Komunikat "Kompas niedostepny"

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
JanDzyndzel

Komunikat "Kompas niedostepny"

Post autor: JanDzyndzel »

Czy ktos ma może taki komunikat, ktory pojawia sie na zegarach centralnych niemalże zawsze (9 na 10, ale mysle ze to blizej 99 na 100), gdy startuje navigacja przez telefon podpiety z Android auto?
O dziwo, pisze do mnie ktos z vw w tej sprawie, i zdziwieni jakby pierwszy raz i tylko u mnie. A ja jestem niemalże przelonany, iż gdy tylko startuje nawigacja zewnetrzna tj z androida z telefonu (nie mam wykupionej navi sprzedawanej przez vw) to nieważne, co jest ustawione przez uzytkownika do wyswietlania na panelu miedzy zegarami, to tam w chwili startu nawigacji pojawiaja sie strzalki nawigacyjne - to jest jeden problem - ja np nie chce tych strzalek, chce miec temp oleju zawsze i tylko - a gdy samochod stoi, to nie jest zorientowany w kierunkach swiata, przez co zamiast pokazac niechciane strzalki, pokazuje jeszcze bardziej niechciany komunikat "kompas niedostepny".
Czy ktos jeszcze widzi ten komunikat przy startowaniu nawigacji?
O dziwo, ja nawet gdy juz jade i samochod moze znac kierunki to zawsze dostaje komunikat o braku kompasu.

Przyznam, że jest to irytujace, po co kogos w opor informowac o braku kompasu, ktory mi nie jest do niczego potrzebny, a po tym komunikacie, trzeba klikac zeby pojawilo sie to, co tam zostalo wybrane do wyswietlania.
Tcross R+ 1.5 2025
lajosz

Re: Komunikat "Kompas niedostepny"

Post autor: lajosz »

JanDzyndzel pisze: 25 lut 2026, 13:09 gdy startuje navigacja przez telefon podpiety z Android auto?
Wstaw tu screena.
pshemus

Post autor: pshemus »

Mam tak w T-rocu i w tamtej części forum temat był poruszany - wystarczy przełączyć na inne menu i wrócić i strzałki się pojawiają. I też mnie wkurza że zamiast danych podróży pojawiają się te strzałki.
Ewidentny babol software'owy.
JanDzyndzel

No wlasnie, to ficzer a nie bug....ale smieszne jest, jak goscie z suportu vw chca, żeby im nagrac film itd...jakby nie mogli wlaczyc navi sami i zobaczyc.
Tcross R+ 1.5 2025
greg_b

Post autor: greg_b »

Mam to samo w t-crossie.
JanDzyndzel

Podejrzewam, że Wszyscy tak mają :-) o dziwo od chwili gdy napisalem do ludzi z VW zeby sobie sami to sprawdzili, ci przestali sie odzywac ;-) może bedzie poprawka ?
Tcross R+ 1.5 2025
deebee

Post autor: deebee »

pshemus pisze: 25 lut 2026, 15:41 Ewidentny babol software'owy.
IMHO nie babol, tylko celowo zostawiony software'owy wkurwiacz, żeby zapłacić za fabryczną nawigację. Przy masowej sprzedaży nawet 1% klientów, którzy zdecydują się na taka opcją da sensowną kasę...
--
Pozdrawiam

Darek
T-Cross R+ 1.5TSI 2025
JanDzyndzel

Tak sie nie robi softu...ze komus, kogo nie interesuje kompas codziennie na twarz walisz info ze jest niedostepny.
Tym sposobem zwyczajnie utrwalasz info, ze cos jest zle.
Tcross R+ 1.5 2025
ODPOWIEDZ