Adaptacyjny tempomat

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Rotrzyld

Re: Adaptacyjny tempomat

Post autor: Rotrzyld »

Mam podobne doświadczenia z jazdą po rondzie. Reakcje tempomatu są irracjonalne i trzeba go wyłączyć. Chociaż sam czasem zwolni do 40-ki przed oznakowanym ruchem okrężnym.
Ufek

Post autor: Ufek »

Pytanie mam takie. Jak ograniczyć reakcję ACC na ograniczenia prędkości które są na znakach oraz których nie ma na znakach? Już tłumaczę o co chodzi. Wracając ostatnio z Sopotu na esce, na jakimś węźle zdaje się w okolicy Bydgoszczy jadę na tempomacie 124 /h, a ten gnojek nagle komunikat: Ograniczenie do 30 km/h i jeb po hamulcach! No jak bym miał kogoś na zderzaku to bym go miał w bagażniku!

Dodam, zawsze jak ruszam to wyłączam z kierownicy asystenta pasa i asystenta znaków. I jak jeżdżę po "normalnych drogach" to pokazuje dopuszczalną prędkość, tę prawdziwą i te nie wiem skąd no ale olewam i sobie jadę jak należy. Wjeżdżając na drogę szybką po włączeniu tempomatu zawsze włączam asystenta pasa. Dźwięków nie ma tak jak na lokalnych drogach ale hamowania są! Oczywiście jak wcisnę szybko po pojawieniu się komunikatu o ograniczeniu przycisku RES to wróci do zadanej prędkości. Jednak muszę to zrobić w krótkim czasie po pojawieniu się komunikatu.

No ale to gwałtowne wytracenie prędkości do 30 km/h mimo że nic nie było o mnie wkurzyło! Skąd on te wiedze o ograniczeniach czerpie poza kamerą oczywiście. Bo że nie tylko z kamery to pewne. Mam taki odcinek drogi między wioskami gdzie jeżdżę co dzień do pracy i zawsze tam widzi w pewnym momencie 30 km/h a go tam nie ma i nie przypominam sobie czy kiedykolwiek było, bo droga prosta po obu stronach pola. Nie mam też fabrycznej nawigacji. Używam Google Maps, TomTom i Janosika. Zauważyłem też że ograniczenia prędkości wyświetlane na wskaźnikach i to wyświetlane na mapie czasem się mocno różni. Czyli nie bierze danych np. z Google Maps.
Ktoś coś podpowie jak utemperować te zachowania? W poprzedni T-Roc nie było tego problemu, uwielbiałem korzystać z ACC. Nie miałem kamery w szybie i zapewne czegoś jeszcze co teraz działa mi na nerwy.
Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy 2021 Biały / Life Plus 1.5 TSI 150 KM DSG 2025 Petrol blue
Andriuun

Post autor: Andriuun »

Ufek pisze: 01 sty 2026, 19:11 Pytanie mam takie. Jak ograniczyć reakcję ACC na ograniczenia prędkości które są na znakach oraz których nie ma na znakach? Już tłumaczę o co chodzi. Wracając ostatnio z Sopotu na esce, na jakimś węźle zdaje się w okolicy Bydgoszczy jadę na tempomacie 124 /h, a ten gnojek nagle komunikat: Ograniczenie do 30 km/h i jeb po hamulcach! No jak bym miał kogoś na zderzaku to bym go miał w bagażniku!

Dodam, zawsze jak ruszam to wyłączam z kierownicy asystenta pasa i asystenta znaków. I jak jeżdżę po "normalnych drogach" to pokazuje dopuszczalną prędkość, tę prawdziwą i te nie wiem skąd no ale olewam i sobie jadę jak należy. Wjeżdżając na drogę szybką po włączeniu tempomatu zawsze włączam asystenta pasa. Dźwięków nie ma tak jak na lokalnych drogach ale hamowania są! Oczywiście jak wcisnę szybko po pojawieniu się komunikatu o ograniczeniu przycisku RES to wróci do zadanej prędkości. Jednak muszę to zrobić w krótkim czasie po pojawieniu się komunikatu.

No ale to gwałtowne wytracenie prędkości do 30 km/h mimo że nic nie było o mnie wkurzyło! Skąd on te wiedze o ograniczeniach czerpie poza kamerą oczywiście. Bo że nie tylko z kamery to pewne. Mam taki odcinek drogi między wioskami gdzie jeżdżę co dzień do pracy i zawsze tam widzi w pewnym momencie 30 km/h a go tam nie ma i nie przypominam sobie czy kiedykolwiek było, bo droga prosta po obu stronach pola. Nie mam też fabrycznej nawigacji. Używam Google Maps, TomTom i Janosika. Zauważyłem też że ograniczenia prędkości wyświetlane na wskaźnikach i to wyświetlane na mapie czasem się mocno różni. Czyli nie bierze danych np. z Google Maps.
Ktoś coś podpowie jak utemperować te zachowania? W poprzedni T-Roc nie było tego problemu, uwielbiałem korzystać z ACC. Nie miałem kamery w szybie i zapewne czegoś jeszcze co teraz działa mi na nerwy.
Witam...Instrukcja liczy 600 stron....i napisana jest ....ech...W ustawieniach ACC zauważyłem opcje " przewidywanie trasy" może to to...
Volkswagen T-Roc Final Edition 1.5 TSI 110 kW / 150 KM DSG 7-stopniowa
Mariusz52

Post autor: Mariusz52 »

Część, menu, asystenci, ACC trzeba ptaszka odznaczyć nie pamiętam dokładnie ale coś o znakach czy limitach prędkości. Przewidywanie trasy to jak jedziesz na IQ drive to zwalnia przed zakrętami.
VW T-Roc 1.5 TSI ACT Final Edition DSG
Obrazek
Ufek

Post autor: Ufek »

Mariusz52 pisze: 01 sty 2026, 20:15 Część, menu, asystenci, ACC trzeba ptaszka odznaczyć nie pamiętam dokładnie ale coś o znakach czy limitach prędkości. Przewidywanie trasy to jak jedziesz na IQ drive to zwalnia przed zakrętami.
Ta to pewnie bedzie to, studiuje własnie instrukcję online. Byłem już na mrozie i wyłączyłem reakcję na znak. Ale w instrukcji widzę jeszcze ikonę reakcji na przebieg trasy i to mi wtedy wyskoczyło! Bingo! Lecę wyłączyć jeszcze to cholerstwo.
Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy 2021 Biały / Life Plus 1.5 TSI 150 KM DSG 2025 Petrol blue
ODPOWIEDZ