tommek82 pisze: ↑21 paź 2025, 12:12
A czy to prawda że jeżdżenie na felgach o wymiarach innych niż homologacja VW może skutkować odmową wypłaty odszkodowania w razie zdarzenia?
Prawda, spotkało mnie to 5 lat temu, kolizja nie z mojej winy, rzeczoznawca stwierdził że mam niehomologowane nadwymiarowe koła i ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, odszkodowanie jednak dostałem ponieważ dzięki zamontowanej kamerce udowodniłem że mój pojazd stał, a bus cofając "wjechał" w mój przód, oczywiście sprawa musiała wylądować w sądzie.
Dobrze by było jakbyś napisał jakie fele i opony miałeś założone. Bo co to znaczy nadwymiarowe koła?
Dla potomnych jak się to mówi.
Nie pamiętam jakie ponieważ było to 5 lat wstecz i 3 VW do tyłu, musiałbym poszukać pisma z tej firmy ubezpieczeniowej i odpis wyroku.
W każdym bądź razie felgi były niezgodne z homologacją auta, właściwie to ich rozmiar.
Ja w każdym bądź razie od tamtej pory trzymam się wytycznych producenta.
Kriss pisze: ↑22 paź 2025, 9:19
Przy zakupie auta masz napisane ,a nawet narysowane jakie rozmiary felg i opon są do danego pojazdu.
To na jakiej zasadzie na przeglądzie rejestracyjnym samochód mający nie takie rozmiary felg i opon może go przejść oraz Policja w razie kontroli nie zatrzymuje dowodu?
Z tego co jest napisane w wytycznych to sprawdzeniu podlega: stan felgi (uszkodzenia, pęknięcia itp.), weryfikacja opon (uszkodzenia, stan bieżnika), wystawanie opony poza obrys nadwozia (pochodna szerokości opony i/lub ET felgi) i czy felga nie obciera o elementy zawieszenia czy nadkole.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ponieważ mają to w dupie, zawsze się wytłumaczą że po kontroli właściciel zmienił koła.... zresztą tak jest i wiecie o tym doskonale
Dopiero po wypadku lub kolizji podchodzą do tematu poważnie, a właściwie to podchodzi ubezpieczyciel bo tu chodzi o kasę.
Przy zakupie auta masz napisane ,a nawet narysowane jakie rozmiary felg i opon są do danego pojazdu.
No co ty, ja miałem tylko opony podane w ofercie. Zimówki kupowałem według danych ze sklepu VW.
Ja dzwoniłem do ASO zapytać jaki rozmiar ma być na zimówki 16" to powiedzieli że 215/60 a na sklepie VW jak wybierzesz T-roc i patrzysz koła zimowe to są 16" z oponą 205/60
No co ty, ja miałem tylko opony podane w ofercie. Zimówki kupowałem według danych ze sklepu VW.
Ja dzwoniłem do ASO zapytać jaki rozmiar ma być na zimówki 16" to powiedzieli że 215/60 a na sklepie VW jak wybierzesz T-roc i patrzysz koła zimowe to są 16" z oponą 205/60