PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu
PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu
Witam
Ostatnio jak miałem praktycznie pusty bak musiałem na Molu zalać 98tke bo 95tki nie było. zalałem do pełna, zasięg pokazało na 530 km. Od tego czasu jeżdżę 2 dni, przejechałem 60 km a zasięg w ogóle nie spada, w aplikacji Volkswagena pokazuje cały czas że jest 100 procent benzyny. Wersja to 1.5 tsi automat
Ktoś miał tak kiedyś?
Ostatnio jak miałem praktycznie pusty bak musiałem na Molu zalać 98tke bo 95tki nie było. zalałem do pełna, zasięg pokazało na 530 km. Od tego czasu jeżdżę 2 dni, przejechałem 60 km a zasięg w ogóle nie spada, w aplikacji Volkswagena pokazuje cały czas że jest 100 procent benzyny. Wersja to 1.5 tsi automat
Ktoś miał tak kiedyś?
Re: PB 98 - auto nie aktualizuje zasięgu
To chyba normalne w samochodach, ze pełny bak utrzymuje sie przez wiele kilometrów. Podobnie z kalkulacja zasięgu. Tym bardziej jeżeli po zatankowaniu zaczniesz jeździć z mniejszym spalaniem.
Tylko się cieszyćFriss pisze: ↑16 lut 2025, 15:06 Witam
Ktoś miał tak kiedyś?
Czasami zasięg w czasie jazdy potrafi się zwiększyć albo nie spadać przez długi czas. szzczególnie to widać jak np. jeździ się długo w mieście gdzie średnie spalanie ustali się na poziomie ok. 9 l/100 i wg. tego policzony jest zasięg a potem jedziemy w trasę gdzie spalanie jest sporo mniejsze np. 6,5 l/100 i system po jakims czasie dostaje mniejszą średnia do wyliczeń i nagle zasięg się zwiększa.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Też tak mam. Miernik poziomu paliwa zwyczajnie długo pokazuje 100% a później spadnie na 92% Rodzaj paliwa nie ma tu znaczenia
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
W manualu, na 95 i z wyświetlaczem nie Digital Cockpit (czyli 3 x budzetowo
- po 60 km od zatankowania do pełna pokazywało 8 kresek na 8 
Zatankowałem do pełna w moim T-roc (rocznik 2024) benzyna silnik 150 km. Długo mi się utrzymuje wskażnik paliwa 100 % . Wkażnik zasięgu jazdy spadł z 740 km na 700 km ale niepokoi mnie ten drugi wskażnik 100 % i boję się że przy dalszej jeżdzie braknie paliwa a wskażnik będzie pokazywał cały czas 100 %....od zatankowania zrobiem gdzieś 50 km na trasie. Wymieniałem też olej ostatnio po 20 tyś km na nowy , mimo że VW informuje o zmianie dopiero po 2 latach lub ponad 30 tyś km.
T- ROC 2024, Special Edition, LED+, DSG 150 KM, cockpit pro, comfort seats, koło zapasowe
Zawsze tankuje do pełna i nigdy zasięg pokazywany po zatankowaniu nie jest większy niż 560 km
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Moze ci którzy wzniecali niepokój sie wypiwiedza skoro zaczęli. Opcje sa dwie:
1) wszystko sie unormowało
2) zeszli na zawał wszystkim sie tak przejmując:)
Qrde 740 zasięgu? No wlasnie moze i tak byc powinno ze skoro bak ma chyba 50 to:
1) ktos kto jeździł cały czas w miejskim korku i mial 10/100 - bedzie mial przypuszczalny zasięg 500
2) ten kto jeździł gdzieś poza miastem 70 kmh na obrotach 1500 (np.na szostce) i mial 5/100, miałby zasięg 1000.
1) wszystko sie unormowało
2) zeszli na zawał wszystkim sie tak przejmując:)
Qrde 740 zasięgu? No wlasnie moze i tak byc powinno ze skoro bak ma chyba 50 to:
1) ktos kto jeździł cały czas w miejskim korku i mial 10/100 - bedzie mial przypuszczalny zasięg 500
2) ten kto jeździł gdzieś poza miastem 70 kmh na obrotach 1500 (np.na szostce) i mial 5/100, miałby zasięg 1000.