Co sądzicie o T rocu 2026?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Co sądzicie o T rocu 2026?

Post autor: JacK666 »

Tucs-roc pisze: 28 sie 2025, 16:41 1) co do kamery cofania- wlasnie większość aut ma gdzies tam na bagażniku pod tylna szyba
2) nam by raczej nie pasiło juz auto dlugie na 437 cm bo t roc poerwszej generacji byl maly jak captur czy 2008 i jest głównie do miasta;
3) jak tak dyskutujecie o światłach, wyglądzie itp. - na innym forum mi kiedyś zarzucono ze "jaram sie pierdułkami jak baba" - tu poczułem ulgę:)
Ad 3 ja to swietnie rozumiem bo każdy samochód już obecnie jeżdzi tak samo, bo same podzespoły mechaniczne są już na tyle dopracowane, że specjalnie nie ma to znaczenia.
Do tego dochodzą wszystkie te 3-literowe systemy wspomagania jazdy oraz komplety poduszek nawet w budżetowych konfiguracjach.
Znaczenie ma wygląd nadwozia, materiały i wykonanie w środku, poręczność/szybkość działania systemu infotainment.
Zresztą tak jest już o jakiś 10-15 lat tylko wcześniej w klasie popularnych samochodów trzeba było za to dopłacić obecnie jest to w standardzie.
Teraz to sie dopłaca np. za system audio.

Pisałem chyba o tym, że przed kupnem nawet nie jeżdziłem t-rociem jedynie odhaczyłem czy ma to wszystko co chcę mieć w samochodzie i w salonie poszukałem wersji r-line by zobaczyć jak jest wykonana w środku i posłuchać beats audio oraz sprawdzić jak działa system infotainment.
Odebrałem wsiadłem i pojechałem.

Co z tego, że może inny mały suv czy crossover typu Peaugeot 2008/3008, Hyundai tuscon czy coś od Toyoty byłyby lepsze jak stylistycznie te konstrukcje odpadały. To tylko samochód do codziennej jazdy i ma się podobać by z przyjemnościa codziennie na niego patrzeć i wsiadać bez obrzydzenia, że się poszło na jakieś kompromisy przy wyborze.

Nowy T-roc na razie patrząc na filmy i zdjęcia nie wzbudza takiej przyjemości bym chciał ewentualnej wymiany.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris »

Pierwsza bardzo fajna polska prezentacja i dużo szczegółowych informacji na temat nowego T-Roca.
https://www.youtube.com/watch?v=PZXD8gv02IE
Po otwarciu maski ukazuje się Nam taki ponury widok jakby w fabryce zabrakło lakieru.
Fatalnie to wygląda :roll:
https://youtu.be/PZXD8gv02IE?si=Nk-4mynKhjqoe4Y3&t=1224
andy1951

Post autor: andy1951 »

Są to samochody przedprodukcyjne co było wyjaśnione
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Nowy t roc - 2 kolory na krzyż, w tym czerwony tylko jako rudy (ale dobra, wprawdzie nie lubię srebrnego i czarnego wiec jest niebieski i żółty a żółto czarny bez doplaty, inni by 6k doliczyli).
Żółty ten canary moze nawiązuje do tego curcuma przed liftem I generacji.
Silniki - qrde podstawa to 1.5 115 etsi?
Do 1.5 150 trzeba dopłacić z 12k.
I juz sie robi drogo.
Ogólnie wyglad mi sie podoba. Po drugie, jak to 3 Volkswagenie, ewolucja wiec nie czuję sie zle z tym ze I generacje kupiłem.
Tucs-roc

No, piszę tam swoje spostrzeżenia, a mam moze specyficzne ale - co istotne - jest konfogurator na stronie.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Tucs-roc pisze: 29 sie 2025, 17:45 Nowy t roc - 2 kolory na krzyż, w tym czerwony tylko jako rudy (ale dobra, wprawdzie nie lubię srebrnego i czarnego wiec jest niebieski i żółty a żółto czarny bez doplaty, inni by 6k doliczyli).
Żółty ten canary moze nawiązuje do tego curcuma przed liftem I generacji.
Silniki - qrde podstawa to 1.5 115 etsi?
Do 1.5 150 trzeba dopłacić z 12k.
I juz sie robi drogo.
Ogólnie wyglad mi sie podoba. Po drugie, jak to 3 Volkswagenie, ewolucja wiec nie czuję sie zle z tym ze I generacje kupiłem.
Tak na szybko skonfiguroałem R-line + podobne dodatki jak mam obecnie + nagłośnienie Harman-Kordon zamiast beats audio i wychodzi 174 tys. a jest to eTSI z automatem i do tego jest też lepsze wyposazenie np. Side Assist z Rear Traffic Alert w standardzie.
To jest niewiele ponad 10-12 tys. wiecej od mojej konfiguracji w 2023 roku a mam manuala i nie mam tych systemów.
Więc ceny są w sumie porównywalne biorąc pod uwagę lepsze wyposażenie nowego t-roca.
Do tego mamy rok 2025 a nie 2023 więcej zarabiamy, mniejsza inflacja itd. Średnie wynagrodzenie w 2023 to było 7200 pln a w 2025 jest 8900 pln.
Wiec zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest taniej :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Bob66

Post autor: Bob66 »

Faktycznie, cennik nie jest bardzo straszny. Troche szkoda, że pamięć foteli schowali w pakiecie ze skórzanymi siedzeniami za 10Koła.
Tucs-roc

To znaczy szczegoly mogą rozbijać sie o rabaty na przykład.
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

Ciekawe jakie rabaty bo ceny z kosmosu w stosunku do wyposażenia. Co do silników to koncern VAG wycofuje się z silników 1.0 na rzecz 1.5. Tak samo wycofuje się ze skrzyń manualnych.
Tucs-roc

Gomul89 pisze: 30 sie 2025, 19:30 Ciekawe jakie rabaty bo ceny z kosmosu w stosunku do wyposażenia. Co do silników to koncern VAG wycofuje się z silników 1.0 na rzecz 1.5. Tak samo wycofuje się ze skrzyń manualnych.
No wlasnie co do cen - duzo wyższe niz np. Xceed.
A te niższe wersje T-roca drugiej generacji to kółeczka 16-ki w ogóle..
Silnik 1.5 115 automat - czy po to żeby osiągnąć normy nie bedzie to to wolno przyspieszać tudziez zmieniać biegi przy 1800 obrotów czy jeszcze mniej? Z niekorzyścią dla żwawości auta i silnika w ogóle?
ODPOWIEDZ