Instrukcja obsługi T-Cross PDF

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Karolka

Re: Instrukcja obsługi T-Cross PDF

Post autor: Karolka »

Niestety nie otrzymałam nawet maila z odpowiedzią a salonu w którym kupowane było auto. Takie podejście do klienta. Fakt mam wgrane w radiu, jednak papierowe bardziej się przydaje niż siedzenie w samochodzie i szukanie różnych opcji. Może jestem staroświecka, i jestem zdania ze powinni wydawać instrukcje w formie papierowej.
lajosz

Post autor: lajosz »

Karolka pisze: 02 sty 2025, 21:48 Może jestem staroświecka, i jestem zdania ze powinni wydawać instrukcje w formie papierowej.
Nie .. nie jesteś staroświecka .... jesteś ZUPEŁNIE NORMALNA.
Volkswagen nie zdaje sobie sprawy, że takie pierdoły jak papierowa instrukcja obsługi, ale i inne "oszczędności" powoli ale skutecznie będą odstręczały potencjalnych klientów od kupna ich samochodów.
Żeby śmieszniej było, to brak papierowej instrukcji to "polityka sprzedażowa" tylko na niektórych rynkach, czyli np. w Polsce, bo już w USA, a nawet Chinach .. NADAL dają papierową instrukcję.
Co więcej ... DOKŁADNIE TEN SAM SAMOCHÓD Volkswagena sprzedawany w Chinach, jest około 1/3 ... UWAGA ...TAŃSZY niż w Europie, a jakby tego było mało, to jest LEPIEJ wyposażony.

Niestety, nie mamy w Polsce państwa i jego struktur.

Gdyby były, powstałoby prawo które OBLIGUJE do tego, żeby każde urządzenie techniczne sprzedawana na terenie Polski, MUSIAŁO być sprzedawana wraz z papierową instrukcją obsługi, albo żeby takowa MUSIAŁA być dodawana na życzenie klienta.
Nie sądzę, że Volkswagen zrezygnowałby ze sprzedaży bo by się obrazili i nie dodawali papierowej instrukcji.

=============
Tak czy siak, zakładając ten temat wstawiłem link do instrukcji w formie PDF, więc można pobrać, wydrukować, pociąć na kartki i zrobić sobie papierową instrukcję samemu, albo ..... poszukać w necie jaka firma podjęłaby się wydrukowania tego w formie książeczki, czyli żeby wyglądało jak oryginał.
Radio

Post autor: Radio »

Zamiast bić pianę tu na forum proponuję zbojkotować VW i ze względu na brak papierowej instrukcji nie kupować już więcej ich pojazdów ;) :mrgreen:
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
lajosz

Radio pisze: 04 sty 2025, 22:54 Zamiast bić pianę tu na forum proponuję zbojkotować VW i ze względu na brak papierowej instrukcji nie kupować już więcej ich pojazdów
Dokładnie tak zrobię przy wyborze kolejnego samochodu.

Tu nie chodzi o tą idiotyczną instrukcję, a o sposób traktowania potencjalnych klientów.
Niejedna firma już się o tym przekonała, że wydawałoby się pierdoły ... przesądziły o degradacji firmy na rynku podobnych produktów do stopnia nic nie znaczącej.
Radio

Tak, masz rację, i tą puentą proponuję zamknąć temat papierowej instrukcji..... jak kupisz następne autko to pochwal się tu, na forum co kupiłeś.
krysal

Post autor: krysal »

Odebrałem T-Crossa Style 1.5 DSG z instrukcją 14/02/25, lecz papierowa książeczka ma tylko (aż) 76 str. w tym 12 str. numerów zgodności deklaracji w UE!!!
Super, że dzięki temu forum pobrałem wersję pdf, gdzie jest 584 stron!!!
Papierowa nie zawiera wielu podstawowych informacji np. gdzie pod maską uzupełnić jakiś płyn, gdzie znajdują się bezpieczniki który, od czego :shock: i wielu innych!
Miałem wiele aut, T-Cross jest pierwszą świeżynką i jak dla mnie uzupełnienie płynów, wymiana żarówek, znalezienie/wymiana bezpieczników nie stanowi problemu, to jak młodzi kierowcy wyjeżdżający z salonu z taką instrukcją mają eksploatować pojazd?
Radio

krysal pisze: 23 lut 2025, 10:08 to jak młodzi kierowcy wyjeżdżający z salonu z taką instrukcją mają eksploatować pojazd?
Mają udać się do serwisu, jeżeli awaria na drodze to w ubezpieczeniu każdy ma transport we wskazane miejsce lub do serwisu, a moje zdanie to każdy kierowca z samej ciekawości powinien zapoznać się gdzie i co dolewamy, nie ma instrukcji to pytać mądrzejszych od siebie, a jeżeli tego nie potrafi to co z niego za kierowca?.... to tylko użytkownik pojazdu, a skoro użytkownik to prośba na drodze o pomoc innych kierowców lub telefon do serwisu lub autoholowania z ubezpieczeniowego pakietu.
lajosz

Radio pisze: 23 lut 2025, 11:04 Mają udać się do serwisu, jeżeli awaria na drodze to w ubezpieczeniu każdy ma transport we wskazane miejsce lub do serwisu
... ale my tu o ... normalnej eksploatacji, czyli właśnie jakiejś wymianie żarówki czy innym uzupełnieniu płynów.
Radio pisze: 23 lut 2025, 11:04, a moje zdanie to każdy kierowca z samej ciekawości powinien zapoznać się gdzie i co dolewamy, nie ma instrukcji to pytać mądrzejszych od siebie.

Otóż z kolei moim zdaniem, instrukcja POWINNA BYĆ PEŁNA i do tego PAPIEROWA.
Wczoraj kupiłem akumulator Parkside do elektronarzędzi, bo stary, kilkuletni już padł, a piszę o tym dlatego, że instrukcja do niego ... PAPIEROWA ... zawiera 127 stron ... tak tak, to nie pomyłka ... 127 stron .... oczywiście wiadomo, że tam jest 8 języków, ale to jest właśnie przykład gdzie aż się prosi o dosłownie jedną stronę instrukcji, bo tam NIE MA O CZYM informować użytkownika, natomiast w przypadku samochodu powinno być dokładnie odwrotnie, czyli wszelkie możliwe informacje odnośnie użytkowania i eksploatacji samochodu powinny być zawarte w dostarczanej klientowi PAPIEROWEJ instrukcji obsługi, bo będąc gdzieś na drodze, jak zepsuje się żarówka czy zabraknie płynu do spryskiwaczy, nie ma sensu, potrzeby, a czasami możliwości zajrzenia do elektronicznej instrukcji.
Volkswagen jak widać ... ma to w dupie, ale ..... jakoś tak tylko w niektórych krajach, bo już w USA i Chinach ... samochody VW dostarczane są NADAL z z PEŁNĄ ... PAPIEROWĄ instrukcją obsługi.
Radio pisze: 23 lut 2025, 11:04 a jeżeli tego nie potrafi to co z niego za kierowca?.
Minęły czasy .. tzw. słusznie minione, że posiadanie samochodu było czymś niezwykłym + świadczyło o statusie społecznym + właściciele najczęściej wiedział o nim absolutnie wszystko, bo sam fakt posiadania samochodu był sam w sobie ciekawy.
Inaczej pisząc .... dzisiejsi kierowcy zazwyczaj bardzo mało wiedzą o aspektach technicznych swoich pojazdów, ale .... NIE MUSZĄ WIEDZIEĆ i ... nawet nie za bardzo chcą, bo samochód to dla nich dzisiaj nic nadzwyczajnego .... po prostu ma jechać i przemieszczać szanowne 4 litery z miejsca na miejsce, czyli NIE MA POTRZEBY i chęci wiedzieć nawet tego że samochód ma jakikolwiek silnik, ale mimo wszystko, właśnie dlatego powinien mieć możliwość zajrzeć do instrukcji w każdym momencie, czyli powinien mieć dostarczoną wraz samochodem pełną, drukowaną instrukcję obsługi.

Reasumując ... Volkswagen tnie koszty, czyli nie maluje swoich aut w środku tak samo jak na zewnątrz + nie dodaje wygłuszenia maski + rezygnuje z podnośników pneumatycznych maski + nie dostarcza pełnej papierowej instrukcji obsługi + zapewne wiele innych rzeczy których gołym okiem nie zobaczymy + zwalnia pracowników i zamyka niektóre fabryki.
Cięcie kosztów jestem w stanie zrozumieć, ale ... doprawdy dziwi mnie to miauczenie Volkswagena że krzywda im się dzieje z powodu Chińczyków.
Najpierw doprowadzili swój kraj, czyli Niemcy, do degrengolady przemysłowej, bo słuchają lewackich kretynów od zielonego ładu i przyjmowania "inżynierów" + dostosowują swoją produkcję i prawo do w/w idiotyzmów jednocześnie ciągnąc za sobą na dno całą Europę, a następnie ryczą, że krzywda im się dzieje, bo ktoś (Chiny, Musk, Trump i inni) produkują coś nie tylko taniej, ale jeszcze bywa że lepiej.

Cała wysoka niemiecka kultura techniczna idzie się ten tego, bo banda lewackich tęczowych głupków uważa że ratuje planetę.
Radio

lajosz pisze: 23 lut 2025, 11:48 Minęły czasy .. tzw. słusznie minione, że posiadanie samochodu było czymś niezwykłym + świadczyło o statusie społecznym + właściciele najczęściej wiedział o nim absolutnie wszystko, bo sam fakt posiadania samochodu był sam w sobie ciekawy.
Inaczej pisząc .... dzisiejsi kierowcy zazwyczaj bardzo mało wiedzą o aspektach technicznych swoich pojazdów, ale .... NIE MUSZĄ WIEDZIEĆ i ... nawet nie za bardzo chcą, bo samochód to dla nich dzisiaj nic nadzwyczajnego .... po prostu ma jechać i przemieszczać szanowne 4 litery z miejsca na miejsce, czyli NIE MA POTRZEBY i chęci wiedzieć nawet tego że samochód ma jakikolwiek silnik, ale mimo wszystko, właśnie dlatego powinien mieć możliwość zajrzeć do instrukcji w każdym momencie, czyli powinien mieć dostarczoną wraz samochodem pełną, drukowaną instrukcję obsługi.
Więc skoro NIE MUSZĄ WIEDZIEĆ cokolwiek o pojeździe to po co im instrukcja? ;) :D
Bicie piany o instrukcję, wygłuszenie, siłowniki, itp ale na to są dwa sposoby, pierwszy... przed zakupem pytać o to wszystko, drugi..... wiedząc o tym wszystkim zbijać cenę lub wybrać i kupić pojazd innej marki.

Polacy mają manię posiadania wszelkich instrukcji, nawet jak nie znają języka to i tak musi być instrukcja, następny przykład z mojego hobby.... nie masz oryginalnego kartonu (opakowanie) do transceivera to nie kupi :D
lajosz

Radio pisze: 23 lut 2025, 15:15Więc skoro NIE MUSZĄ WIEDZIEĆ cokolwiek o pojeździe to po co im instrukcja?
Właśnie po to żeby się dowiedzieć ... wtedy kiedy będzie taka potrzeba.
Radio pisze: 23 lut 2025, 15:15Bicie piany o instrukcję, wygłuszenie, siłowniki, itp
No i w taki oto "piękny" sposób wyrastają kolejne pokolenia które bez problemu przyjmują okrojone z funkcjonalności produkty, dodatkowo płacąc za to więcej i jeszcze uważają, że w zasadzie nic się nie stało ... że to norma ... że nic nie szkodzi .

Przypomina mi to dzisiejszych młodych ludzi, którzy grają w gry komputerowe, płacą za tzw. preordery , a następnie kwiczą że gra jest skopana pod każdym względem.
Nie przeszkadza im to, że kupują kota w worku i to zanim ten kot się jeszcze urodzi, po czym zamiast kota dostają karalucha i .... zdziwieni ... ale jak to ? .... przecież producent zapewniał w materiałach reklamowych że ... będzie świetnie.
Są zrobieni w bambuko i .... KOLEJNY RAZ kupują preordera i kolejny raz miauczą jaka to im się krzywda dzieje.

DOKŁADNIE TAK PSUJE SIĘ RYNEK czegokolwiek.

To dlatego producenci robią co chcą ... będąc przekonanymi, że i tak ich okrojone lub wręcz niefunkcjonalne i drogie produkty się sprzedadzą.
Jak na rynku pojawi się konkurencja która oferuje TO SAMO lub coś lepszego w ZNACZNIE niższej cenie, to .... zamiast dostosować się do konkurencji i produkować tak samo tanie lub WYRAŹNIE lepsze produkty, po prostu nakładają 30% cła na tańsze i lepsze produkty.
Radio pisze: 23 lut 2025, 15:15ale na to są dwa sposoby, pierwszy... przed zakupem pytać o to wszystko
Czy jak zapytasz, to instrukcje, siłowniki i lakier w środku nagle się pojawią ?
Radio pisze: 23 lut 2025, 15:15 drugi..... wiedząc o tym wszystkim zbijać cenę lub wybrać i kupić pojazd innej marki.
No i tak należy robić, ze szczególnym uwzględnieniem kupna innej marki.
Po postu trzeba głosować PORTFELEM i jak się okazuje, TYLKO TAKIE działanie sprawia, że producentom czegokolwiek rozum wraca na swoje miejsce, a jak nie wraca )bo i tak bywa) to firma po prostu zostaje sprzedana komuś innemu, czyli przestaje istnieć.
Radio pisze: 23 lut 2025, 15:15 Polacy mają manię posiadania wszelkich instrukcji, nawet jak nie znają języka to i tak musi być instrukcja
Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce OBOWIĄZUJE przepis który NAKAZUJE sprzedaż towarów z instrukcją w języku polskim.
ODPOWIEDZ