Witam wszystkich:)
Przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Mam T-crossa 1.5 z grudnia 2024 w wersji bezkluczykowej. Samochód muszę zostawić na ok. trzy miesiące w garażu i nie wiem jak zamknąć to auto bez włączania alarmu. Przejrzałem instrukcje - nic tam nie ma mna ten temat, w serwisie mi powiedzieli,że to nie jest możliwe. Wydaje mi się, że nie wiedzą jak to zrobić i mnie zbyli. Próbowałem zamknąć mechanicznie ( po zdjęciu klapki w klamce),ale dioda sygnalizacyjna i tak się włączała. Musi istnieć jakiś sposób, aby nie odłączać akumulatora i zamknąć bez inicjacji alarmu, nie wierzę,że Niemcy tego nie przewidzieli. Może ktoś z Forumowiczów zetknął się z takim problemem? Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Zamknięcie auta bez włączania alarmu
Re: Zamknięcie auta bez włączania alarmu
Chodzi Ci o to, żeby akumulator się nie rozładował ?Cosimo pisze: ↑11 maja 2025, 15:03 Samochód muszę zostawić na ok. trzy miesiące w garażu i nie wiem jak zamknąć to auto bez włączania alarmu. Musi istnieć jakiś sposób, aby nie odłączać akumulatora i zamknąć bez inicjacji alarmu, nie wierzę,że Niemcy tego nie przewidzieli. Może ktoś z Forumowiczów zetknął się z takim problemem?
Jeśli tak, to ... chyba nie ma innego sposobu jak po prostu podłączyć (to nie żart) ładowarkę automatyczną.
Otóż ZDECYDOWANA większość nowych aut ZAWSZE pobiera prąd z akumulatora, bez względu na to co wyłączysz.
Ja w swoim T-Crossie mam kamerkę (przód-tył) z urządzeniem odłączającym kamerkę jeśli napięcie akumulatora spadnie poniżej zadanej wartości, czyli kamerka sprawdza jakie napięcie ma akumulator i jak jest niższe niż ustawione (przez użytkownika, czyli przeze mnie) , to po prostu kamerka wyłącza się.
Wszystko po to, żeby nie rozładować akumulatora do stopnie uniemożliwiającego uruchomienie samochodu.
Mimo to zdarza się (bardzo rzadko, ale jednak) , że jak długo (np. 12 dni) nie uruchamiam auta, to przy próbie uruchomienia otrzymuję komunikat, że NIE URUCHOMIĘ auta dopóki nie podładuję akumulatora.
Dlatego kupiłem sobie automatyczną ładowarkę którą po prostu podłączam do auta jeśli przewiduję, że nie będę dłuższy czas odpalał samochodu.
Wtedy wszystko działa, a alarm normalnie włączony.
=========
Jeśli o konkrety chodzi, to ładowarka CTEK M100 MARINE 12V 7A
Jest to automat, czyli podłączasz, sama rozpoznaje jaki typ akumulatora, naładuje, a po naładowaniu podtrzymuje, czyli jeśli napięcie spadnie poniżej 98% to włącza się ładowanie, ładuje do 100% i jak znowu spadnie, to znowu ładuje do 100% i tak w kółko.
Ta ładowarka ma jeszcze jedną ciekawą funkcję (z której póki co nie korzystałem), a mianowicie podtrzymanie systemu podczas wymiany akumulatora, czyli nie musisz korzystać z usług specjalistów, tylko jak akumulator się zestarzeje, po prostu podłączasz w/w ładowarkę odłączasz akumulator, wstawiasz nowy i nic nie musisz kombinować z ustawieniami komputera auta, bo dla samochodu nic się nie zmieniło.
U mnie sprawdza się ZNAKOMICIE.
Podobno (tak powiedzieli w ASO) i tak trzeba wkodować nowy akumulator.
Samochód będzie jeździł, ale taka jest procedura.
Samochód będzie jeździł, ale taka jest procedura.
Dziekuję za odpowiedzi. Nie mam możliwosci podłączenia ładowarki, bo to jest hala garażowa w ktòrej stoi to auto. Chodzi mi właśnie,żeby aku się nie rozładował, może jakiś patent jednak jest?
Otóż ... i tak i nie.
Czyli ... zalecane jest kodowanie jeśli zamieniamy na INNY akumulator niż ten który był dotychczas, a i tak tylko wtedy, kiedy ten inny akumulator ma inne parametry, bo jeśli ma dokładnie takie same parametry (lub jest identyczny z poprzednim), to kodowanie jest zupełnie bez sensu bo niczego nie zmienia.
Jednak ... nawet wtedy kiedy założymy inny akumulator (w sensie inne parametry .. np. pojemniejszy) , to i tak nic się nie stanie jeśli tego nie zakodujemy, a co najwyżej nie będzie "optymalnie" ładowany.
Co więcej, nawet jeśli po prostu wyciągniemy akumulator bez podtrzymywania napięcia, to owszem ... niektóre nastawy w aucie się wyzerują/zresetują, ale ... po dłuższym czasie (kilka tygodni) i tak wrócą do normy.
Reasumując, jeśli w aucie mamy akumulator o nazwie X z parametrami Y firmy Z, to jeśli przy podtrzymaniu napięcia (np. ładowarką) wymienimy go na IDENTYCZNY, tyle że nowy, to komputer auta nie zauważy żadnej różnicy, a wszelkie parametry pracy samochodu (komputer) nie zmienią się.
Jedyny patent który przychodzi mi do głowy, to podłączenie mocniejszego lub drugiego akumulatora.
-
A nie mozesz zamknac samochodu....z otwarta maska, i na koncu odpiac aku? I zamknac maske?
Tcross R+ 1.5 2025