Braki w doposażeniu T-roca

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Gomul89

Re: Braki w doposażeniu T-roca

Post autor: Gomul89 »

JacK666 pisze: 19 mar 2026, 19:08 Z ciakawości sledzę temat i rzeczywiście nie mam funkcjonalności nazywanej w opisie wyposażenia t-roc'a jako "asystent podjazdu" ale po prawdzie to bez tego tematu tutaj nigdy bym o tym się nie dowiedział z racji tego, ża zaraz po zakupie włączyłem Auto-Hold i dopiero po testach z jego wyłączenienm to się okazało, że asystenta podjazdu w funkcjonalności doskonale mi znanej np. ze Sportsvana t-roc nie ma.
Sportsvan ma i asystenta podjazdu i Auto-Hold i oba systemy działają niezależnie.
Niedługo wybieram się t-rockiem na przegłąd po 30 tys. i zapytam o opinie ne ten temat w ASO.
Nie jest to jednak ASO w którym kupiłem samochód ale i tak jestem dosyć ciekawy co powiedzą.
Abstrahując zupełnie od meritum to moje prywatne zdanie jest takie, że Auto-Hold działa idealnie i brak asystenta podjazdu mi osobiscie zupełnie nie brakuje. Ale mam skrzynię manualną więc być może z DSG wykorzytanie Auto-Holda może komus przeszkadzać.
Ale fakt, ze w specyfikacji ten system jest a w rzeczywisctosci go nie ma też mnie trochę bulwersuje.
Właśnie ja nie używam już autohold. Przy dsg jak chce powoli dojechać do przeszkody to delikatnie popuszczam hamulec. Z autohold musze dodać gazu aby samochód ruszył. W manualu jednak jest większa kontrola nad jazdą bo manewrujemy sprzęgłem. Dlatego napisałem, że nie każdemu to może przeszkadzać. Dodatkowo jeden machnie ręką na takie wprowadzanie w błąd przez VW a inny będzie drążył bo czuje się oszukany.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Gomul89 pisze: 20 mar 2026, 8:02
JacK666 pisze: 19 mar 2026, 19:08 Z ciakawości sledzę temat i rzeczywiście nie mam funkcjonalności nazywanej w opisie wyposażenia t-roc'a jako "asystent podjazdu" ale po prawdzie to bez tego tematu tutaj nigdy bym o tym się nie dowiedział z racji tego, ża zaraz po zakupie włączyłem Auto-Hold i dopiero po testach z jego wyłączenienm to się okazało, że asystenta podjazdu w funkcjonalności doskonale mi znanej np. ze Sportsvana t-roc nie ma.
Sportsvan ma i asystenta podjazdu i Auto-Hold i oba systemy działają niezależnie.
Niedługo wybieram się t-rockiem na przegłąd po 30 tys. i zapytam o opinie ne ten temat w ASO.
Nie jest to jednak ASO w którym kupiłem samochód ale i tak jestem dosyć ciekawy co powiedzą.
Abstrahując zupełnie od meritum to moje prywatne zdanie jest takie, że Auto-Hold działa idealnie i brak asystenta podjazdu mi osobiscie zupełnie nie brakuje. Ale mam skrzynię manualną więc być może z DSG wykorzytanie Auto-Holda może komus przeszkadzać.
Ale fakt, ze w specyfikacji ten system jest a w rzeczywisctosci go nie ma też mnie trochę bulwersuje.
Właśnie ja nie używam już autohold. Przy dsg jak chce powoli dojechać do przeszkody to delikatnie popuszczam hamulec. Z autohold musze dodać gazu aby samochód ruszył. W manualu jednak jest większa kontrola nad jazdą bo manewrujemy sprzęgłem. Dlatego napisałem, że nie każdemu to może przeszkadzać. Dodatkowo jeden machnie ręką na takie wprowadzanie w błąd przez VW a inny będzie drążył bo czuje się oszukany.
To jest pewna "przewaga" manuala bo w manualu by samochód ruszył i sam zwolnił Auto Hold wystarczy przy I biegu bez gazu powoli puszczać sprzęgło, komputer delikatnie przy tym puszczaniu sprzęgła podniesie obroty i samochód bardzo delikatnie ruszy.
Do tego jak zatrzymamy się to by załapał AUTO-HOLD trzeba przez chwile mocniej wcisnąc hamulec i przy odrobinie wyczucia da się zatrzymać samochód bez aktywacji Auto-Hold.
Czasami po zatrzymaniu i uruchomieniu Auto-Hold gdy przewiduję, że będzie potrzebny szybki start to za pomocą delitnego odpuszczania sprzęgła zwalniam Auto-Hold bez ruszania bo komputer najpierw zwalnia Auto-Hold a dopiero potem podnosi obroty :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Gomul89

Ponowie pytanie, czy ktoś chce zgłosić fakt braku wyposażenia w postaci Asystenta ruszenia na wzniesieniu.?
pshemus

Post autor: pshemus »

W celu zgłoszenia każdy musi przejść te wspomnianą wcześniej procedurę? Czy jak już jedna osoba to zrobiła to można od razu zrobić zbiorczą? Nad tym drugim bym się zastanowił, ale bawić się w tamtą to mi się nie chce.
Adaśko

Post autor: Adaśko »

Ja też mogę przyłączyć się do tego zbiorczego zgłoszenia i udostępnić swoje dane itp.
Gomul89

Napisalem do uokiku czy moge sam napisac glowna tresc zgloszenia i jak moge innych podpiac. Ogolnie maja reklamacja dalej jest u rzecznika ale rownolegle juz wole podpytac o nastawienie innych. Nie wiem czy cos to da ale ludzie powinni sygnalizowac/zglaszac takie praktyki.
ODPOWIEDZ