Data pierwszego przeglądu 2 lata lub 30 tys. przebiegu
Re: Data pierwszego przeglądu 2 lata lub 30 tys. przebiegu
Panowie i Panie, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi przegladami, tzn: Co muszę wykonać w ASO żeby utrzymać gwarancję? (Wykupiłem safe+ na dwa lata). Niedługo zbliża sie termin 2 lat od daty zakupu.
Przedłużona gwarancja praktycznie niczym nie różni się od standardowej, która kończy Ci się. Masz te same prawa i obowiązki. Podstawa to terminowe przeglądy i ewentualne naprawy w ASO.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
-
Ja zrezygnowałem z przeglądu za wymianę oleju i filtra plus wymiana płyny hamulcowego 1900 zeta,kupiłem zastaw wszystkich oryginalnych filtrów plus olej vw za 400 zeta plus wymiana 100 i reset komputera 100
Normalnie, jak biały człowiek

W komputerze ustawiają kiedy (za ile dni lub przebieg) masz przejechać po raz kolejny itd.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Dla potomnych oraz zainteresowanych to w ramach przeglądu po dwóch latach od zakupu i przebiegu 19,8 tys. km ASO oprócz sprawdzenia stanu samochodu wykonało następujące czynności :
- wymiana płynu hamulcowego
- odpowietrzenie mechanizmu sprzęgła
- dolanie 0,5 litra oleju silnikowego 0W20
- wymiana baterii w kluczyku
- update oprogramowania eCall w ramach zaplanowanej akcji serwisowej dla t-roc'a
Nie wymieniali oleju silnikowego bo był wymienieny rok temu przy przebiegu 8 tys. oraz nie wymienili filtra przeciwpyłkowego bo ten wymieniłem na wiosnę.
Łączny koszt to 804,76 PLN
Dodam, że jako prawdziwi chrześcijanie udzielili 10% rabatu na części i robociznę.
- wymiana płynu hamulcowego
- odpowietrzenie mechanizmu sprzęgła
- dolanie 0,5 litra oleju silnikowego 0W20
- wymiana baterii w kluczyku
- update oprogramowania eCall w ramach zaplanowanej akcji serwisowej dla t-roc'a
Nie wymieniali oleju silnikowego bo był wymienieny rok temu przy przebiegu 8 tys. oraz nie wymienili filtra przeciwpyłkowego bo ten wymieniłem na wiosnę.
Łączny koszt to 804,76 PLN
Dodam, że jako prawdziwi chrześcijanie udzielili 10% rabatu na części i robociznę.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
W ciągu roku ubyło Ci 0,5L oleju ?
A wymiana filtra powietrza ?
A wymiana filtra powietrza ?
Nie wiem ile było po ostatnim zalaniu i ile ubyło, dolali 0,5 litra i teraz jest max na bagnecie.
VW nie przewiduje wymiany przy takim przebiegu (być może jakby było 30 tys. zrobione to by wymienili) ale chyba wymiana jest co 60 tys. tak jak było to zrobione w Sportsvanie.
To chyba jakiś żart. Wymiana oleju po 60kkm? Ja tam trzymam sie zasady co rok. Jeszcze przy 0W-20. Robię ok 10kkm w rok. Za rok mam 1 przegląd i maja wymienić olej!
Napisałem w jednym zdaniu o oleju i o filtrze powietrza i dziwnie wyszło

Wg. norm VW wymiana oleju co 30 tys. lub 2 lata a wymiana filtra powietrza co 60 tys. lub co 4 lata.
Osobiście nie trzymam się tych norm olejowych VW tylko olej pierwszy raz wymieniłem po 2,5 tys. od zakupu potem po roku od tej pierwszej wymiany i teraz wymienię gdy upłynie kolejny rok.
Ha, ha. Rzeczywiście dziwnie wyszło. Najważniejsze, że wyprostowane