Wysprzęglik

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Krzysztof_460

Wysprzęglik

Post autor: Krzysztof_460 »

Dzień dobry.

Rozpocznę od początku, gdyż wydaje mi się to dość istotne.
W niedzielę wieczorem wracałem do domu, w pewnym momencie na światłach wrzuciłem jedynkę, a sprzęgło pozostało w podłodze.
Samochód nie chciał już w ogóle odpalić. Wezwana została laweta, która zabrała auto pod zaprzyjaźniony warsztat.
Następnego dnia padła diagnoza - uszkodzony wysprzęglik i pompa przy sprzęgle. Wszystko zostało wymienione, zapłaciłem aż 1920 zł za całość.
Mniejsza, odpalam auto u mechanika, trochę dłużej odpalił ale normalnie ruszył i pojechałem do domu.
Po jakiejś godzinie chciałem odpalić samochód, strasznie długo kręcił, odpalił po dużych wibracjach silnika, zgasiłem a ponownie już nie odpalił.
Mechanik stwierdził, że mieli problem z akumulatorem i odpalił go z boostera.

Teraz samochód odpala, ale długo kręci, wydaje zgrzyty i wyrzuca różne błędy przy okazji, które znikają po chwili (a to front assist, a to niedostępny hold, czy niedostępne rozpoznawanie znaków).
Sprzęgło po całej naprawie jest mega miękkie i skrzypi w różnych pozycjach, a dodatkowo pojawia się pukanie po prawej stronie silnika, które wydaje mi się, że nie występowało.

Czy to rzeczywiście kwestia rozładowanego akumulatora, czy doszło do jakiejś pomyłki przy wymianie wysprzęglika?
Ziomekatomek

Re: Wysprzęglik

Post autor: Ziomekatomek »

Obrazek
Trok

Post autor: Trok »

Ziomekatomek pisze: 30 lip 2025, 19:31 Obrazek
Czy na Forum jest może specjalista psychiatra, który merytorycznie odpowie na powyższy wpis?
VW T-ROC 2022, 1.5 DSG
Krzysztof_460

Kolejna diagnoza:

Auto odpaliło za pierwszym razem - ciężko ale odpaliło, za każdym kolejnym razem coraz gorzej.
Silnik zgrzytał i dopiero się uruchomił.
Serwis stwierdził, że to akumulator, bo miał ledwo 7V, założyli nowy, ale okazało się, że nadal tak źle pali, więc następna diagnoza to rozrusznik.

Czy to możliwe, że mógł paść rozrusznik przy okazji awarii sprzęgła? Ono się zapadło w podłogę, nie można było uruchomić auta pomimo kręcenia.
W komorze silnika delikatny zapach spalenizny, sam kluczyk bardzo ciężko chodził po awarii, auto nie odpaliło i zabrane zostało na hol.

Dziwi mnie trochę ta kolejność awarii - > w niedzielę zapadnięte sprzęgło, we wtorek odebrane po wymianie wysprzęglika oraz pompy sprzęgła, źle odpalił, teraz bawią się z tym rozrusznikiem.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Pisz może bardziej zrozumiale :-)
Krzysztof_460 pisze: 01 sie 2025, 11:05 Auto odpaliło za pierwszym razem - ciężko ale odpaliło, za każdym kolejnym razem coraz gorzej."
Odpalało coraz gorzej co to oznacza? Rozrusznik kręcił coraz wolniej czy kręcił normalnie ale dłużej silnik odpalał?
Co z kontrolkami podczas tego odpalenia, przygasały, migały?
Przy 7V to by rozrusznik nawet nie zakręcił a kontrolki nie wiem czy by sie zapaliły, ale na pewno przy 7V i przekręceniu kluczyka w pozycje rozruchu by zgasły.
Krzysztof_460 pisze: 01 sie 2025, 11:05 Ono się zapadło w podłogę, nie można było uruchomić auta pomimo kręcenia.
Sprzęgło się "zapadło" i mimo tego dalej były próby odpalenia?
Krzysztof_460 pisze: 01 sie 2025, 11:05 sam kluczyk bardzo ciężko chodził po awarii
Co to znaczy, że się cieżko przekręca w pozycję rozruchu?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Krzysztof_460

Została wymieniona pompa sprzęgła wraz z wysprzęglikiem oraz rozrusznik.

Po wymianie sprzęgło skrzypi i jest dosyć głośne - czy to normalna sprawa po wymianie, czy raczej niechlujne założenie?
I sam demontaż skrzyni kosztował 1000 zł, pytanie ile taka naprawa by kosztowała w ASO...
Kriss

Post autor: Kriss »

To trzeba zobaczyć i posłuchać , przez internet nikt ci nie pomoże, powinno być cicho.
ODPOWIEDZ