VW T-Roc vs Cherry Tigo 4 HEV

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Tiggo 4/Gdańsk

Re: VW T-Roc vs Cherry Tigo 4 HEV

Post autor: Tiggo 4/Gdańsk »

Jestem właścicielem Tiggo 4 HEV, przejechane 2000 km i w tym momencie wiem że zakup był totalnym błędem. Po tygodniu serwis i okazuje się że stały problem i nie wiadomo jak to ugryźć. Jazda mieszana, więcej po mieście i 7 litrów/ 100km. Jedyne co jest ok to oferta finansowa. Jestem wiele wad i jakby ktoś chciał kupić można pytać odpowiem.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

To powiedz najpierw co CIę podkusiło do zakupu tego czegoś?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Przypadkiem widziałem dzisiaj w galerii handlowej na wystawce w pasażu na żywo to coś czyli Cherry Tigo 4 Hev i powiem tak, grubym naciąganiem jest w ogóle próba porównywania tego czegoś to t-roca. Powiem więcej nie da się tej tragedii odzobaczyć :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Color

Post autor: Color »

Oj tam , zaraz tragedia :-)
Kilka dni temu odstawiłem swojego T-ROCa do serwisu na wymianę oleju, filtrów, dezynfekcję klimy etc.
Zaproponowano mi na parę godzin (do czasu odbioru swojego auta) Chery Tiggo7 w podstawowej wersji (1.6, 147KM) na jazdę próbną. Skorzystałem, a jak? :-)
Ja wiem, że to nie tytułowy Tiggo4, ale mimo wszystko podzielę się tutaj swoimi krótkimi wrażeniami.
Auto większe od T-ROCa, dłuższy 30-kilka cm, znacznie wyższy, wyżej się siedzi (za to jest trochę węższy). Z tyłu duuużo więcej miejsca dla pasażerów. Bagażnik 500 l, jest różnica, ale w stosunku do gabarytów auta szału nie ma.
W środku? Pierwsze wrażenie to spore zaskoczenie jakością materiałów. Wygląda to na prawdę dobrze. Spasowanie elementów w niektórych miejscach mogłoby być lepsze. Zgrabna, mała kierownica. Ogromny tunel przechodzący w podłokietnik, z jednej strony wygląda mega dobrze, z drugiej strony jak dla mnie jest trochę klaustrofobicznie, pewnie kwestia przyzwyczajenia. Pięknie wykonany gałencjusz (choć to nie mój gust), wąskie i krótkie siedziska, fotel kierowcy regulowany elektrycznie - wygodne, ale chyba w większości przypadków bez sensu.
Trudno było mi znaleźć na szybko sensowne położenie kierownicy, żeby usadowić się za sterem zgodnie ze sztuką (188 cm wzrostu).
Ekrany i ich obsługa to już zupełnie inna bajka niż w T-ROCu, w VW wg mnie dużo bardziej czytelnie i przejrzyście.
Co do samej jazdy - dość mieszane odczucia. No... jedzie, świetnie amortyzuje, komfortowo, ale dość sztywno. Przyspiesza przyzwoicie tylko w opcji sport. Ogromne opóźnienie w reakcji pedału przyspieszenia (zwłaszcza w trybie normal i eco).
Krótko - nie zamieniłbym T-ROCa na Tiggo7, przynajmniej w mojej sytuacji. Gdybym miał 2 małych dzieci i woziłbym przynajmniej 1 wózek w bagażniku - rozważyłbym.
T-ROC znacznie lepiej przyspiesza, jedzie jak tramwaj po szynach, po prostu odczucia z jazdy dużo fajniejsze.
Chery to fajne auto, pytanie jak z trwałością / awaryjnością. Trochę bym tam w nim popoprawiał, ale myślę że producent odrobi lekcje i kolejne odsłony tego modelu będą tylko lepsze.
Galux20

Post autor: Galux20 »

A jest jakas znaczaca różnica w cenie?
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
pshemus

Post autor: pshemus »

Rozumiem że ta wersja podstawowa to goła benzyna, bez hybrydy? Bo byłoby dziwne gdyby z elektrykiem miał takie opóźnienie.
Color

Post autor: Color »

Galux20 pisze: 26 mar 2026, 6:39 A jest jakas znaczaca różnica w cenie?
Wersja, którą jechałem (najuboższa) kosztowała 105.000 zł. Ile kosztuje T-ROC wiadomo.
pshemus pisze: 26 mar 2026, 7:52 Rozumiem że ta wersja podstawowa to goła benzyna, bez hybrydy? Bo byłoby dziwne gdyby z elektrykiem miał takie opóźnienie.
Tak, dokładnie, zwykła benzyna. Hybryda od 129.000 zł, ale tam już zusammen do kupy jest 279 KM,a nie 147 KM.
ODPOWIEDZ