Cześć wszystkim
Dzisiaj tak dla siebie robiłem pomia naładowania i ładowania akumulatoa przez alternator i stad moje zdziwnienie ponieważ akumulator w trakcie spoczynku miał jakieś 12,3V a po uuchomienmiu silnika napięcie wzrasta do ledwo 12,8V. W moim starym aucie z silnikiem wolnossącym ładowanie na alternatorze wynosiło 14 V z kawałkiem, tak samo jest w samochodzie hybrydowym T gdzie ładowanie aku AGM podczas pracy układu hybrydowego i silnika wynosi ponad 14V. Potrafi mi to ktoś wyjaśnić ?
EDIT: Dopiero podczas gazowania napięcie ładowania wzrasta do 14V.
EDIT2: Jeżeli włącze wszystkie możliwe odbiorniki na full wtedy ładowanie wynosi 14.5V
W nowych autach z start stop i Aku efb tak to działa. Alternator nie podaje stałego napięcia. Jak kiedyś ładowarką podładowalem aku to później auto dawało 12V aby trochę rozładować akumulator. Dziwne to.
Tak dokładnie jest ,ja dzwoniłew do serwisu ,ponieważ zauważyłem różne prędkości obrotowe silnika na postoju i powiedziano mi ,że jest system zarządzaniem energią i sterownik zmienia ładowanie ,prędkość silnika np. latem gdy jest duże zapotrzebowanie na energię a zimą obroty z reguły są mniejsze,dziwne ale bynajmniej u mnie tak jest 1.5 tsi 2022