Kupilibyście drugi raz T-Roca?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Siwy Gliwice

Re: Kupilibyście drugi raz T-Roca?

Post autor: Siwy Gliwice »

Chyba kupiłbym Volkswagena drugi raz i nawet trzeci. Samochód kupiłem jako nowy w salonie. Ja wybrałem wyposażenie które chciałem mieć, a żona z córką dobrały kolor - samochód cały czarny, a dach srebrny.
Ogólnie jesteśmy z samochodu bardzo zadowoleni.

Rewelacyjny jest fotel kierowcy Ergo Aktiv. Można naprawdę ustawić go idealnie pod siebie. W mieście rewelacyjnie idzie z niego wyskoczyć, a w trasie podtrzymuje wszystko co trzeba :)
Moja pierwsza dłuższa podróż to było nad morze, około 700 km i nawet nie czułem, że pokonałem taką trasę.

T-roc Jest też mega zwrotny. Bardzo fajnie się nim parkuje pod ciasnym mieście. Ja mieszkam w zabytkowej części miasta i często wykorzystuje jego piękną możliwość zawracania. Wcześniej jeździłem renault Clio a Volkswagen lepiej się wyrabia.

Bardzo mi pasuje ten silnik 1.5 TSI evo-2. Pracuje gładko i kulturalnie. Spalanie benzyny na bardzo dobrym poziomie, zarówno w mieście jak i w trasie.
Potrafi się ładnie zebrać to Auto.

T-roc jest też przyzwoicie wyciszony. Ostatnio przy 160 km/h ze sobą rozmawialiśmy bez problemu.

Ja zdecydowałem się też na światła Matrixy bo w pewnym momencie mojego życia stwierdziłem, że najlepiej latać w nocy dłuższe trasy. Słabi kierowcy i starsi ludzie unikają Nocek… Dlatego w nocy jest bardziej luźno i jakoś tak płynniej się jeździ .. Ale to tylko moja subiektywna opinia

Aha… I jeszcze kredyt 1%… Po prostu śmiech na sali. Żadna marka tego dzisiaj chyba nie oferuje, a ja się na to załapałem.

I jeszcze jedno: utrata wartości. Według ubezpieczyciela po pierwszym roku samochód stracił na wartości tylko 6 000 zł, kolejny śmiech na sali. Udało mi się go wyrwać z dużym rabatem.

Żeby nie było różowo to strasznie denerwują mnie skrzypiące uchwyty w przednich drzwiach. PORACHA !

Denerwują mnie też zbyt niskie obroty silnika – ale radzę sobie z nimi trybem sport

Do tej pory nie zaskoczyła mnie żadna awaria tego samochodu. Według mnie to jest solidnie zrobione auto.

Na pewno kupiłbym go po raz drugi.
Bob66

Post autor: Bob66 »

Zapytam .... A ..czy nikomu nie przeszkadza zbyt mało zachodząca szyba przednia na dach ograniczająca widoczność do góry gdy stoi pierwszy pod światłami?
Trok

Post autor: Trok »

Bob66 pisze: 02 maja 2025, 8:56 Zapytam .... A ..czy nikomu nie przeszkadza zbyt mało zachodząca szyba przednia na dach ograniczająca widoczność do góry gdy stoi pierwszy pod światłami?
Pewnie, że przeszkadza. Nawet na najniższym położeniu fotela. Niestety nie mam wersji kabrio ze zdjętym dachem. Na szczęście trokiem jeździ na co dzień lepsza połowa i jej ten mankament konstrukcyjny nie przeszkadza. Ja takiego problemu nie mam, moje auto ma panoramiczną szybę przednią.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Siwy Gliwice

To jest racja!
A propos tej szyby… Mam wrażenie, że wyłapuje wszystkie owady :roll:
Żaden z moich poprzednich samochodów nie wyłapywał Owadów na szybę tak skutecznie jak T-roc :lol:
Ale pomimo tego polubiliśmy się :)
virago95

Post autor: virago95 »

Witam, wyrażę swoją subiektywną opinię a mam doświadczenie kierowcy zawodowego z 2,5 miliona km na koncie. Zrobiliśmy jazdy próbne : skoda karoq 1,5 tsi dsg , skoda qamiq 1,0 manual , cupra formentor 2,0 190 km dsg , mazda cx30 2,0 187 km automat oraz audi q3 2,0 245 km dsg.
Po jazdach bardzo różnymi autami wysiadając z t-roca spojrzeliśmy na siebie z żoną i bez słów uśmiechając się wiedzieliśmy , że to właśnie to.
Audi jedzie bardzo płynnie , skrzynia ok, materiały ok, ale głośno w środku jak na klasę premium ,dyskwalifikacja , formentor bardzo dobre wrażenie od strony mechanicznej, prowadzenie też , ale środek bardzo plastikowy i masa sztucznej skóry , dyskwalifikacja , karoq i kamiq słabe wyciszenie i tak ogólnie nie przypadły Nam do gustu, nadzieja w cx30 , piękny czerwony kolor , wygląd jak najbardziej i w trasę , tu największe rozczarowanie, twarde zawieszenie i to nawet bardzo, ale najgorzej silnik +skrzynia wolnossące 2,0 niby 187 km ale nie jedzie , skrzynia trzyma wysokie obroty , masakra.
Fenomen T-roca tkwi w szczegółach , mały , zwrotny , zwinny, elegancki , taki w sam raz.
Oczywiście żeby nie było ma minusy, mało miejsca z tyłu jeśli z przodu siedzi ktoś wysoki, Nam wystarcza 1,7 wzrost, córka 9 lat, drzwi z tyłu mogły by się szerzej otwierać , z tyłu bardziej plastikowo i w zasadzie tyle z minusów.
Silnik 1,5tsi złoty środek , chociaż 190 km w formentorze do dziś mi siedzi w głowie, skrzynia dsg rewelacja , ma wszystko co potrzeba a nawet za dużo,
wersja style + siedzenia ergo activ + asystenci +koło zapasowe . Zużycie paliwa od 4,2 po krajówkach w zgodzie z przepisami do 7,5 autostrada 140, czego chcieć więcej, pozdrawiam i życzę przyjemności z jazdy .
Seba666

Post autor: Seba666 »

Siwy Gliwice pisze: 02 maja 2025, 11:41 To jest racja!
A propos tej szyby… Mam wrażenie, że wyłapuje wszystkie owady :roll:
Żaden z moich poprzednich samochodów nie wyłapywał Owadów na szybę tak skutecznie jak T-roc :lol:
Ale pomimo tego polubiliśmy się :)
Kurcze myślałem że tylko mi tak się wydawało, skoda rapid tak nie wybiera owadów ;-). Ale wolę jechać t-rokiem jest trochę wygodniej.
T-ROC LIFE Plus 1.5 Manual.
Odbiór 10 stycznia 2025 ;-)
Indi

Post autor: Indi »

W temacie szyby szybko odniosłem wrażenie że jest kiepsko z widocznością górnych fragmentów ... podjeżdżając do górnej sygnalizacji nauczyłem się nie podjeżdżać za blisko linii przerywanei/ itp. Mam za to dłuższy rozbeg na start.
A nie uważacie, że stosunkowo szybko przednia szyba się rysuje? Pomimo wymiany wycieraczek tzn. co 6 miesięcy i używania ich na spryskiwaczu.
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Siwy Gliwice

Moja historia jest identyczna!
Ta Szyba chyba ma to do siebie, że jest po prostu mniej pochylona niż w innych samochodach. Samochód mnie już nauczył, żeby stawać wcześniej :D
Siwy Gliwice

A jeżeli chodzi o rysowanie szyby, to u mnie narazie wszystko ok. A ostatnio usłyszałem, żeby pod żadnym pozorem w zimę nie używać Skrobaczek do szyb, tylko odmrażacz… Lub po prostu cierpliwie poczekać, aż ogrzewanie ruszy lód na szybie
Indi….skrobałeś ?
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Jak to mówią "widziały gały co brały" :-)
Przecież z tą szybą przednią to od razu widać jaka jest przez nią słaba widoczność, to samo jak lusterka boczne tworzą spore martwe pole na boki do przodu, oraz zagłówek fotela pasażera ogranicza pole widzenia w tył na prawo.
To widać po kilkunastu sekundach od zajęcia miejsca za kierownicą.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
ODPOWIEDZ