Witam
Mam problem z ruszeniem przy auto hold. Auto często gdy jest na auto hold lub też głównym hamulcu nie chce ruszyć z jedynki . Czasem trzeba 2 tys obrotów aby nastąpiło tzw. puszczenie pojazdu. Auto t- roc 1.5 manual z 2020 r. przebieg 26 tys wcześniej nic takiego się nie działo
Problem z ruszeniem przy auto hold
Re: Problem z ruszeniem przy auto hold
Przy puszczaniu, spokojnym, sprzęgła, nie dodaję gazu. Nic. On sam sobie dodaje tyle, ile mu trzeba. Również na wzniesieniu. Nie zgaśnie. Puszczenie sprzęgła zwalnia auto hold. Zwiększanie obrotów nie jest potrzebne. Koledze z RAV4, nowej, też manual nie hybryda, powiedziałem o tym, bo strasznie piłował przy ruszaniu. i jest ok. O auto hold jest na forum temat (wpisz auto hold w wyszukiwaniu). Jeśli moje informacje są oczywiste, nie gniewaj się, że piszę oczywiste oczywistości.
T-Roc 1.5 TSI ACT 150KM Advance Manual 17" Czarna Perła XII_2020
-
Panie, Panowie, Istoty T-rociem jeżdżące.
Podbijamy temat.
Mam to samo co MateuszM
Rocznik 2021. 65 tysięcy przebiegu.
Bujam aię z tym 3 tydzień, ASO zrobiło rekalibrację systemu i nic to nie pomogło, w sensie w ASO było ok, ale na drugi dzień już nie. Czekam na kolejny termin łaskawców.
Ktoś tak miał, problem rozwiązał?
Podbijamy temat.
Mam to samo co MateuszM
Rocznik 2021. 65 tysięcy przebiegu.
Bujam aię z tym 3 tydzień, ASO zrobiło rekalibrację systemu i nic to nie pomogło, w sensie w ASO było ok, ale na drugi dzień już nie. Czekam na kolejny termin łaskawców.
Ktoś tak miał, problem rozwiązał?
Też mam podobne problemy od jakichś 3 miesięcy (mniej więcej od ostatniego przeglądu). Nie wiem, czy zmieniali coś w oprogramowaniu, ale po ponad 4 latach eksploatacji (auto z grudnia 2020) zacząłem mieć problemy z płynnym ruszaniem. Chciałbym dopytać, czy u Was jest tak, że po wyłączeniu auto hold od razu problem znika?
-
Obecnie jeżdżę na wyłączonym autoholdzie, bo boję się, że coś jeszcze bardziej uszkodzę. Zupełnie inny samochód. Niestety problem z ruszaniem występuje też jak ruszam gdy ręczny był wcześniej zaciągnięty. Wg mnie to sprawa mechaniczna.Marcin25 pisze: ↑27 kwie 2025, 14:03 Też mam podobne problemy od jakichś 3 miesięcy (mniej więcej od ostatniego przeglądu). Nie wiem, czy zmieniali coś w oprogramowaniu, ale po ponad 4 latach eksploatacji (auto z grudnia 2020) zacząłem mieć problemy z płynnym ruszaniem. Chciałbym dopytać, czy u Was jest tak, że po wyłączeniu auto hold od razu problem znika?
Musiałem się cofnąć z przyzwyczajeniami o kilka lat. Stopa na hamulcu, zostawianie samochodu na biegu, ruszanie pod górę i takie tam historie. Niby człowiek jeździł tak większość życia, ale pamięć mięśniowa w T-rocu robi swoje.
Kwestia adaptacji sterownika ABS, w śląskim mogę pomóc w temacie.
VAG Studio - Diagnostyka & Retrofit | Doposażenia premium | VAS Odis Online Autoryzacja | tel.607196811
Jeśłi to kwestia adaptacji to z jakiego powodu to przestaje poprawnie działać?
Coś sie "rozkalibrowuje" czy po prostu zużywa mechanicznie i elektronika za tym nie nadąża?
Mam dwa leciwe już VW, oba przekroczyły już 90 tys. i w obu układ działa idealnie a nie jest to, przynajmniej tak mi się wydaje, jakaś kosmiczna technologia.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.