T-Cross z DSG bez Auto Hold - światła/korki

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
deebee

Re: T-Cross z DSG bez Auto Hold - światła/korki

Post autor: deebee »

Dzień dobry,

Właścicielem T-Crossa jestem od trzech tygodni (2025 R-Line, 1,5 TSI DSG), ale dosłownie 4 dni po odebraniu go z salonu pojechaliśmy z żoną na urlop. Nakręcilićmy w 8 dni prawie 3000 km (Czechy, Austria, Słowenia, Włochy). Na co dzień poruszam się samochodami z silnikiem Diesla (2.0 TDI Passat, Superb), wyposażonymi w DSG i auto-hold. Moją największą obawą było własnie to, że brak tego systemu będzie mi w tak długiej trasie przeszkadzać. Na szczęście okazało się, że moje obawy były płonne - po godzinie za kółkiem T-crossa czułem się w nim jak w starych kapciach :) a system rozpoznawania znaków w połączeniu z ACC pozwolił na pokonanie tras autostradowych praktycznie w całości z nogą na podłodze, a nie na pedałach. Miałem wrażenie, że na ciasnych agrafkach w Tyrolu DSG czasem trochę sie gubił, ale może wynikało to z mojego przyzyczajenia do diesli i nieumiejętnego obchodzenia się z pedałem gazu w benzyniaku - pomagałem sobie od czasu do czasu łopatkami przy kierownicy i było w sumie OK. System IQ Lights bardzo pomaga w jeździe nocnej po krętych górskich drogach i alpejskich przełęczach. Po trasie komputer pokazał spalanie długoterminowe 5,9 l/1000km, więc też jestem bardzo zadowolony :)

Ogólnie bardzo polubiłem naszego chrabąszcza za jego zwrotność, brak problemów z parkowaniem w ciasnych włoskich zaułkach i - jak na tę klasę auta - w naszym odczuciu wystarczający poziom wygody podróżujących.

Co do samego AH - codziennie pokonuję samochodem ok. 250 km w cyklu mieszanym 50/50. Dwa lata Passatem w manualu bez AH, auto zwrócone z przebiegiem ok. 140 000 km - tylne tarcze i klocki OEM, niewymieniane od nowości. Kolejny Passat - DSG, z AH - takie same przebiegi dzienne, po tej samej trasie, jazda z włączonym systemem AH, tylne tarcze i klocki wymienione w ASO przy przeglądzie okresowym 90 000 km.
--
Pozdrawiam

Darek
T-Cross R+ 1.5TSI 2025
JanDzyndzel

Post autor: JanDzyndzel »

To nie autohold zjada tarcze, tylko automat. Smiem twierdzic, ze autohold przy automacie moze nawet nieco oszczedzic tarcz...bo jak juz AH złapie, to trzyma. A jak ktos nie ma autoholda i ciagle podjezdza...to piłuje na heblu.
Tcross R+ 1.5 2025
deebee

JanDzyndzel pisze: 16 wrz 2025, 20:18 To nie autohold zjada tarcze, tylko automat. Smiem twierdzic, ze autohold przy automacie moze nawet nieco oszczedzic tarcz...bo jak juz AH złapie, to trzyma. A jak ktos nie ma autoholda i ciagle podjezdza...to piłuje na heblu.
Wytłumacz proszę dokładniej swoją teorię... Jak mam bez AH piłować na heblu w korku, zwalniając hamulec zasadniczy przy podjeżdżaniu?
--
Pozdrawiam

Darek
T-Cross R+ 1.5TSI 2025
JanDzyndzel

Ano tak, ze jak AH zlapie, to stoisz az dodasz gazu, ...a nie podjezdzasz na hamulcu ...niektorzy w automatach uprawiaja bezsemsowne podjezdzanie na hamulcu po 30cm zamiast stanac i czekac az zrobi sie wieksza odleglosc so podjechania.
Tcross R+ 1.5 2025
deebee

JanDzyndzel pisze: 20 wrz 2025, 19:53 Ano tak, ze jak AH zlapie, to stoisz az dodasz gazu, ...a nie podjezdzasz na hamulcu ...niektorzy w automatach uprawiaja bezsemsowne podjezdzanie na hamulcu po 30cm zamiast stanac i czekac az zrobi sie wieksza odleglosc so podjechania.
W ślad za Twoją teorią można by skonkludować, że dla wydłużenia żywotności klocków i tarcz należałoby zamiast łagodnego dohamowywania stosować wyłącznie hamowanie awaryjne... :)
--
Pozdrawiam

Darek
T-Cross R+ 1.5TSI 2025
JanDzyndzel

Czego nie rozumiesz? ;-) chyba jasnym jest, ze jak stoisz w korku w miejscu lub toczysz sie bez hamulca, to zuzywasz mniej klockow niz jak podjezdzasz nin stop na heblu.
Tcross R+ 1.5 2025
deebee

JanDzyndzel pisze: 25 wrz 2025, 12:00 Czego nie rozumiesz? ;-) chyba jasnym jest, ze jak stoisz w korku w miejscu lub toczysz sie bez hamulca, to zuzywasz mniej klockow niz jak podjezdzasz nin stop na heblu.
Dla moich dwóch Passatów (pierwszy manual bez AH, drugi DSG z AH) chyba nie było to takie jasne, skoro zjadły klocki dokładnie odwrotnie, niż wynikałoby z Twojej teorii :)
--
Pozdrawiam

Darek
T-Cross R+ 1.5TSI 2025
JanDzyndzel

Kazdy jezdzi jak umi ;-)) to ze masz ah czy manuala nie znaczy ze uzywasz tego z głowa ;-))
Jedno jest pewne, podjezdzanie automatem na heblu nie jest zdrowe ani dla dsg ani dla trwalosci hebla.
Tcross R+ 1.5 2025
ODPOWIEDZ