego urządzenia, uważam za nieprawidłowe. W sytuacji słabego, rozładowanego akumulatora może to być dodatkowym gwoździem do trumny, który spowoduje, że nie odpalisz.
2.0 tsi, dsg, 4motion
pshemus

Post autor: pshemus »

W moim przypadku jest to nawiew (nie ogrzewanie tyłu) albo otwarcie menu klimy - to raczej aku nie wykończy. A Twój T-roc to nie jest przypadkiem przedliftowy? Tam nie ma tego dotykowego badziewia, więc problem nie ma jak wystąpić.
Spinner

Post autor: Spinner »

pshemus pisze: 04 mar 2025, 10:43 W moim przypadku jest to nawiew (nie ogrzewanie tyłu) albo otwarcie menu klimy - to raczej aku nie wykończy. A Twój T-roc to nie jest przypadkiem przedliftowy? Tam nie ma tego dotykowego badziewia, więc problem nie ma jak wystąpić.
Tak, rok modelowy 21. Fizyczne pokrętła i przyciski.
2.0 tsi, dsg, 4motion
JanDzyndzel

Zwracam honor vw...albo zmienili mi soft jakos online...albo fajtycznie muskalem ten panel dotykowy przez "nieuwage". Tak czy siak odkad uwazam by tego nie musnac...dziala jak powinno.
ODPOWIEDZ