klocki hamulcowe

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Trok

Re: klocki hamulcowe

Post autor: Trok »

JacK666 pisze: 18 kwie 2025, 22:43
Trok pisze: 18 kwie 2025, 16:20
Zmieniałem opony na letnie, zapytałem jakie ciśnienie napompowano. Odpowiedź - 2.5. Od razu wyjeżdżałem w trasę 330 km. Po 15 km, już za miastem, pojawia się żółta kontrola (niskie ciśnienie w prawej przedniej oponie). Trochę stresu, na najbliższej stacji sprawdzam ciśnienie w oponach: 2.0 (ta od kontrolki), pozostałe po 2.1. Dopompowałem wszystkie i po przejechaniu ok. 750 km wszystkie trzymają zadane przeze mnie wartości.
A po zmianie opon wyzerowałeś system kontroli?
Wyzerowali w serwisie. Poza wszystkim to jest naprawdę renomowany serwis, w którym od lat kupuję, zmieniam i przechowuję opony w różnych autach w bardzo przyjaznych relacjach. A jednak ... Sprawdzać trzeba zawsze, na zasadzie ograniczonego zaufania do pracowników wykonujących rutynowo ok. 60 - 70 tych samych, powtarzalnych operacji codziennie. Na tym m.in. polega system kontroli jakości w produkcji i usługach. Mój błąd, że z pośpiechu wyjazdowego nie sprawdziłem ciśnienia zaraz po wyjeździe z serwisu. Zareagowałem po komunikacie kontrolki, dopompowałem opony i wyzerowałem system do wymaganych wartości. Bez problemów. A żółta kontrolka mogła oznaczać kilka innych przyczyn niskiego ciśnienia poza niedopompowaniem.
Nie rozumiem ludzi, którzy wyśmiewają filozofię ograniczonego zaufania i jednocześnie sami piszą, że "nie ma ludzi nieomylnych" i, że istnieje ryzyko. To jak w końcu jest?
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Trok pisze: 18 kwie 2025, 23:47
Wyzerowali w serwisie.
Ja tam bym im nie uwierzył tylko sam osobiście wyzerował.

Nie znam się, ale jak nie widziałeś, że kasowali to obstawiam, że nie kasowali tylko wyjechałeś bez ustawienia a wtedy ZAWSZE (te wersaliki to z doświadczenia) po kilku/kilkunastu kilometrach wywala błąd bo się średnice kól zmieniły czy to po zmianie całych kół czy opon na tej samej feldze i system głupieje i wywala błąd.
Być może w t-rcocu jest już tak czuły ten system, że wyłapie różnicę 0,1 bara i zareaguje ponieważ, i znów z doświadczenia trzy samochody od VAG'a z tym systemem, system wywalał błąd przy spadku o ok. 0,4-0,5 bara.

A i jeszcze dobrym nawykiem jest zerowanie systemu po przejechaniu kiludziesięciu/kilkuset metrów by po zmianie ogumienia/kół, podniesieniu samochodu wszystko w zawieszeniue wróciło do normy. Ale powtarzam, ja się nie znam.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Trok pisze: 18 kwie 2025, 23:47
Nie rozumiem ludzi, którzy wyśmiewają filozofię ograniczonego zaufania i jednocześnie sami piszą, że "nie ma ludzi nieomylnych" i, że istnieje ryzyko. To jak w końcu jest?
Jak jest? "Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli”
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
stlag

Post autor: stlag »

rob pisze: 18 lut 2024, 11:06 Auto było gotowe na drugi dzień, wszystko działa jak przed wymianą. Serwis VW na Beskidzkiej w Tychach.
Dopytam, czy po tej wymianie szyby widać jakieś ślady, że była wymieniana, czy wygląda wszystko jak z "fabryki"?
1,5TSI Manual ;) , Style, LEDPlus, itd....
rob

Post autor: rob »

Jak z fabryki.
;) Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB
Wachacz

Post autor: Wachacz »

Wojtek pisze: 07 paź 2023, 11:04 U mnie wymiana klocków przód tył przy ~73.000 można jeszcze było jeździć ale wymieniłem bo niewiele ich zostało. Z informacji od mechanika wyszło, że bardziej zużyte były tylne. Nie jeżdżę na tempomacie, jazda mniej więcej miasto/poza miastem w proporcjach 75/25%. silnik 1,5 + DSG
Mechanicy twierdzą że klocki z tyłu szybciej do wymiany niż przód od hamulca elektromechanicznego ?.
Wachacz

Sponsi_PL pisze: 01 lut 2024, 10:52 Hejka, jestem tu nowy : )
od miesiąca z używanym T-Rokiem z salonu ; )
Znajomek mówi, że klocki będą do wymiany... przejechane jakoś 40 tysięcy. Ile płaciliście za wymianę?
Mi za same przednie ASO zaśpiewało 1000zł z hakiem... trochę dużo?
I to chyba bez tarcz, tupet...

EDIT:
Dostałem jeszcze jedną wycenę : )
USŁUGA:
Wymiana klocków i tarcz przednich - 598,03 zł
Wymiana klocków i tarcz tylnych – 552,03 zł
Łączny koszt usługi: 1150,06 zł

MATERIAŁY:
Klocki i tarcze przód - 1 678,14 zł
Klocki i tarcze tył - 1 236,89 zł
Łączny koszt materiałów: 2915,03

Łączny koszt całkowity wizyty serwisowej (usługa + materiały): 4065,09 zł

Co o tym sądzicie? : )
A po co do ASO tyle bulić ??? .Wymieniałem ostatnio klocki tył ASO chciało 800 zł mój mechanik skasował 450 zł można nawet taniej to zależy jakie klocki.To proste pracę każdy mechanik zrobi za połowę tego co ASO !!!.
Wachacz

Slavo_01 pisze: 01 lut 2024, 13:10 Standardowe ceny jak na ASO VW.
Bardziej dziwi przebieg przy jakim miałyby być wymieniane. Coś tu nie pasuje, a jeszcze w połączeniu z tarczami? Przy 40 tys przebiegu?
Masz rację to bardzo dziwne klocki tył jeszcze można zrozumieć bez tarczy ale przod i tył z tarczami przy 40 tys/km coś nie tak z układem hamulcowym ???.
VWMANIAK

Post autor: VWMANIAK »

Drodzy, czy ktoś z grupy orientue się jakie numery fabryczne klocków Tył do T-roc 1,5 DSG ?
ODPOWIEDZ