DSG w 1.0 116 KM

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Cross - zakup, eksploatacja, problemy itd.
lajosz

Re: DSG w 1.0 116 KM

Post autor: lajosz »

lajosz pisze: 13 kwie 2026, 22:09
JanDzyndzel pisze: 13 kwie 2026, 21:41 Glowna (i byc moze jedyna wada ) 1.0 + dsg jest taka, że pali tyle ile 1.5+dsg - dynamika wystarczająca - jedyna oszczedność z 1.0 to różnica przy zakupie
DOKŁADNIE .... co więcej ... 1.5 + DSG to UWAGA ... mniejsze spalanie niż 1.0 + DSG
Sam kupiłem 1.0 , bo po pierwsze był dostępny od ręki, a po drugie ... ja jeżdżę bardzo mało, więc czy to będzie 1.0 czy 1.5 ... nie ma dla mnie większego znaczenia, a (jak piszesz) trochę kasy można zaoszczędzić.

JanDzyndzel pisze: 13 kwie 2026, 21:41 A co do wciskania sprzegla tj hamulca dobra historia :-))
W automacie zasada jest prosta, lewa noga na podnożek, nie tyka pedałow, zostaje na podnozku
A rece trzymaja kierownice...i nie ma opcji że przyzwyczajanie potrwa dluzej niz jeden dzien, a moze jedna godzine.
Możliwe, ale ... no ja miałem z tym spory kłopot :)

Po prostu, jak się przez ponad 30 lat jeździło TYLKO manualami, to nawyki zostają ... w moim przypadku dość długo.
Co ciekawe, dzień przed zakupem tego mojego T-Crossa, jeździłem starym Passatem z DSG mojego brata.
Po prostu po to żeby się przyzwyczaić i już się wydawało że się człowiek przyzwyczaił, a jednak ... gdzieś czasami włączały się stare nawyki :) i trwało to około dwóch tygodni, a i tak jeszcze przez miesiąc czasami zdarzyło mi się raz pomylić :)

============
Co ciekawe, żona mojego brata (młoda kobieta) też miała spory kłopot przy przejściu na automat, czyli też wciskała "sprzęgło" :) i też trwało to kilkanaście dni zanim całkowicie minęło przyzwyczajenie.
lajosz

JanDzyndzel pisze: 13 kwie 2026, 21:41 Glowna (i byc moze jedyna wada ) 1.0 + dsg jest taka, że pali tyle ile 1.5+dsg - dynamika wystarczająca - jedyna oszczedność z 1.0 to różnica przy zakupie
DOKŁADNIE .... co więcej ... 1.5 + DSG to UWAGA ... mniejsze spalanie niż 1.0 + DSG
Sam kupiłem 1.0 , bo po pierwsze był dostępny od ręki, a po drugie ... ja jeżdżę bardzo mało, więc czy to będzie 1.0 czy 1.5 ... nie ma dla mnie większego znaczenia, a (jak piszesz) trochę kasy można zaoszczędzić.

JanDzyndzel pisze: 13 kwie 2026, 21:41 A co do wciskania sprzegla tj hamulca dobra historia :-))
W automacie zasada jest prosta, lewa noga na podnożek, nie tyka pedałow, zostaje na podnozku
A rece trzymaja kierownice...i nie ma opcji że przyzwyczajanie potrwa dluzej niz jeden dzien, a moze jedna godzine.
Możliwe, ale ... no ja miałem z tym spory kłopot :)

Po prostu, jak się przez ponad 30 lat jeździło TYLKO manualami, to nawyki zostają ... w moim przypadku dość długo.
Co ciekawe, dzień przed zakupem tego mojego T-Crossa, jeździłem starym Passatem z DSG mojego brata.
Po prostu po to żeby się przyzwyczaić i już się wydawało że się człowiek przyzwyczaił, a jednak ... gdzieś czasami włączały się stare nawyki :) i trwało to około dwóch tygodni, a i tak jeszcze przez miesiąc czasami zdarzyło mi się raz pomylić :)

============
Co ciekawe, żona mojego brata (młoda kobieta) też miała spory kłopot przy przejściu na automat, czyli też wciskała "sprzęgło" :) i też trwało to kilkanaście dni zanim całkowicie minęło przyzwyczajenie.
JanDzyndzel

Post autor: JanDzyndzel »

Faktycnzie może być tak (i pewnie jest) że 1.5 poza miastem będzie oszczędniejszy - kojarze średnie na poziomie 6litrow przy jezdzie mieszanej jak od wielkiego dzwona wyjadę nim z miasta. W miescie mam od nowości miesiac w miesiac 8.8-8,9L. W sumie wreszcie VW w apce zrobil jakies sensowne widoki statystyk spalania.

Na plus w 1.0 jest jego kultura pracy w porównaniu do innych 3cylindrówek - 5 lat śmigłem 1.2Purtechem w C3 z automatem ;-)) najlepszy silnik świata oprócz szeregu innych krytycznych wad potrafił wibrować - w 1.0 VW jakos tego nie czułem - a chyba łącznie przez 6tyg jezdzilem 1.0VW+DSG - raz nowy Fabian raz Tigo.
Moj 1.2 PurTECH przy 60tys km przebiegu (serwisowany co roku w ASO olej co 12tys km) juz zaczynał umierać ;-)) i straszliwie mnie zraził do 3 cylindrów, wiec nawet nie chciałem patrzeć w strone 1.0. Ludzie piszą o nim że udany- solidny ze lataja po 200tys km bez problemów - NIE wiem, ja jezdze tylko w miescie i zwyczajnie nie chciałem sprawdzaać czy w miescie to też bedzie prawda :>
Tcross R+ 1.5 2025
lajosz

JanDzyndzel pisze: 14 kwie 2026, 7:57 Faktycnzie może być tak (i pewnie jest) że 1.5 poza miastem będzie oszczędniejszy
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy miasto czy nie.
Po prostu ... mocniejszemu silnikowi zdecydowania łatwiej ruszyć tę samą masę i dlatego spala mniej pomimo 4 cylindrów.
Zresztą ... już udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że pojemność silnika ma drugorzędne znaczenie jeśli chodzi o spalanie.
Oczywiście 8 czy 16 cylindrowe "krowy" o pojemności 6 czy 8 litrów, no spalą więcej, ale np. różnica pomiędzy załóżmy 1.5 a 2,5 litrowym silnikiem jest w zasadzie żadna.
JanDzyndzel pisze: 14 kwie 2026, 7:57Na plus w 1.0 jest jego kultura pracy w porównaniu do innych 3cylindrówek - 5 lat śmigłem 1.2Purtechem w C3 z automatem ;-)) najlepszy silnik świata oprócz szeregu innych krytycznych wad potrafił wibrować - w 1.0 VW jakos tego nie czułem
Otóż to jest bardzo ciekawy temat, tzn. ten silnik 1.0 TSI (3 cylindry) od VW w kontekście wibracji.
W moim egzemplarzu KOMPLETNIE NIC nie wibruje ... ani trochę.
Jednak już w innym T-Crossie ... IDENTYCZNYM jak mój, ten sam silnik WYRAŹNIE wibrował, ale niejako "w nagrodę" wydawał mi się mocniejszy.
Zresztą ... ten silnik chyba jest w jakichś dwóch wersjach, bo niemal połowa użytkowników twierdzi że wibruje, a druga połowa, że absolutnie nie.
JanDzyndzel

Nie zgodze sie zeroznica miedzy 1.5 a 2.5 bedzie zadna czy tam mala ...jako drugi samochod mam 2.0T od Volvo - ten aktualny benzyniak ...i tam kazde klapniecie drzwiami to litr paliwa na ziemi.....w miescie 13L to jak sie naprawde spokojnie jim smiga. W trasie mam nim niewiele mniej niz tym 1.5 w miescie...ok roznica mas robi swoje....ale jestem przekonany że nawet jakby masy byly podobne, to 2.0 mialby wir w baku.
Tcross R+ 1.5 2025
zurit

Post autor: zurit »

Panowie, ja prosiłem o uwagi na temat użytkowania 1.0 z 116 KM ;)
Szczególnie chodzi mi o słynną usterkowość DSG Q200.
Dziś zamówiłem Taigo w wersji PURE - tam właśnie taki układ jest: 116 KM + DSG
Jako ciekawostkę powiem, że czas oczekiwania to najwcześniej grudzień, a nawet może być luty :shock:
KERAM

Post autor: KERAM »

Mam T roc z silnikiem 1.0 - 116 KM w Poznaniu spala około 6 litrów . Na trasie dojazd na działkę - 80 km (wyjazd z Poznania i przejazd przez dwa małe miasteczka ) spala około 5,5 litra . Uważam, ze silnik ma bardzo dobrą kulturę pracy i jest oszczędny
JanDzyndzel

zurit pisze: 15 kwie 2026, 20:52 Panowie, ja prosiłem o uwagi na temat użytkowania 1.0 z 116 KM ;)
Szczególnie chodzi mi o słynną usterkowość DSG Q200.
Dziś zamówiłem Taigo w wersji PURE - tam właśnie taki układ jest: 116 KM + DSG
Jako ciekawostkę powiem, że czas oczekiwania to najwcześniej grudzień, a nawet może być luty :shock:
No coż DQ200 nie jest jakas super trwałą.... bedąc w ASO uslyszalem ze niektorzy smigajacy tylko po miescie potrafia niedojechac 40tys km.
PRzy 60tys juz czesto się zdzarza awaria sprzegieł. I nie ma to znaczenia czy jest ona połącozna z 1.0 czy 1.5.
Jak jezdzisz w korkach, to wczesniej czy pozniej sprzegła będą do wymiany. Na szczescie nie jest to jakos mega drogie.

I serio zamowiles z oczekiwaniem do 10miechów ? przeciez ten samochod jest dosc popularny. Obstawiam ze w PL sa na placach te pojazdy dostepne od ręki. Mojego 1.5 Tcrossa zabrałem z placu, ktos nieodebrał, wiec czekalem tylko na przeprocesowanie kwitów.
Tcross R+ 1.5 2025
zurit

Post autor: zurit »

Wersję PURE zamawia się i dopiero trafia do produkcji.
Jeśli nic nie zmienisz w konfiguracji możesz odebrać za 3 miesiące.
Ja zmieniłem kolor i wtedy czas oczekiwania się niestety wydłuża.
Cena mnie skusiła - 77 390 zł brutto za 116 KM + DSG, dodatkowo 2720 zł za lakier metalik.
Poza tym na pokładzie ma wszystko czego potrzebuję.
T crossa zostawiam w rozliczeniu.

Ile km przejechaliście już na swoich DSG ?
Jakieś awarie, problemy, niestandardowa obsługa czy ściśle trzymać się tego co powie ASO ?
JanDzyndzel

Dobijam do 15tys km.
Olej silnikowy wymienilem po 1tys i po roku od poprzedniej wymiany, czyli co okolo 12tys km....zatem nie czekam do zalecanych 30tys km.
Nic innego sie nie dzialo i jie robilem nic . No moze oprocz komunikatu w aplikacji, ze kierunkowskazy przestaja dzialac...to juz zdarzylo sie kilka razy. Samochod zglasza jakis problem, ale wizualnie wszystko dziala.
Tcross R+ 1.5 2025
ODPOWIEDZ