T-Cross z DSG bez Auto Hold - światła/korki

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Friko

T-Cross z DSG bez Auto Hold - światła/korki

Post autor: Friko »

Myślę o kupnie T-Crossa. Mega fajnie mi się nim jechało. Ale martwi mnie brak Auto Holdu. Jakie są sposoby na tą sytuację? Czy rzeczywiście tylko noga na hamulcu nożnym pozostaje? Czy można (bez szkody) np w trakcie postoju i ze skrzynią w pozycji D, zaciągnąć hamulec ręczny?
JanDzyndzel

Re: T-Cross z DSG bez Auto Hold - światła/korki

Post autor: JanDzyndzel »

moja rada jest taka...jesli faktycznie problemem dla Ciebie jest brak autohold...to kup samochod z autohold... po co potem siedziec w tym samochodzie i myslec....nad błędem wyboru ;-))) Na forum ktos tu pisal ..ze kupil i chce wymieniac fotele bo niewygodne ;-) jak cos jest niepasujace/niewygodne, to sie tego nie kupuje :>
Ja tez wolałbym go mieć, bo jezdze tylko po miescie...ale nie mam, i zwyczajnie zaakecptowalem fakt że go nie bedzie przed kupnem W sumie to bardziej przydałby sie na swiatłach gdy nie ma korka niz w samym korku, bo w korku jednak dynamika jest wieksza i da radę życ bez AH....ja staram się toczyć bez dotykania hamulca...tak dlugo jak to mozliwe, a codziennie jezdze w Waw w koreczkach.

Zaciąganie ręcznego .... no Panie, serio lepiej jest trzymac nogę na hamulcu niz ciagac za ten ręczniak.
Tcross R+ 1.5 2025
Kriss

Post autor: Kriss »

Ja mam i nie stosuje ,bo mnie w curwia to szarpanie.
Kris_G

Post autor: Kris_G »

Miałem takie samo podejście jak auto postu - auto ma mieć Autohold.
Po zakupie nowego auta używałem go tylko 2 tygodnie. Wkurzało mnie szarpnięcie przy ruszaniu (auto chce już jechać a hamulec odpuszczał z pewną zwłoką co powodowało lekkie szarpnięcie). Ani to dobre dla hamulców, ani dla sprzęgieł w DSG. Można to wyregulować programowo, ale samemu już tego nie da się zrobić od kiedy grupa VW stosuje zabezpieczenie SFD2 w kodowaniach swoich aut.

Teraz jeżdżę z wyłączonym autohold - plus jest taki że można delikatnie pełzać w korku.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N NA fan
JanDzyndzel

No nie gadajcie ze VW nie umie zrobic płynnego AH ? serio ? ;-))) zanim kupilem TCrossa - jezdzilem Capturem hybrydowym - pieknie działał AH.
W LBX tez chyba było ok....co tam mozna schrzanic ?
Tcross R+ 1.5 2025
Kriss

Post autor: Kriss »

Na początku też myślałem że jest płynnie.
JanDzyndzel

W samochodach ktore wymienilem, dziala perfekt.
Tcross R+ 1.5 2025
wojtek26

Post autor: wojtek26 »

Ja miałem G7 autohold z dsg I tempomatem aktywnym i fajna sprawa była jak sam trzymał na hamulcu ale żeby ruszył nactempomacie trzebaby dodać gazu, tutaj się przyzwyczaiłem że po chwili trzeba nacisnąć hamulec ale za to po puszczeniu sam ruszą i jedzie na tempomacie.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Warto porównać cenę T crossa i T roca. T roc niewiele drozszy moze sie okazać.
Spinner

Post autor: Spinner »

Auto hold super sprawa, nadaje sens aktywnemu tempomatowi. Bez auto hold'a, aktywny tempomat to zbędny gadżet.
2.0 tsi, dsg, 4motion
ODPOWIEDZ